Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Test opalovacích přípravků: Které nenechávají bílý ani mastný film?

31. května 2018 | 06:00

Spreje, mléka, krémy nebo oleje. Tyto varianty opalovacích přípravků najdete na trhu a my je v redakci otestovaly. Letos jsme dokonce mohly vyzkoušet přípravek, který ve formě mlhy vyrábí Bioderma. Jaké další novinky stojí za to? A vyplatí se za opalovák si připlatit? 

Jsou dvě skupiny opalovacích přípravků. Ty klasické obsahují chemické filtry, které pronikají do kůže a chrání nás v podstatě zevnitř. Tou druhou možností jsou pak krémy s minerálními, neboli fyzikálními, filtry, které vytvoří vrstvičku na kůži a sluneční záření odrážejí jako zrcadlo. U nich je nepříjemností to, že zanechávají bílý film a jsou mastnější. Zato by ale neměly být nijak zatěžující pro pokožku a tělo. Také bývají dražší. Které opalováky nám vyhovovaly v redakci? Vyzkoušely jsme jak ty na tělo, tak i některé speciálně na obličej. 

Hydratační mléko na opalování OF 15, Astrid Sun, 120 Kč

Autor: archiv firem Hydratační mléko na opalování OF 15, Astrid Sun, 120 Kč 

Koupíte v síti drogerií.

Klasika, která nezklame. Jedná se o příjemný, dobře roztíratelný krém, který u Astridu nebyl pravidlem. Textura je ale mnohem příjemnější, než bývala, a tak se z něho stane ideální společník při slunění se na zahradě. Navíc zbožňuju klasickou "astridovou" vůni a plusem je i to, že je voděodolný. Stačila mi jedna větší vrstva dopoledne, přes den jsem se nedomazávala a přežila jsem celý den bez spálenin.

Známka jako ve škole: 1   

Transparentní sprej na opalování OF 30, Cien, 129 Kč (250 ml). Koupíte v prodejnách Lidl.

Autor: archiv firem Transparentní sprej na opalování OF 30, Cien, 129 Kč (250 ml)

Koupíte v prodejnách Lidl.

Před krémy ale dávám přednost olejům. Pokožka mi po jejich použití rychleji hnědne. Tenhle je mi o to sympatičtější, že je ve spreji. Aplikace je totiž snadná, olej vám zbytečně nikde nekape z rukou. Skvěle se roztírá, velmi rychle vstřebává a zanechává příjemný pocit na pokožce, která se nevysušuje. Navíc je voděodolný, bonusem je i jeho transparentnost, takže vám nezašpiní ručník ani oblečení.

Známka jako ve škole: 1

 

Olej na opalování ve spreji SPF 20, Astrid Sun, 179 Kč (200 ml)

Autor: archiv firem Olej na opalování ve spreji SPF 20, Astrid Sun, 179 Kč (200 ml)

Koupíte v síti drogerií.

Miluji oleje a tento mě rozhodně nezklamal, a navíc je za velmi příznivou cenu. Rozprašovač olej dobře aplikuje, olej se snadno roztírá a rychle se vsakuje do pokožky, která je pak hodně vláčná, ale není mastná. Takže jsem bez obav mohla na natřené tělo obléct šaty. Jen na obličej mi moc nesedl, do očí pálil. Já mám však ráda, když mohu na celé tělo včetně obličeje použít jeden přípravek.

Známka jako ve škole: 2 

 

Sprej na opalování Instant Glow, Piz Buin, 186 Kč (150 ml)

Autor: archiv firem Sprej na opalování Instant Glow, Piz Buin, 186 Kč (150 ml)

Koupíte na www.parfemy-elnino.cz.

Má velmi jemnou konzistenci a nevtíravou vůni a snadno se nanáší. Jeho největší výhodou je, že se do pokožky okamžitě vstřebá a zanechá ji hydratovanou a rozzářenou, aniž byste na ní cítila mastný film. Můžete ho bez problémů použít i na obličej – nedráždí a nemastí. Jediné, co je u spreje nevýhodou, je to, že aplikace je sice snadná, ale produkt poměrně rychle mizí, protože ho část vždy vystříkáte i do okolí. Jinak je ale perfektní.

Známka jako ve škole: 1

 

Opalovací krém 1 Day Long, Piz Buin, 190 Kč (100 ml)

Opalovací krém 1 Day Long, Piz Buin, 190 Kč (100 ml). Koupíte na www.parfemy-elnino.cz.
Autor: archiv firem
Koupíte na www.parfemy-elnino.cz.

