Recepty

Léto s Kluky v akci: Skvělý snadný losos a thajské krevety na kari

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina
Foto: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Fotogalerie

11 fotografií

28. července 2012 | 06:56

Líbí se vám televizní cooking show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny? Teď v létě právě pro vás nachystali rafinované lehké menu ze zeleniny, ryb a plodů moře. Trochu si posvítíme i na jejich soukromí, dnes na Filipa Sajlera.

Čím vás "kluci" tentokrát nakrmí:

Marinovaný losos

Skuteční gurmáni vědí, že nejlepší a také dražší je losos pacifický a při slavnostních příležitostech se neohlížejí po ceně. Skandinávský losos je však také neobyčejně chutný standard.

Kupte ho vcelku a trpělivě ho po 4 dny obracejte. Excelentní pohoštění bude v den příchodu vážených hostů rychle po ruce. Tenké plátky lososa podávejte s vybranými, dohladka utřenými studenými omáčkami, s míchanými vejci a s pečivem.

Suroviny:
* 1,5 až 2 kg filetu z lososa s kůží
* 2 hrsti mořské hrubozrnné soli
* hrst krupicového cukru
* svazek kopru
* 4 cl kmínky nebo brandy (ušlechtilý koňak je, samozřejmě ještě lepší)
* sůl smíchaná s cukrem
Postup:
Pokud jste sehnali dvoukilový filet z lososa, tak ho podélně rozdělte na 2 stejné kusy. Do řezu obou zapracujte směs soli a cukru, posypte jemně sekaným koprem a zakápněte destilátem. Oba kusy složte zpět k sobě a vsuňte je do mikrotenového sáčku. Vyfoukněte vzduch, pevně uzavřete a vložte do mísy. Balíček je třeba zatížit (stačí plná krabice mléka). Tajuplný čtyřdenní proces začíná. Na nás je, abychom každé ráno balíček otočili. Páté ráno sáček rozbalíme a můžeme krájet.

Doba přípravy. 40 minut
Počet porcí: 20

Zelené kari s krevetami

Fast food je v podstatě celá thajská kuchyně. Když máte k dispozici kvalitní suroviny, příprava jde ráz na ráz. Nic složitého, pár přesných účelných pohybů a je hotovo. Tento původně úzce regionální pokrm z centrálního Thajska získal díky nadšenému zájmu turistů popularitu i u nás. Když nemáte po ruce krevety, můžete s klidným svědomím použít kuřecí nebo libové vepřové maso.

Suroviny:
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 300 g velkých loupaných krevet
* 300 ml kokosového krému
* 300 ml kokosového mléka
* malý lilek
* 4 kafrové lístky
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce rybí omáčky
* hrst lístků bazalky
* chilli paprička


Postup:
Na rozpáleném oleji míchejte lžíci kari pasty, dokud se nerozvoní. Pak vložte krevety a orestujte je. Přilijte kokosový krém a mléko. Do této směsi přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený lilek a kafrové lístky, pět minut povařte, ochuťte cukrem, rybí omáčkou, bazalkou a sekanou chilli papričkou.

Doba přípravy: 15minut
Počet porcí: 4

Filip Sajler

Věk: 33 let
Stav, děti: ženatý, dcera Sophie
Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: perfectcatering.cz a perfectcanteen.cz
Nejoblíbenější pokrm: Jak kdy a na co mám zrovna chuť, pasta, sushi, svíčková a podobně, ale asi nejvíc vždy boduje dobře udělaný řízek.
Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: máslo, kvalitní vývary, kořenová zelenina a cibule
Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Amalfské pobřeží, Acquapazza, Corso Garibaldi, Cetara Salerno, Itálie
Letošní dovolená: Itálie a New York
Nejbližší plány: Chci se maximálně věnovat dceři a rodině, otevřít novou velmi speciální restauraci a vyhrát Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech do vrchu.

Zítra si posvítíme na jeho kolegu Ondřeje Slaninu i s dalšími skvělými recepty.

