Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stop mastným vlasům! Které šampony opravdu fungují?

Video se připravuje ...
2. srpna 2018 | 06:00

Rychle se mastící vlasy umějí člověka pěkně potrápit. Pokud jste navíc majitelka bujné hřívy, každodenní mytí může být dost únavné. V redakci jsme pro vás vyzkoušely několik šamponů, které s mastnými vlasy dokážou zatočit. Které z nich uspěly nejvíce?

Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou krásy. Co ale s nimi, když jsou po jednom dni zplihlé? Vše závisí na mazových žlázách v pokožce hlavy. Za rychle se mastící vlasy můžou jak genetika, tak hormonální nerovnováha, ale také strava, neustálé sahání si do vlasů nebo časté česání.

Pokud patříte mezi majitelky mastných vlasů, vybírejte přípravky, které jsou určené speciálně na mastné vlasy, mohou se používat denně a vlasy nevysušují. Kondicionér pak používejte spíše na konečky a vždy vlasy umývejte vlažnou vodou. 

Vlasy byste neměla vysušovat horkým vzduchem, a pokud to jde, nechte je raději volně uschnout. Zároveň se vyhýbejte různým stylingovým přípravkům, které vlasy jen zatěžují.

Které šampony na mastné vlasy u nás v redakci obstály?

Garnier Botanic Therapy Green Tea, 79 Kč (250 ml)

Garnier Botanic Therapy Green Tea, 79 Kč (250 ml), koupíte v síti drogérií
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Vlasy umyje opravdu šetrně a po použití zůstanou hebké, lesklé a svěží. Jeho konzistence je hustší a krémová. Určitě si k němu pořiďte i kondicionér, dohromady vám totiž poskytnou komplexní péči. Ačkoli se Garnier postará o mastné kořínky, tak nevysuší konečky vlasů, což je – vedle skvělé ceny – velké plus. Vyniká také poměrně silnou vůní eukalyptu, který ale nevoní zrovna všem. Mně připomíná čistý tea tree olej.

Známka jako ve škole: 2

L’Oréal Paris Elseve Extraordinary Clay, 79 Kč (250 ml)

L’Oréal Paris Elseve Extraordinary Clay, 79 Kč (250 ml), koupíte v síti drogérií
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Vlasy se mi mastí poměrně dost a musím je mýt ob den. Po tomto šamponu máte opravdu pocit krásně očištěných vlasů a je skvělé, že ten pocit vydrží o trochu déle, než jsem byla zvyklá u jiných šamponů. Určitě ale doporučuji používat ho s kondicionérem ze stejné řady, který vlasům dodá hydrataci. Krásně se pak rozčesávají. Kdybych je umyla jen šamponem, asi je nerozčešu. Nicméně zase tolik vlasy nevysuší, a to mám konce vlasů odbarvené. A ani nedráždí pokožku hlavy.

Známka jako ve škole: 1

Šampon Le Petit Olivier s myrtou a růžovým jílem, 97 Kč (250 ml)

Šampon Le Petit Olivier s myrtou a růžovým jílem, 97 Kč (250 ml), koupíte na www.domdeco.cz
Autor: archiv firem

Koupíte na www.domdeco.cz

V tomto šamponu jsou obsaženy výtažky z myrty a růžový jíl, to jsem ještě nikdy nezkoušela, a tak jsem byla samozřejmě zvědavá. Voní moc příjemně, jakoby ovocně. Jílovitá složka má pomoci vlasům, které se často mastí, a myslím, že to zabírá. Vlasy jsou jemné, lehoučké a nadýchané.

Známka jako ve škole: 1

Micelární šampon Nivea, 99 Kč (400 ml)

Micelární šampon Nivea, 99 Kč (400 ml), koupíte v síti drogérií
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Vlasy se mi v létě mastí o něco víc, a proto je musím umývat skoro ob den. Pokud si myjete vlasy také tak často, určitě sáhnete po tomto micelárním šamponu, který účinně odstraní nečistoty. Vlasy jsou po něm krásně hebké a vzdušné. Navíc neobsahuje žádné silikony.

Známka jako ve škole: 1

 

Detoxikační micelární šampon Yves Rocher, 109 Kč (300 ml)

Detoxikační micelární šampon Yves Rocher, 109 Kč (300 ml), koupíte na www.yvesrocher.cz nebo v kamenných prodejnách
Autor: archiv firem

Koupíte na www.yvesrocher.cz nebo v kamenných prodejnách

Šampon je opravdu příjemný, vlasy nezacuchává, jsou po něm krásně hladké a vyživené. S jeho pomocí chráníte vlasy před negativními vnějšími vlivy a vracíte jim lesk, což můžu potvrdit. Na pohled i na dotek byly výrazně lepší.

Známka jako ve škole: 1

Jemný šampon s verbenou a citronem So´Bio Étic, 131 Kč (250 ml)

BIO SO´BIO étic jemný šampon verbena-citron, 131 Kč (250 ml), koupíte na www.countrylife.cz
Autor: archiv firem

Koupíte na www.countrylife.cz

Verbena a citron by měly působit na vlasy, které se hodně mastí, a pomoci jim zůstat déle krásné. Éterické oleje z citronu zajišťují, aby se vlasy nemastily tak rychle. Šampon je příjemný, nepění tolik jako ostatní, ale vlasy jsou opravdu krásně nadýchané, lehoučké a na dotyk příjemné.

