Recepty

Léto s Kluky v akci: Skvělý snadný losos a thajské krevety na kari

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina

Kluci v akci: Filip Sajler a Ondřej Slanina
Foto: archiv Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny

Fotogalerie

11 fotografií

28. července 2012 | 06:56

Líbí se vám televizní cooking show Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny? Teď v létě právě pro vás nachystali rafinované lehké menu ze zeleniny, ryb a plodů moře. Trochu si posvítíme i na jejich soukromí, dnes na Filipa Sajlera.

Čím vás "kluci" tentokrát nakrmí:

Marinovaný losos

Skuteční gurmáni vědí, že nejlepší a také dražší je losos pacifický a při slavnostních příležitostech se neohlížejí po ceně. Skandinávský losos je však také neobyčejně chutný standard.

Kupte ho vcelku a trpělivě ho po 4 dny obracejte. Excelentní pohoštění bude v den příchodu vážených hostů rychle po ruce. Tenké plátky lososa podávejte s vybranými, dohladka utřenými studenými omáčkami, s míchanými vejci a s pečivem.

Suroviny:
* 1,5 až 2 kg filetu z lososa s kůží
* 2 hrsti mořské hrubozrnné soli
* hrst krupicového cukru
* svazek kopru
* 4 cl kmínky nebo brandy (ušlechtilý koňak je, samozřejmě ještě lepší)
* sůl smíchaná s cukrem
Postup:
Pokud jste sehnali dvoukilový filet z lososa, tak ho podélně rozdělte na 2 stejné kusy. Do řezu obou zapracujte směs soli a cukru, posypte jemně sekaným koprem a zakápněte destilátem. Oba kusy složte zpět k sobě a vsuňte je do mikrotenového sáčku. Vyfoukněte vzduch, pevně uzavřete a vložte do mísy. Balíček je třeba zatížit (stačí plná krabice mléka). Tajuplný čtyřdenní proces začíná. Na nás je, abychom každé ráno balíček otočili. Páté ráno sáček rozbalíme a můžeme krájet.

Doba přípravy. 40 minut
Počet porcí: 20

Zelené kari s krevetami

Fast food je v podstatě celá thajská kuchyně. Když máte k dispozici kvalitní suroviny, příprava jde ráz na ráz. Nic složitého, pár přesných účelných pohybů a je hotovo. Tento původně úzce regionální pokrm z centrálního Thajska získal díky nadšenému zájmu turistů popularitu i u nás. Když nemáte po ruce krevety, můžete s klidným svědomím použít kuřecí nebo libové vepřové maso.

Suroviny:
* 4 lžíce oleje
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 300 g velkých loupaných krevet
* 300 ml kokosového krému
* 300 ml kokosového mléka
* malý lilek
* 4 kafrové lístky
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce rybí omáčky
* hrst lístků bazalky
* chilli paprička


Postup:
Na rozpáleném oleji míchejte lžíci kari pasty, dokud se nerozvoní. Pak vložte krevety a orestujte je. Přilijte kokosový krém a mléko. Do této směsi přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený lilek a kafrové lístky, pět minut povařte, ochuťte cukrem, rybí omáčkou, bazalkou a sekanou chilli papričkou.

Doba přípravy: 15minut
Počet porcí: 4

Filip Sajler

Věk: 33 let
Stav, děti: ženatý, dcera Sophie
Kde můžete ochutnat jeho kuchyni: perfectcatering.cz a perfectcanteen.cz
Nejoblíbenější pokrm: Jak kdy a na co mám zrovna chuť, pasta, sushi, svíčková a podobně, ale asi nejvíc vždy boduje dobře udělaný řízek.
Tři ingredience, bez kterých se v kuchyni neobejde: máslo, kvalitní vývary, kořenová zelenina a cibule
Tip na letní výlet a dobrou restauraci: Amalfské pobřeží, Acquapazza, Corso Garibaldi, Cetara Salerno, Itálie
Letošní dovolená: Itálie a New York
Nejbližší plány: Chci se maximálně věnovat dceři a rodině, otevřít novou velmi speciální restauraci a vyhrát Mezinárodní mistrovství ČR v automobilových závodech do vrchu.

Zítra si posvítíme na jeho kolegu Ondřeje Slaninu i s dalšími skvělými recepty.

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

Myslíte si, že doktorka Běla Valšíková z Ordinace v růžové zahradě umí vařit? Její představitelka Zlata Adamovská se rozhodla nám prozradit, co nejraději…celý článek

Autor: ot, Kbak
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Další články z kategorie

Velikonoční beránek 3x jinak: Zkuste banánového nebo s kokosem!