Opalovací mléko v tubě od Piz Buin s ochranným faktorem 30 bych si koupila už díky jeho úžasné vůni. Vůbec v něm není cítit nádech klasických opalovacích přípravků. Je trochu řidší, ale přesto si ještě uchovává krémovou konzistenci. Krásně lehce se roztírá, okamžitě se vstřebá a nezanechá mastný film. Pokožka je po něm krásně hebká a vláčná jako po použití voňavého tělového mléka. Po nanesení jsem se mohla okamžitě obléknout a vyrazit k vodě. Pokud budete dodržovat pravidla správného opalování a natírat se dostatečně a pravidelně, tak vás před spálením ochrání.

Známka jako ve škole: 1 

Voděodolné mléko na opalování ve spreji SPF 15, Dermacol, 199 Kč (200 ml)

Voděodolné mléko na opalování ve spreji SPF 15, Dermacol, 199 Kč (200 ml)
Autor: archiv firem
Koupíte v síti drogerií nebo na www.dermacol.cz.

Voděodolné opalovací mléko ve spreji od značky Dermacol splnilo vše, co jsem od něj očekávala. Vedle toho, že obsahuje vitamin E a D-panthenol, najdete v něm také výtažky z hroznových jader, které zabraňují předčasnému stárnutí pokožky, a navíc obsahuje beta-karoten, který prodlužuje opálení. Výhodou je praktický rozprašovač. Mléko se hezky roztírá a krásně voní.

Známka jako ve škole: 1

 

Opalovací krém SPF 50, Ryor, 220 Kč (100 ml)

Autor: archiv firem Opalovací krém SPF 50, Ryor, 220 Kč (100 ml)

Koupíte v síti drogerií.

Na této značce se mi líbí, že je cenově dostupná a zároveň hodně kvalitní. Voděodolný opalovací krém s kyselinou hyaluronovou nejenže chrání před spálením, ale zároveň pokožku i vyživuje a hydratuje, z čehož jsem měla pocit, že dělám pro pleť něco navíc. Na kůži se snadno roztírá a je neparfemovaný.

Známka jako ve škole: 1

Pudr na ochranu proti slunci Powdered SUnshine, LUSH, 225 Kč Koupíte na https://cz.lush.com nebo v kamenných prodejnách.

Autor: archiv firem Pudr na ochranu proti slunci Powdered Sunshine, Lush, 225 Kč

Koupíte na https://cz.lush.com nebo v kamenných prodejnách.

Pokud nenávidíte pocit mastné pokožky, pak je tento tělový pudr to pravé pro vás! Jediná nevýhoda? Má jen SPF 15, takže si dejte pozor, abyste se nespálila! Jinak je ale zcela přírodní, takže se nemusíte bát chemických filtrů, nádherně voní, je z kůže cítit a krásně ji zmatní. Na cesty ideální!

Známka jako ve škole: 1 

Zmatňující krém na opalování OF 30, NIVEA, 50 ml, 200 Kč
Autor: archiv firem

Zmatňující krém na opalování OF 30, Nivea, 200 Kč (50 ml)

Koupíte v síti drogerií.

Největší objev mezi krémy na obličej s faktorem! Na obalu píší, že je krém zmatňující a nelepí. Překvapilo mě, že to vážně platí. Je příjemný zrovna tak jako pleťový fluid nebo báze pod make-up. Okamžitě se vstřebává a zanechá matnou pleť. Navíc se mi zdá, že obličej se mi opálil tak akorát a pěkně souměrně.

Známka jako ve škole: 1*

Opalovací mléko Ryor, 267 Kč (200 ml)

Opalovací mléko Ryor, 267 Kč (200 ml)
Autor: archiv firem
Koupíte v síti drogerií nebo na www.ryor.cz.

Líbí se mi, že obsahuje kyselinu hyaluronovou, která chrání před ztrátou hydratace. Dát tuhle složku do opalovacího mléka, to podle mě dává logiku. Protože žiju aktivně a s rodinou podnikáme různé akce, přijde mi fajn, že je na obličej i tělo, což mi šetří místo v batohu. Od opalovacího přípravku nicméně chci hlavně to, aby mi na pokožce dlouho vydržel. Třeba na výletě se ne vždycky zvládnu namazat i během dne (i když dermatolog by mě za to asi nepochválil). Toto mléko mi ale dokáže pokožku ochránit na několik hodin.

Známka jako ve škole: 1

 

Olej na opalování podporující zhnědnutí OF 30, Nivea, 340 Kč (200 ml)

Autor: archiv firem Olej na opalování podporující zhnědnutí OF 30, Nivea, 340 Kč (200 ml)

Koupíte v síti drogerií.

