Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Test pleťových vod a tonik: Které neštípou a k čemu jsou dobré?

18. srpna 2022 | 06:00

Tonikum a pleťová voda jsou nezbytnou součástí čištění pleti a péče o ni, bohužel spousta žen je používá nesprávně. Buď jim přijde tonikum jako zbytečnost, nebo používají k odlíčení jen tento produkt. Obojí je samozřejmě špatně. Jak tedy tyto přípravky používat, který si vybrat a který vyhrál v našem redakčním testování?

Nejdřív by se měla pleť vyčistit důkladně odličovacím mlékem nebo gelem. Poté pleť dočistíte pomocí pleťové vody nebo tonika, díky čemuž pokožka lépe vstřebá následnou péči v podobě séra a krému. Lehké jak facka!

Vybírejte si opět podle typu pleti. Pokud vás trápí pupínky a mastnější pleť, sáhněte po takovém toniku, které slibuje korigovat tvorbu mazu a stahovat póry. Ale pozor: ani takové tonikum by raději nemělo obsahovat alkohol, který vysušuje a může pokožku dráždit! Citlivá pleť potřebuje tu nejjemnější péči, takže jste-li její majitelkou, sáhněte po přípravcích bez parfemace. Zralá pleť zase uvítá například růžové vody, které mají zpevňující a hydratační účinky. Kterou si tedy koupit?

5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ... 5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

Květinová pleťová voda Růže, Saloos, 106 Kč (50 ml)

Koupíte na www.saloos.cz

Květinové vody mám ráda, protože jsou neskutečně příjemné, osvěží pleť a krásně voní. I když růže není má vůně číslo jedna, u Saloos není tak aromatická jako u jiných značek. Proto mi vyhovovala. Jedná se prostě o tu nejjemnější péči o pleť, a navíc bez chemikálií.

Známka jako ve škole: 1

Růžová voda Purity Vision, 190 Kč (100 ml)

Koupíte na www.purityvision.cz

Bulharsko je proslulé produkcí růžového oleje, tento produkt má navíc výhodu, že má dokonce certifikát bio kvality, a přitom není moc drahý. Příjemně voní a hodí se jak na dočištění pleti, tak na její osvěžení. Použít ho můžete jak pod krém, tak třeba i na osvěžení pleti během dne. Já osobně ho využívám spíše na dočištění nebo zklidnění pleti. Bez krému by mi ale slibovaná intenzivní hydratace nestačila.

Známka jako ve škole: 2

Čisticí tonikum pro problematickou pleť Saffee, 339 Kč (200 ml)

Koupíte na www.notino.cz

Tonikum jsem na pleť začala používat teprve nedávno, takže nemám příliš srovnání, protože Saffee byl jedním z prvních produktů, které jsem v tomto směru vyzkoušela. Používám ho večer jako poslední krok v čištění pleti a také ráno před nanášením dalších přípravků. Ze začátku jsem měla pocit, že po použití zanechává tonikum pokožku lehce lepkavou, je ale fakt, že rychle schne a tento pocit ihned zmizí. Dokonce bych řekla, že tonikum bylo výkonnější než micelární voda, protože i po ošetření tonikem jsem na vatovém tamponku viděla zbytky nečistot. Jako bonus jsem zaznamenala, že je pleť více hydratovaná a jemnější.

Známka jako ve škole: 1

Zklidňující pleťová voda Optimals, Oriflame, 220 Kč (150 ml)

Koupíte na cz.oriflame.com

Tenhle toner má lehce želatinovější texturu, ale mé suché pleti dělá opravdu dobře. Zklidňující péči vám poskytnou panthenol a vitaminy jako B3 a B5. To ocení vaše pokožka hlavně po namáhavém dni, kdy je vystavena hned několika faktorům. Doporučuji ho používat hlavně večer, po kompletním dvoufázovém odlíčení a převážně v zimních měsících. Vůně toneru je neutrální, nebude tedy dráždit ani ty, kterým vadí parfemovaná kosmetika.

