Recepty

Léto s Kluky v akci: Skvělý snadný losos a thajské krevety na kari

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina
Foto: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Fotogalerie

11 fotografií

28. července 2012 | 06:56

Líbí se vám televizní cooking show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny? Teď v létě právě pro vás nachystali rafinované lehké menu ze zeleniny, ryb a plodů moře. Trochu si posvítíme i na jejich soukromí, dnes na Filipa Sajlera.

Čím vás "kluci" tentokrát nakrmí:

Marinovaný losos

Skuteční gurmáni vědí, že nejlepší a také dražší je losos pacifický a při slavnostních příležitostech se neohlížejí po ceně. Skandinávský losos je však také neobyčejně chutný standard.

Kupte ho vcelku a trpělivě ho po 4 dny obracejte. Excelentní pohoštění bude v den příchodu vážených hostů rychle po ruce. Tenké plátky lososa podávejte s vybranými, dohladka utřenými studenými omáčkami, s míchanými vejci a s pečivem.

Suroviny:
* 1,5 až 2 kg filetu z lososa s kůží
* 2 hrsti mořské hrubozrnné soli
* hrst krupicového cukru
* svazek kopru
* 4 cl kmínky nebo brandy (ušlechtilý koňak je, samozřejmě ještě lepší)
* sůl smíchaná s cukrem
Postup:
Pokud jste sehnali dvoukilový filet z lososa, tak ho podélně rozdělte na 2 stejné kusy. Do řezu obou zapracujte směs soli a cukru, posypte jemně sekaným koprem a zakápněte destilátem. Oba kusy složte zpět k sobě a vsuňte je do mikrotenového sáčku. Vyfoukněte vzduch, pevně uzavřete a vložte do mísy. Balíček je třeba zatížit (stačí plná krabice mléka). Tajuplný čtyřdenní proces začíná. Na nás je, abychom každé ráno balíček otočili. Páté ráno sáček rozbalíme a můžeme krájet.

Doba přípravy. 40 minut
Počet porcí: 20

Zelené kari s krevetami

Fast food je v podstatě celá thajská kuchyně. Když máte k dispozici kvalitní suroviny, příprava jde ráz na ráz. Nic složitého, pár přesných účelných pohybů a je hotovo. Tento původně úzce regionální pokrm z centrálního Thajska získal díky nadšenému zájmu turistů popularitu i u nás. Když nemáte po ruce krevety, můžete s klidným svědomím použít kuřecí nebo libové vepřové maso.

Suroviny:
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 300 g velkých loupaných krevet
* 300 ml kokosového krému
* 300 ml kokosového mléka
* malý lilek
* 4 kafrové lístky
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce rybí omáčky
* hrst lístků bazalky
* chilli paprička


Postup:
Na rozpáleném oleji míchejte lžíci kari pasty, dokud se nerozvoní. Pak vložte krevety a orestujte je. Přilijte kokosový krém a mléko. Do této směsi přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený lilek a kafrové lístky, pět minut povařte, ochuťte cukrem, rybí omáčkou, bazalkou a sekanou chilli papričkou.

Doba přípravy: 15minut
Počet porcí: 4

Filip Sajler

Věk: 33 let
Stav, děti: ženatý, dcera Sophie
Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: perfectcatering.cz a perfectcanteen.cz
Nejoblíbenější pokrm: Jak kdy a na co mám zrovna chuť, pasta, sushi, svíčková a podobně, ale asi nejvíc vždy boduje dobře udělaný řízek.
Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: máslo, kvalitní vývary, kořenová zelenina a cibule
Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Amalfské pobřeží, Acquapazza, Corso Garibaldi, Cetara Salerno, Itálie
Letošní dovolená: Itálie a New York
Nejbližší plány: Chci se maximálně věnovat dceři a rodině, otevřít novou velmi speciální restauraci a vyhrát Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech do vrchu.

Zítra si posvítíme na jeho kolegu Ondřeje Slaninu i s dalšími skvělými recepty.

