Recepty

Léto s Kluky v akci: Skvělý snadný losos a thajské krevety na kari

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina
Foto: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Fotogalerie

11 fotografií

28. července 2012 | 06:56

Líbí se vám televizní cooking show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny? Teď v létě právě pro vás nachystali rafinované lehké menu ze zeleniny, ryb a plodů moře. Trochu si posvítíme i na jejich soukromí, dnes na Filipa Sajlera.

Čím vás "kluci" tentokrát nakrmí:

Marinovaný losos

Skuteční gurmáni vědí, že nejlepší a také dražší je losos pacifický a při slavnostních příležitostech se neohlížejí po ceně. Skandinávský losos je však také neobyčejně chutný standard.

Kupte ho vcelku a trpělivě ho po 4 dny obracejte. Excelentní pohoštění bude v den příchodu vážených hostů rychle po ruce. Tenké plátky lososa podávejte s vybranými, dohladka utřenými studenými omáčkami, s míchanými vejci a s pečivem.

Suroviny:
* 1,5 až 2 kg filetu z lososa s kůží
* 2 hrsti mořské hrubozrnné soli
* hrst krupicového cukru
* svazek kopru
* 4 cl kmínky nebo brandy (ušlechtilý koňak je, samozřejmě ještě lepší)
* sůl smíchaná s cukrem
Postup:
Pokud jste sehnali dvoukilový filet z lososa, tak ho podélně rozdělte na 2 stejné kusy. Do řezu obou zapracujte směs soli a cukru, posypte jemně sekaným koprem a zakápněte destilátem. Oba kusy složte zpět k sobě a vsuňte je do mikrotenového sáčku. Vyfoukněte vzduch, pevně uzavřete a vložte do mísy. Balíček je třeba zatížit (stačí plná krabice mléka). Tajuplný čtyřdenní proces začíná. Na nás je, abychom každé ráno balíček otočili. Páté ráno sáček rozbalíme a můžeme krájet.

Doba přípravy. 40 minut
Počet porcí: 20

Zelené kari s krevetami

Fast food je v podstatě celá thajská kuchyně. Když máte k dispozici kvalitní suroviny, příprava jde ráz na ráz. Nic složitého, pár přesných účelných pohybů a je hotovo. Tento původně úzce regionální pokrm z centrálního Thajska získal díky nadšenému zájmu turistů popularitu i u nás. Když nemáte po ruce krevety, můžete s klidným svědomím použít kuřecí nebo libové vepřové maso.

Suroviny:
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 300 g velkých loupaných krevet
* 300 ml kokosového krému
* 300 ml kokosového mléka
* malý lilek
* 4 kafrové lístky
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce rybí omáčky
* hrst lístků bazalky
* chilli paprička


Postup:
Na rozpáleném oleji míchejte lžíci kari pasty, dokud se nerozvoní. Pak vložte krevety a orestujte je. Přilijte kokosový krém a mléko. Do této směsi přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený lilek a kafrové lístky, pět minut povařte, ochuťte cukrem, rybí omáčkou, bazalkou a sekanou chilli papričkou.

Doba přípravy: 15minut
Počet porcí: 4

Filip Sajler

Věk: 33 let
Stav, děti: ženatý, dcera Sophie
Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: perfectcatering.cz a perfectcanteen.cz
Nejoblíbenější pokrm: Jak kdy a na co mám zrovna chuť, pasta, sushi, svíčková a podobně, ale asi nejvíc vždy boduje dobře udělaný řízek.
Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: máslo, kvalitní vývary, kořenová zelenina a cibule
Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Amalfské pobřeží, Acquapazza, Corso Garibaldi, Cetara Salerno, Itálie
Letošní dovolená: Itálie a New York
Nejbližší plány: Chci se maximálně věnovat dceři a rodině, otevřít novou velmi speciální restauraci a vyhrát Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech do vrchu.

Zítra si posvítíme na jeho kolegu Ondřeje Slaninu i s dalšími skvělými recepty.