Olej je dost mastný, ale díky němu vypadá kůže nádherně. Hodí se tedy zejména na pláž k vodě. K ochraně kůže při vycházkách ve městě se ale příliš nehodí, protože si ušpiníte oblečení. Krásně voní, rozmazává se perfektně a je voděodolný. Měl by podporovat krásné opálení, a to splňuje!

Známka jako ve škole: 2  

Opalovací krém SPF 30, Weleda, 399 Kč (50 ml)

Opalovací krém SPF 30 Weleda, 399 Kč (50 ml)
Autor: archiv firem
Koupíte na www.weleda.cz.

Toto opalovací bio mléko s výtažkem z protěže alpské voní naprosto božsky, až by se mi chtělo ho používat na běžnou denní péči. Na pokožce se lehce roztírá, byť má na mléko hustější konzistenci, díky které mám pocit, že je má pokožka opravdu dobře chráněná. Nezanechává žádné fleky ani pocit mastnoty, ačkoli se jedná o krém s minerálními filtry, a ty většinou zanechávají bílý film. Krém jsem použila i na obličej, kde mě častokrát krémy pálí, ale tento byl hodně příjemný. Cena je vyšší, ale má smysl si připlatit.

Známka jako ve škole: 1 

Opalovací mléko SPF 30 Sun Zone, Oriflame, 399 Kč (150 ml)

Opalovací mléko SPF 30 Sun Zone, Oriflame, 399 Kč (150 ml)
Autor: archiv firem
Koupíte na https://cz.oriflame.com.

Jedná se o krém, který se rozmazává tak středně dobře, oproti jiným výrobkům to není taková sláva. Nicméně funguje spolehlivě. Na prvním sluníčku jsem se s ještě opravdu bílou kůží vůbec nespálila. Je voděodolný a lze ho použít i na obličej.

Známka jako ve škole: 2 

Krém na obličej proti tmavým skvrnám Idéal Soleil, Vichy, 479 Kč (50 ml). Koupíte v síti lékáren.

Autor: archiv firem Krém na obličej proti tmavým skvrnám Idéal Soleil, Vichy, 479 Kč (50 ml)

Koupíte v síti lékáren.

Tenhle krém mám v oblibě už delší čas, protože přesně splňuje mé nároky – předtím jsem používala klasický krém s SPF 50, teď jsem přešla na tento, který má navíc ochranu proti tmavým skvrnám. Zatím se žádné neobjevily, takže mu to snad mohu přičíst k dobru, stejně jako to, že není přehnaně mastný.

Známka jako ve škole: 1-

Ochranná mlha SPF 50+, Photoderm Max, Bioderma, 489 Kč (150 ml)

Ochranná mlha SPF 50+, Photoderm Max, Bioderma, 399 Kč
Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren.

Zprvu mě překvapila jeho mastná konzistence, jde však jen o zvyk. Opalovací krém je ve spreji, a jeho nanášení je tak naprosto snadnou záležitostí. Stačí tedy sprej stříkat dál od pokožky a postupně ho nechat zaschnout. Nelepí se a pokožka po jeho nastříkání krásně vynikne. Navíc oceňuji, že je voděodolný. V létě ho nedám z ruky!

Známka jako ve škole: 1 

Extra lehké mléko na opalování Photoaging Control SPF 50+, Eucerin, 509 Kč (150 ml)

Extra lehké mléko na opalování Photoaging Control SPF 50+, Eucerin, 509 Kč (150 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren.

Je to má slabost, ale pokud jde o opalování, mám ráda kosmetiku, která se tváří jako "něco z lékárny", tedy něco jako Eucerin. Mléko je lehoučké, dávám si ho na obličej i na krk, když jsme někde venku a jinak se nechci líčit. Tento přípravek je navíc určený proti vráskám, takže bod k dobru!

Známka jako ve škole: 1 

Opalovací krém Anthelios Ultra 50+, La Roche Posay, 529 Kč (50 ml)

Autor: archiv firem Opalovací krém Anthelios Ultra 50+, La Roche-Posay, 529 Kč (50 ml)

Koupíte v síti lékáren.

Velmi příjemný krém na obličej, který se dobře rozmazává. Nemáte pak pocit mastného obličeje. Krém je speciálně určen pro ty, které opalováky pálí v očním okolí. S tím problémy nemívám, proto je pro mě největším plusem to, že není tak mastný!

Známka jako ve škole: 1 

Sprej na opalování SPF 30, Photoderm Bronz, Bioderma, 569 Kč (200 ml)

Autor: archiv firem Sprej Photoderm Bronz SPF 30, Bioderma, 569 Kč (200 ml)

Koupíte v síti lékáren.

