Recepty

Léto s Kluky v akci: Skvělý snadný losos a thajské krevety na kari

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina
Foto: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Fotogalerie

11 fotografií

28. července 2012 | 06:56

Líbí se vám televizní cooking show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny? Teď v létě právě pro vás nachystali rafinované lehké menu ze zeleniny, ryb a plodů moře. Trochu si posvítíme i na jejich soukromí, dnes na Filipa Sajlera.

Čím vás "kluci" tentokrát nakrmí:

Marinovaný losos

Skuteční gurmáni vědí, že nejlepší a také dražší je losos pacifický a při slavnostních příležitostech se neohlížejí po ceně. Skandinávský losos je však také neobyčejně chutný standard.

Kupte ho vcelku a trpělivě ho po 4 dny obracejte. Excelentní pohoštění bude v den příchodu vážených hostů rychle po ruce. Tenké plátky lososa podávejte s vybranými, dohladka utřenými studenými omáčkami, s míchanými vejci a s pečivem.

Suroviny:
* 1,5 až 2 kg filetu z lososa s kůží
* 2 hrsti mořské hrubozrnné soli
* hrst krupicového cukru
* svazek kopru
* 4 cl kmínky nebo brandy (ušlechtilý koňak je, samozřejmě ještě lepší)
* sůl smíchaná s cukrem
Postup:
Pokud jste sehnali dvoukilový filet z lososa, tak ho podélně rozdělte na 2 stejné kusy. Do řezu obou zapracujte směs soli a cukru, posypte jemně sekaným koprem a zakápněte destilátem. Oba kusy složte zpět k sobě a vsuňte je do mikrotenového sáčku. Vyfoukněte vzduch, pevně uzavřete a vložte do mísy. Balíček je třeba zatížit (stačí plná krabice mléka). Tajuplný čtyřdenní proces začíná. Na nás je, abychom každé ráno balíček otočili. Páté ráno sáček rozbalíme a můžeme krájet.

Doba přípravy. 40 minut
Počet porcí: 20

Zelené kari s krevetami

Fast food je v podstatě celá thajská kuchyně. Když máte k dispozici kvalitní suroviny, příprava jde ráz na ráz. Nic složitého, pár přesných účelných pohybů a je hotovo. Tento původně úzce regionální pokrm z centrálního Thajska získal díky nadšenému zájmu turistů popularitu i u nás. Když nemáte po ruce krevety, můžete s klidným svědomím použít kuřecí nebo libové vepřové maso.

Suroviny:
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 300 g velkých loupaných krevet
* 300 ml kokosového krému
* 300 ml kokosového mléka
* malý lilek
* 4 kafrové lístky
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce rybí omáčky
* hrst lístků bazalky
* chilli paprička


Postup:
Na rozpáleném oleji míchejte lžíci kari pasty, dokud se nerozvoní. Pak vložte krevety a orestujte je. Přilijte kokosový krém a mléko. Do této směsi přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený lilek a kafrové lístky, pět minut povařte, ochuťte cukrem, rybí omáčkou, bazalkou a sekanou chilli papričkou.

Doba přípravy: 15minut
Počet porcí: 4

Filip Sajler

Věk: 33 let
Stav, děti: ženatý, dcera Sophie
Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: perfectcatering.cz a perfectcanteen.cz
Nejoblíbenější pokrm: Jak kdy a na co mám zrovna chuť, pasta, sushi, svíčková a podobně, ale asi nejvíc vždy boduje dobře udělaný řízek.
Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: máslo, kvalitní vývary, kořenová zelenina a cibule
Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Amalfské pobřeží, Acquapazza, Corso Garibaldi, Cetara Salerno, Itálie
Letošní dovolená: Itálie a New York
Nejbližší plány: Chci se maximálně věnovat dceři a rodině, otevřít novou velmi speciální restauraci a vyhrát Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech do vrchu.

Zítra si posvítíme na jeho kolegu Ondřeje Slaninu i s dalšími skvělými recepty.