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Myslíte si, že doktorka Běla Valšíková z Ordinace v růžové zahradě umí vařit? Její představitelka Zlata Adamovská se rozhodla nám prozradit, co nejraději…celý článek

Autor: ot, Kbak
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

K létu patří vůně grilovaného masa

K létu patří vůně grilovaného masa

Každé léto si s oblibou hledáme příležitost, jak si co nejvíce užít dlouhých letních dnů pod širým nebem. Grilování je ideálním programem pro…celý článek

Léto s chutí orientu a jižních moří

Léto s chutí orientu a jižních moří

V létě nechce nikdo trávit příliš času v kuchyni. Vždyť proč také. Je spousta aktivit, na které se těšíme, až počasí dovolí. Jídelníček bychom však…celý článek

Blogeři vaří: Originální toasty se sýrem, které hravě zvládnete doma!

Blogeři vaří: Originální toasty se sýrem, které hravě zvládnete doma!

Říkáte si, že toast a móda nejdou dohromady? Ve videu vás o pravém opaku přesvědčí šest šikovných blogerů a dva šéfkuchaři!celý článek

Recepty první republiky: Co jedli Mandlová a Vlasta Burian?

Recepty první republiky: Co jedli Mandlová a Vlasta Burian?

Když se řekne "prvorepublikové", jako kdybychom zároveň říkali "prababička" nebo "nostalgie". Některá slova zkrátka mají zvláštní moc, která nás dokáže…celý článek

Připravte se na semifinále Česko:Kanada! Chuťovky pro hokejové fandy

Připravte se na semifinále Česko:Kanada! Chuťovky pro hokejové fandy

Fandíte? My taky! A popravdě, je to docela náročná činnost, dost se u ní vypije i sní. Máme pro vás tipy na skvělé chuťovky. Takže nepodceňujte přípravu…celý článek

Recept na pravé guacamole podle šéfkuchaře Pavla Bárty

Recept na pravé guacamole podle šéfkuchaře Pavla Bárty

Guacamole je pokrm, který si připravovali již dávní Aztékové. Dnes je pochoutkou mexické kuchyně, ale je velmi populární také v USA a jeho obliba se…celý článek

Lahodné a jednoduché cheesecaky, které si zvládnete připravit doma

Lahodné a jednoduché cheesecaky, které si zvládnete připravit doma

Čím překvapit náročné mlsouny? Lahodným cheesecakem! Nemusíte pro něj spěchat do cukrárny. Poradíme vám, jak si jej připravit doma. Nízký křupavý korpus…celý článek

Nejlepší a nejlevnější recepty z mletého masa, které si zamilujete

Nejlepší a nejlevnější recepty z mletého masa, které si zamilujete

Jídla připravená z mletého masa patří mezi nejoblíbenější. Ta, na která jsme pro vás připravily recepty, jsou levná, rychle hotová a vynikající. Hlavně…celý článek

Božsky nadýchané piškotové rolády: S ovocem i s čokoládou

Božsky nadýchané piškotové rolády: S ovocem i s čokoládou

Dokážete si představit nadýchanější moučník k odpolední kávě, než je lehká piškotová roláda? Vyzkoušejte 5 skvělých variant, po kterých se zaručeně…celý článek

Smažená kuřecí stehýnka na 5 způsobů: K hokeji i na sváteční tabuli

Smažená kuřecí stehýnka na 5 způsobů: K hokeji i na sváteční tabuli

Smažená jídla sice nejsou nejzdravější, ale přesto patří mezi nejoblíbenější. A právem! Kuřecí paličky jsou totiž skvělým obědem i teplou večeří. Třeba…celý článek

Špagety 7x jinak: Jarní rychlovky za pár kaček

Špagety 7x jinak: Jarní rychlovky za pár kaček

Co si budeme namlouvat, špagety milujeme nejen kvůli jejich chuti, ale také kvůli tomu, že jsou hned hotové, skoro nic nestojí a můžeme je mít ve špajzu…celý článek

Pečeme s jogurtem: 9 skvělých receptů na mlsání bez výčitek!

Pečeme s jogurtem: 9 skvělých receptů na mlsání bez výčitek!

Vyzkoušejte odlehčené dezerty s jogurtem, které dokonale sedí k prvním teplým dnům. Překvapí vás svou svěžestí a také nižší kalorickou hodnotou, než…celý článek