Kosmetické výrobky této značky mám ráda a ani tentokrát jsem se nezklamala. Přípravek je ve spreji a díky kvalitnímu rozprašovači se rovnoměrně a úsporně nanáší. Krému nastříkám jen tolik, kolik opravdu potřebuji. Snadno se roztírá a nezanechává na kůži bílé skvrny. Krém vyzkoušela i má dcera, která má hodně světlou, citlivou až atopickou pokožku, a i jí výborně sedl a skvěle ji ochránil. Rozhodně doporučuji!

Známka jako ve škole: 1

Zjemňující olej na opalování OF 15, Yves Rocher, 559 Kč (150 ml)

Autor: archiv firem Zjemňující olej na opalování OF 15, Yves Rocher, 559 Kč (150 ml)

Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných prodejnách.

Na obalu se dočtete, že olej je zkrášlující, a to platí. Když jsem ho nanesla na pokožku, přišlo mi, že jsou na ní miniaturní třpytky, ale žádné tam nejsou, jen se olej krásně leskne. Do kůže se pořádně vstřebal asi po dvou hodinách, hodil by se podle mě spíš tedy k vodě, kde nevadí, že si umažete osušku. Nádherně voní a kůže po něm opravdu vypadá krásnější!

Známka jako ve škole: 1 

Mléko na opalování Avene SPF 50+, 574 Kč (250 ml)

Autor: archiv firem Mléko na opalování Avene SPF 50+, 574 Kč (250 ml)

Koupíte v síti lékáren.

Otestovala jsem ho při letošním prvním rodinném koupání. Vzhledem k tomu, že jsem ještě neměla koupený dětský opalovací krém, namazali jsme se s ním nejen já a manžel, ale i synové, z nichž starší má velmi citlivou pleť s atopickým ekzémem. Všichni jsme na začátku sezony bílí, takže jsem měla strach, abychom se nespálili. Celodenní koupání, jízdu na šlapadle i následné dovádění na hřišti jsme ale zvládli bez sebemenší újmy.

Známka jako ve škole: 1 

Zmatňující gel-krém La Roche-Posay XL, 599 Kč (50 ml)

Zmatňující gel-krém La Roche Posay XL, 599 Kč (50 ml)
Autor: archiv firem
Koupíte v síti lékáren.

Nádherně se vstřebává. Pokožku zjemnil a zabránil spálení obličeje. Dřív jsem si obličej mazala mlékem jako tělo, ale to občas pálí. Používala jsem krém maximálně jednou až dvakrát denně a stačilo to. Jsem dobrý fototyp, možná tedy, že jemnější pleť bude potřeba mazat častěji – navíc pokud s touto pletí budete trávit den u vody.

Známka jako ve škole: 1 

Péče na opalování proti stárnutí pleti Yves Rocher, 599 Kč (40 ml)

Péče na opalování proti stárnutí pleti, Yves Rocher, 599 Kč (40 ml)
Autor: archiv firem
Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných prodejnách.

Bývala jsem pyšná a mazala se opalovacími krémy jen u vody nebo na horách, ale teď už je poctivě používám i ve městě. Zjistila jsem, že s přibývajícím věkem se mi kůže opaluje rychleji, takže na to, abych nebyla bledule, stačí pár přeběhnutí venku. Jinak poctivě mažu – tenhle krém mi vyhovuje. Jen poměr cena/výkon mě trochu trápí, protože krém má spíše substanci jako mléko a měl by se aplikovat vícekrát denně, zvláště pokud se člověk třeba zpotí, takže produkt rychle ubývá.

Známka jako ve škole: 2

Krém na opalování s vůní Tropical se 100% minerálním filtrem SPF 30, Attitude, 689 Kč (150 g)

Autor: archiv firem Krém na opalování s vůní Tropical se 100% minerálním filtrem SPF 30, Attitude, 689 Kč (150 g)

Koupíte na www.babystart.cz.

Kanadská značka ekologické kosmetiky Attitude se pyšní certifikátem EWG Verified, což znamená, že neobsahuje žádné tělu neprospěšné látky. Opalovací krém tedy nemá chemické filtry, ale ty minerální. Navzdory tomu by se podle výrobce měl krém dobře roztírat a neměl by zanechávat bílý film ani lepit. Po vyzkoušení můžu potvrdit, že bílý film nezanechává, ale moc dobře se neroztírá a také na pokožce trochu lepí. Úžasná je ale tropická vůně! Krémy této značky nejsou označené jako voděodolné, protože po nějaké době při kontaktu s vodou SPF klesá a je třeba vrstvu obnovit.

Známka jako ve škole: 2 

 

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...