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Myslíte si, že doktorka Běla Valšíková z Ordinace v růžové zahradě umí vařit? Její představitelka Zlata Adamovská se rozhodla nám prozradit, co nejraději…celý článek

Autor: ot, Kbak
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Obědy do krabičky? Připravte si vlastní, zhubnete a ušetříte!

Obědy do krabičky? Připravte si vlastní, zhubnete a ušetříte!

Většina z nás během zimy přibrala, a tak je čas začít shazovat kila. Obědem, který si sama připravíte, nejen zhubnete, ale navíc ušetříte za předražené…celý článek

Bramborák 11 x jinak: Se škvarky, mrkví nebo chřestem

Bramborák 11 x jinak: Se škvarky, mrkví nebo chřestem

Možná budete překvapená, kolik variací na téma bramborák se po Česku připravuje. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na tuto krajovou specialitu.…celý článek

Pečení snadno a rychle: 6 skvělých koláčů na plech

Pečení snadno a rychle: 6 skvělých koláčů na plech

Potřebujete napéct snídani nebo sladkou tečku pro celou rodinu a nemáte čas ani chuť strávit víkend v kuchyni? Vyzkoušejte naše rychlé koláče na plech.…celý článek

Tradiční české omáčky skvělé jako od babičky

Tradiční české omáčky skvělé jako od babičky

Česká klasika se neomrzí! Svíčková, koprovka, rajská a další skvělé omáčky jsou naším národním pokladem. Pokud nevíte, jak na ně, máme pro vás sedm…celý článek

Zelí na 7 skvělých způsobů: Levné, rychlé a plné vitaminů

Zelí na 7 skvělých způsobů: Levné, rychlé a plné vitaminů

Konec zimy není na čerstvou zeleninu právě bohatý, ale zelí je k dispozici stále, ať už čerstvé, kysané nebo sterilované. Ve všech podobách je bohatým…celý článek

9 receptů na nejlepší jablečné koláče, bábovky a záviny

9 receptů na nejlepší jablečné koláče, bábovky a záviny

Sladká, voňavá, celý rok snadno dostupná a především levná. Šťavnatá jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce, které využíváme při pečení. Po dobrotách…celý článek

Párky, špekáčky, klobásky: Rychlé recepty pro každou příležitost

Párky, špekáčky, klobásky: Rychlé recepty pro každou příležitost

V létě je milujeme u táboráku, ale ani v zimě si nemusíme špekáčky a další uzeniny tohoto typu odpírat. Máme pro vás celou plejádu jednoduchých receptů,…celý článek

Nejlepší recepty z kapusty. Je plná vitaminů, levná a vynikající!

Nejlepší recepty z kapusty. Je plná vitaminů, levná a vynikající!

Je nadupaná vitaminem C, k dostání skoro celou zimu, a přesto je tak trochu opomíjená. Ostatně já sama ji používám jen do kapustových karbanátků. Vybrala…celý článek

Levné večeře od pondělka do neděle

Levné večeře od pondělka do neděle

Vyzkoušejte recepty, které nezatíží vaši peněženku. Celou rodinu nakrmíte jen za stovku a všichni si pochutnají!celý článek

8 originálních a levných receptů na mleté maso

8 originálních a levných receptů na mleté maso

Zapomeňte na sekanou a klasické karbanátky, z mletého masa můžete vyčarovat mnohem lahodnější speciality. Stačí si vybrat to správné maso a nechat…celý článek

Dnes je den čokoládového dortu! Máme recepty na ty nejlepší

Dnes je den čokoládového dortu! Máme recepty na ty nejlepší

Čokoládu prostě milujeme! Věděli jste ale, že 27. leden je Mezinárodním dnem čokoládového dortu? Oslavte ho stylově a podle našich receptů si nějaký…celý článek

Levné večeře z brambor: Pro vegetariány i masožrouty

Levné večeře z brambor: Pro vegetariány i masožrouty

Pokud ještě máte ve sklepě zásoby brambor, je nejvyšší čas se jich zbavit. Máme pro vás tipy na skvělé večeře. Navíc vám ušetří peněženku, dobroty…celý článek