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Myslíte si, že doktorka Běla Valšíková z Ordinace v růžové zahradě umí vařit? Její představitelka Zlata Adamovská se rozhodla nám prozradit, co nejraději…celý článek

Autor: ot, Kbak
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Nejlepší hrníčkové koláče na nedělní stůl

Nejlepší hrníčkové koláče na nedělní stůl

Jsou snadné, rychlé a skvěle si na nich pochutnáte. Vyzkoušejte voňavé margot řezy nebo božský koláč s ananasem a tvarohovým krémem.celý článek

Skvělá jídla z mrkve: Polévky, maso i dobroty z jednoho pekáče

Skvělá jídla z mrkve: Polévky, maso i dobroty z jednoho pekáče

Mrkev rozhodně nepatří jen do polévky nebo svíčkové. Může posloužit jako dietní alternativní příloha, vyčarujete z ní fantastickou polévku, naprosto…celý článek

Jak na medvědí česnek: 5 skvělých receptů z lupení, které najdete v lese nebo v parku

Jak na medvědí česnek: 5 skvělých receptů z lupení, které najdete v lese nebo v parku

V nejbližších dnech vyraší na vašich zahrádkách, koupíte ho na farmářských trzích, ale najdete ho také divoce růst v lese nebo v parku. Medvědí česnek.…celý článek

Ředkvičky na 10 skvělých způsobů: Zkuste polévku i výbornou pomazánku!

Ředkvičky na 10 skvělých způsobů: Zkuste polévku i výbornou pomazánku!

Jednou z prvních sezonních zelenin, které už najdete hlavně na farmářských trzích,…celý článek

Domácí pizza jako z restaurace: Naučte se křupavé těsto a obložte ho podle chuti

Domácí pizza jako z restaurace: Naučte se křupavé těsto a obložte ho podle chuti

Jeden z nejoblíbenějších pokrmů, na kterém si můžete pochutnat ve fast foodech, pizzeriích nebo si ho snadno připravit doma. Variant je neomezeně,…celý článek

Vyzkoušeno: Objevili jsme způsob, jak doma udělat perfektní hranolky!

Vyzkoušeno: Objevili jsme způsob, jak doma udělat perfektní hranolky!

Ukažte mi někoho, kdo nemá rád hranolky. Navzdory tomu, že mají mnoho kalorií, si je čas od času rád dopřeje každý. Ale vyčarovat doma ty opravdu křupavé…celý článek

Kysané zelí v hlavní roli: 11 receptů na českou klasiku

Kysané zelí v hlavní roli: 11 receptů na českou klasiku

Zdravé, levné a snadno dostupné kysané zelí je neodmyslitelnou součástí zimního jídelníčku. Zkuste českou klasiku, alsaský šukrut nebo skvělé slané…celý článek

Levné a rychlé večeře: Co takhle bramborová pizza nebo lahodné kuřecí rizoto?

Levné a rychlé večeře: Co takhle bramborová pizza nebo lahodné kuřecí rizoto?

Připravit každý večer jídlo pro celou rodinu není vůbec jednoduché. Pokud vám dochází inspirace, zkuste naše levné rychlé recepty, na kterých si všichni…celý článek

10 nejlepších receptů na dokonalé knedlíky: Chlupaté, plněné i po italsku

10 nejlepších receptů na dokonalé knedlíky: Chlupaté, plněné i po italsku

České knedlíky jsou asi naší neoriginálnější přílohou. Sice k nám původně přišla z rakouské a německé kuchyně, ale v tuzemsku se jí dostalo více než…celý článek

Obědy do krabičky? Připravte si vlastní, zhubnete a ušetříte!

Obědy do krabičky? Připravte si vlastní, zhubnete a ušetříte!

Většina z nás během zimy přibrala, a tak je čas začít shazovat kila. Obědem, který si sama připravíte, nejen zhubnete, ale navíc ušetříte za předražené…celý článek

Bramborák 11krát jinak: Se škvarky, mrkví nebo chřestem

Bramborák 11krát jinak: Se škvarky, mrkví nebo chřestem

Možná budete překvapená, kolik variací na téma bramborák se po Česku připravuje. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na tuto krajovou specialitu.…celý článek

Pečení snadno a rychle: 6 skvělých koláčů na plech

Pečení snadno a rychle: 6 skvělých koláčů na plech

Potřebujete napéct snídani nebo sladkou tečku pro celou rodinu a nemáte čas ani chuť strávit víkend v kuchyni? Vyzkoušejte naše rychlé koláče na plech.…celý článek