Velikonoční beránek 3x jinak: Zkuste banánového nebo s kokosem!

K Velikonocům patří neodmyslitelně sladký beránek. Ať už ho letos budete péct poprvé, nebo v tom máte bohatou praxi, můžete vyzkoušet netradiční recepty,…celý článek

Palačinky, jak je neznáte: Kefírové, tvarohové i pivní!

Palačinky, jak je neznáte: Kefírové, tvarohové i pivní!

Palačinky jsou evergreenem české kuchyně. Zdomácněly u nás jak sladké, tak naslano a je jen málo strávníků, kteří jimi pohrdnou. Ale dopracovat se…celý článek

Puding v hlavní roli: Levné, rychlé a efektní dorty, koláče i bábovky!

Puding v hlavní roli: Levné, rychlé a efektní dorty, koláče i bábovky!

Samotný puding je výborný dezert, ale ve spojení s jemným piškotem nebo křehkým těstem vykouzlíte božské dezerty od koláčů po luxusní dorty jedna dvě.…celý článek

Všechny tváře čočky! Rychlé, levné recepty, po kterých se netloustne!

Všechny tváře čočky! Rychlé, levné recepty, po kterých se netloustne!

Zapomeňte na čočku na kyselo s vejcem ze školní jídelny. Tato luštěnina má podstatně více tváří, než si dokážete představit. Seznamte se se skvělými…celý článek

Barevné jarní polévky plné vitaminů: Plný talíř dobroty za pár korun

Barevné jarní polévky plné vitaminů: Plný talíř dobroty za pár korun

Vypadá to, že se počasí umoudřilo a teplejší dny jsou na obzoru. Odlehčete jídelníček a z hutných a chutných polévek přejděte na ještě chutnější a…celý článek

Skvělé dezerty ze zmrazeného ovoce: Snadné, rychlé, levné!

Skvělé dezerty ze zmrazeného ovoce: Snadné, rychlé, levné!

Zásoby loňských jablek a hrušek už pomalu docházejí a od letošního čerstvého ovoce nás dělí ještě měsíc dva. Ale pokud vás honí chuť na ovocný dezert,…celý článek

Špenátové orgie: Řízky, těstoviny, slané koláče i skvělé saláty

Špenátové orgie: Řízky, těstoviny, slané koláče i skvělé saláty

Jarní vaření bez temně zelených listů špenátu, baby špenátu nebo mangoldu si vůbec nedokážeme představit. Právě teď už koupíte čerstvý na trzích i…celý článek

Co s velikonočními vajíčky: 10 skvělých receptů, na kterých si pochutnáte

Co s velikonočními vajíčky: 10 skvělých receptů, na kterých si pochutnáte

Sotva se odbude velikonoční poledne, začne si řada hospodyněk lámat hlavu s tím, co si počne s tolika vejci natvrdo. Připravily jsme pro vás recepty,…celý článek

Velikonoční hodování: Kompletní menu pro sváteční tabuli

Velikonoční hodování: Kompletní menu pro sváteční tabuli

Nevíte, jak vylepšit velikonoční tabuli? Máme pro vás skvělé recepty na jarní polévky, saláty, nádivky, pečínky i něco sladkého. Co třeba pečínka se…celý článek

Nejlepší velikonoční nádivky: Kopřivová klasika i delikatesní na víně

Nejlepší velikonoční nádivky: Kopřivová klasika i delikatesní na víně

Bez nádivky stejně jako malovaných vajec a pomlázky by nebylo Velikonoc. Vybraly jsme pro vás 10 skvělých receptů od našich předních kuchařů, ze kterých…celý článek

Jarní pečínky: Jak na kuře s nádivkou, králíka, jehně či selátko?

Jarní pečínky: Jak na kuře s nádivkou, králíka, jehně či selátko?

Dopřejte si mladého masa. Jarní pečínky z telecího, mladých králíků, jehněčího i baby kuřátek jsou neodolatelně křehké a plné proteinů. Vybrali jsme…celý článek

Nejlepší hrníčkové koláče na nedělní stůl

Nejlepší hrníčkové koláče na nedělní stůl

Jsou snadné, rychlé a skvěle si na nich pochutnáte. Vyzkoušejte voňavé margot řezy nebo božský koláč s ananasem a tvarohovým krémem.celý článek