Známka jako ve škole: 1

Vyrovnávající šampon pro mastné vlasy HairX, Oriflame, 139 Kč (250 ml)

Vyrovnávající šampon pro mastné vlasy HairX Oriflame, 139 Kč (250 ml), koupíte na www.oriflame.cz
Autor: archiv firem

Koupíte na www.oriflame.cz

Šampon má gelovitou průhlednou konzistenci. Nepění tak jako šampony krémové, ale stačilo ho nanést pouze jednou, aby vlasy odmastil. Vlasy jsou po něm hrubé, je tedy nezbytné použít i kondicionér. Vůně je svěží, nijak výrazná. Hodnotila bych ho jako průměrný šampon, který splní svůj účel, ale nijak zvlášť nenadchne.

Známka jako ve škole: 3

Osvěžující bylinný šampon s vřídelní solí a mátou Manufaktura, 159 Kč (300 ml)

Osvěžující bylinný šampon s vřídelní solí a mátou Manufaktura, 159 Kč (300 ml), koupíte na www.manufaktura.cz nebo v kamenných prodejnách
Autor: archiv firem

Koupíte na www.manufaktura.cz nebo v kamenných prodejnách.

Tento šampon je velice zajímavý obsahem máty, která je cítit opravdu výrazně. Když si myjete vlasy, je to takový osvěžující pocit. Šampon obsahuje ještě další cenné výtažky z přírody, jako jsou výtažky z kopřivy, rozmarýnu nebo šalvěje. Pokud chcete, aby vám rychleji rostly vlasy, měl by to zařídit.

Známka jako ve škole: 1

Konopný šampon Ryor se zklidňujícím efektem, 183 Kč (200 ml)

Konopný šampon Ryor se zklidňujícím efektem, 183 Kč (200 ml), koupíte na www.ryor.cz
Autor: archiv firem

Koupíte na www.ryor.cz

Velice příjemný šampon s jemnou vůní. Obsahuje kanabidiol a konopný olej a musím říct, že po jeho použití bez toho, že bych aplikovala kondicionér, byly mé vlasy nádherně lesklé, dobře se rozčesávaly a vypadaly skvěle. Šampon má zklidňovat pokožku hlavy a regenerovat vlasy, a tím zlepšovat jejich kvalitu.

Známka jako ve škole: 1

Šampuk Lush Montalbano, 265 Kč (55 g)

LUSH Montalbano Šampuk, 265 Kč (55 g), koupíte na https://cz.lush.com/ nebo v kamenných prodejnách
Autor: archiv firem

Koupíte na https://cz.lush.com/ nebo v kamenných prodejnách.

Láska na první pohled a hned poté na první umytí. Šampuk od Lush vás překvapí už tím, jak vypadá – je totiž tuhý a bez obalu. Takže šetříte planetu a můžete si ho vzít v klidu do letadla nebo do přírody. Přitom si v ničem nezadá s klasickým šamponem, pění jako vzteklý a stačí ho troška. Jeden šampuk by prý měl vydržet stejně jako tři 250ml balení klasického šamponu, což je za tu cenu báječná zpráva. Je lehký, vlasy nezacuchá a nádherně voní po pomerančích.

Známka jako ve škole: 1*

Regenerační šampon se zeleným čajem Nobilis Tilia, 319 Kč (200 ml)

Regenerační šampon se zeleným čajem Nobilis Tilia, 319 Kč (200 ml), koupíte na www.biooo.cz
Autor: archiv firem

Koupíte na www.biooo.cz

Šampon mě překvapil konzistencí, která je spíš olejová než krémová. Je poměrně řídký, takže si ho do dlaně vystříknu víc, než by bylo potřeba. Vlasy po jednom umytí vydrží až 4 dny čisté a nesvědí po té době ani pokožka hlavy. Pokud máte vlasy delší, je potřeba použít kondicionér, jinak hřívu absolutně nerozčešete. Vlasy jsou díky němu bohatě načechrané a pružné. Lepší je nanést nejdříve menší množství, to necháte chvilku působit, opláchnete ho a napodruhé už napěníte a mytí dokončíte. Voní opravdu po všech bylinkách, které obsahuje, takže si ho dokážu představit spíš pro pány.

Známka jako ve škole: 2

Regenerační šampon Lush Rehab, 495 Kč (250 ml)

Regenerační šampon LUSH Rehab, 495 Kč (250 ml), koupíte na https://cz.lush.com nebo v kamenných prodejnách
Autor: archiv firem

Koupíte na https://cz.lush.com nebo v kamenných prodejnách.

Měl by vonět po mangu a papáje, ale já v něm cítím bylinky a vůně Itálie. Tento šampon je dokonale lehký, takže se hodí i na každodenní mytí vlasů. Navíc z vlasů lehkou vůni cítíte ještě několik hodin po umytí. Vlasy nezacuchá, takže není potřeba používat kondicionér, což u mastných vlasů oceňuji dvojnásob. Jediné, co bych mu tak mohla vytknout, je vyšší cena.

Známka jako ve škole: 1-

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...