Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Víme, jak na to: 3 skvělé tipy, jak si doma nasušit koření!

23. července 2012 | 10:51

Chcete při vaření dochucovat jídlo vlastním kořením a česnekem? Tak si je usušte. S našimi radami to bude hračka.


Sušení semen

Vyrobit si vlastní voňavé koření nebo základ pro ozdravný nálev je velmi jednoduché. Hodí se k tomu hlavně fenykl, kopr nebo koriandr. Ze silné rostliny po odkvětu seřízněte stonky těsně nad zemí, svažte je do svazku a semena zabalte do plátna nebo papírového sáčku. Svazek pověste do suché a temné místnosti, kde se semena do tří týdnů uvolní a vypadnou. Pak už je stačí jen uložit do papírového sáčku a dát na poličku v kuchyni.

Listy a snítka

bylinky
Autor: Profimedia.cz


Usušit si můžete i nepostradatelnou bazalku a majoránku. Stačí vám k tomu kus plátna napnutý v rámu. Na něj rozložte jednotlivé lístky a dejte do suchého, vzdušného prostoru, kam nesvítí přímé slunce. Během dvou týdnů postupně ztratí syté barvy a začnou být lámavé. Ale pozor. Protože vonné sinice vydrží v nasušeném koření jen asi půl roku, začněte ho používat co nejdříve.

Zapleťte česnek do copu

Snadné je usušit i cibuli a česnek. Když je pak zaplete do copu a pověsíte v kuchyni, mate z nich hned dvojí užitek. Za prvé jsou obě ingredience při ruce a za druhé vznikne zajímavá dekorace ve středomořském stylu. A není to nic složitého. Obě cibuloviny skliďte dřív, než začnou vnější listy usychat a neporušte při tom stonky. Na dva až čtyři týdny je rozložte na stinném a suchém místě. Suché cibulky i paličky česneku jemně očistěte kartáčkem a těsně u hlavy odstřihněte kořínky. Nakonec je zapleťte do copu.

Kdy sbíráme byliny?

Nejlepší je otrhávat je ve chvíli, kdy mají nejvyšší obsah účinných látek. U květů je to na začátku vykvétání., u listu v době před a po odkvětu. Kořeny je nejlepší sbírat na jaře nebo na podzim a plody když jsou zcela zralé.
bylinky
Autor: Profimedia.cz

Autor: mato, Kema