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Myslíte si, že doktorka Běla Valšíková z Ordinace v růžové zahradě umí vařit? Její představitelka Zlata Adamovská se rozhodla nám prozradit, co nejraději…celý článek

Autor: ot, Kbak
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Dnes je den čokoládového dortu! Máme recepty na ty nejlepší

Dnes je den čokoládového dortu! Máme recepty na ty nejlepší

Čokoládu prostě milujeme! Věděli jste ale, že 27. leden je Mezinárodním dnem čokoládového dortu? Oslavte ho stylově a podle našich receptů si nějaký…celý článek

Levné večeře z brambor: Pro vegetariány i masožrouty

Levné večeře z brambor: Pro vegetariány i masožrouty

Pokud ještě máte ve sklepě zásoby brambor, je nejvyšší čas se jich zbavit. Máme pro vás tipy na skvělé večeře. Navíc vám ušetří peněženku, dobroty…celý článek

10 nejlepších zimních polévek: Zasytí a nestojí skoro nic

10 nejlepších zimních polévek: Zasytí a nestojí skoro nic

Hutné polévky vydají za večeři a připravíte je z levných sezonních surovin, které najdete ve špajzu nebo koupíte za pár korun v každém slušném obchodě…celý článek

Sekaná či quiche do hrnku za pár minut. Poslouží i jako oběd v práci

Sekaná či quiche do hrnku za pár minut. Poslouží i jako oběd v práci

Konečně využijete mikrovlnku naplno! Vyzkoušejte rychlé recepty pro jednoho, které máte hotové za necelých pět minut. Co třeba sekanou nebo cheesecake?…celý článek

Božské řízky: Klasika, která překvapí

Božské řízky: Klasika, která překvapí

K obědu, k večeři, jen tak, do krabičky na výlet – řízek je fenomén, hodí se ke každé příležitosti a chutná skvěle. Nahoře křupavý, uvnitř křehký,…celý článek

Teplé saláty: Levné, zdravé, rychlé

Teplé saláty: Levné, zdravé, rychlé

Chcete si dát lehký oběd, ale chroupat studenou zeleninu se vám v zimě právě nechce? Vyzkoušejte naše tipy na saláty, které vás zahřejí. Teplé saláty…celý článek

10 levných receptů, které si zamilujete

10 levných receptů, které si zamilujete

Také máte po Vánocích trochu vítr v peněžence? Nevadí, levné večeře vám pomohou ušetřit. A když navaříte dost, ušetříte i druhý den za oběd. Stačí…celý článek

Upečte si domácí chléb. Jak na to a super recept od Maškrtnice

Upečte si domácí chléb. Jak na to a super recept od Maškrtnice

Juliana Fischerová je jednou z nejpovolanějších, když přijde na pečení chleba. Kromě svého webu Maškrtnica, na kterém můžete najít spoustu skvělých…celý článek

5 nejlepších receptů: Čočka na Nový rok, štěstí po celý rok!

5 nejlepších receptů: Čočka na Nový rok, štěstí po celý rok!

Jestli si ji dáte v podobě salátu, polévky, zapečenou nebo s uzeným, to záleží jen na vaší chuti. Přinášíme vám skvělé recepty z čočky, které jsou…celý článek

5 snadných silvestrovských chodů: Levné, rychlé, hotové do hodiny

5 snadných silvestrovských chodů: Levné, rychlé, hotové do hodiny

Pokud už vás nudí klasické chlebíčky, zkuste 5 skvělých levných receptů, díky kterým vykouzlíte silvestrovskou tabuli za pár korun a do hodiny. Navíc…celý článek

Osvědčená klasika: 6 receptů na výtečné pomazánky

Osvědčená klasika: 6 receptů na výtečné pomazánky

Silvestr je časem návštěv. Chcete své přátele pohostit, ale máte málo času na přípravu? Připravili jsme pro vás pár snadných a rychlých…celý článek

Nejlepší domácí likéry: Vaječňák, karamelový nebo kokosový

Nejlepší domácí likéry: Vaječňák, karamelový nebo kokosový

Vaječný likér patří k Vánocům stejně jako třeba cukroví, kapr, salát a pohádky. Jenže ten kupovaný nám často vůbec nechutná. A ty smetanové s whisky…celý článek