Známka jako ve škole: 1

Květová růžová voda Nobilis Tilia, 204 Kč (200 ml)

Koupíte na eshop.nobilis.cz

Miluju vůni růží a tenhle výrobek je absolutně geniální. Hodí se k mnoha různým účelům. Můžete si přidáním alkoholu vyrobit tinkturu, a tak použít růžovou vodu jako lék na různé neduhy. Já osobně tedy miluji si ji nastříkat na vyčištěný obličej, nechat ji vstřebat – což se stane téměř okamžitě – a užívat si nádherně vláčnou pleť a příjemnou vůni.

Známka jako ve škole: 1

Pleťové tonikum Hydro-Nutritive, For Life and Madaga, 259 Kč (200 ml)

Koupíte na www.forlifeandmadaga.cz

Mám hodně suchou pleť, a proto se snažím vybírat takové produkty, které jí dodají hydrataci. Tonikum Hydro-Nutritive s třezalkou tečkovanou a meduňkou lékařskou vám zajistí nejen hydrataci, zklidnění, ale i vitaminy, které pokožka potřebuje. Třezalka tečkovaná má totiž hojicí účinky, proto pokud máte zrovna akné nebo jste na něj trpěla a máte nějaké jizvičky, třezalka se je bude snažit zahojit. Meduňka vaši pleť zase dokonale harmonizuje, oživí a její vůně na vás bude působit i jako terapie. Díky ní budete mít v koupelně pocit, že jste ve spa salonu.

Známka jako ve škole: 1

Hydratační tonikum pro suchou pleť Hydrain3 Hialuro, Dermedic, 129 Kč (200 ml)

Koupíte v lékárnách Dr.Max.

Mám poměrně suchou pleť, a tak jsem sáhla po tomto toniku, které by si s ní mělo hravě poradit. Musím říct, že jsem byla opravdu mile překvapena. Oproti jiným tonikům vůbec nevysušuje a necítila jsem ani pnutí, které mi jiné produkty běžně způsobovaly. Cena je navíc naprosto super. 

Známka jako ve škole: 1

Zklidňující pleťové tonikum Essenté, 530 Kč (200 ml)

Koupíte na www.essente.cz

Značka Essenté patří mezi mé oblíbené a ráda se k ní vracím. Tonikum pro mě bylo novinkou, protože jsem ho dříve do své péče o pleť nezahrnovala. Zklidňující pleťové tonikum jsem použila jako poslední krok čištění a pleť byla opravdu dokonale vyčištěná a zklidněná. Občas se mi na ní objevují červené flíčky, ale po tomto toniku se to vůbec nestalo. Neobjevilo se ani žádné stahování nebo pálení. Za mě skvělý produkt!

Známka jako ve škole: 1

Pleťové tonikum It's Never Too Late, Alcina, 260 Kč (125 ml)

Koupíte ve vybraných salonech.

Produkty od Alciny mám ráda, protože mi přijde, že fungují a nejsou nijak cenově nedostupné. Stejně tak tomu je i s tímto tonikem. Má velmi jemnou vůni, čistí velmi dobře a pleť po něm tak nějak pookřeje. Je nevysušená, nelepí a působí hydratovaně. Navíc by mělo také zmenšovat velikost pórů, redukovat vrásky a pigmentové skvrny, což se hodí. Regeneruje buňky pomocí ovocných kyselin, které jsou v toniku obsaženy. Myslím, že je to opravdu příjemný produkt, moje pleť si s ním rozumí.

Známka jako ve škole: 1

Zklidňující kolagenové tonikum Inventia, 399 Kč (125 ml)

Koupíte na www.nezestarni.cz

To, že pleťové tonikum je zásadní přípravek pro denní rutinu, jsem si uvědomila až po čtyřicítce, do té doby jsem ho vynechávala. Ono totiž nejen čistí, ale i hydratuje. Tonikum od značky Inventia, které jsem naposledy vyzkoušela, navíc obsahuje přírodní kolagen, který je důležitý pro regeneraci pokožky. Navíc pleť krásně dočistí, je příjemné a nijak nedráždí. Vyhovuje mi i jeho velmi jemná, skoro neznatelná vůně. Připadá mi, že je takřka bez parfemace, což mám u pleťových přípravků nejraději.

Známka jako ve škole: 1

Pleťová voda a tonikum Clear and Happy, Manufaktura, 185 Kč (215 ml)

Koupíte na www.manufaktura.cz nebo v kamenných prodejnách.

Bylinkovo-okurkové hydratační tonikum a pleťová voda v jednom jsou primárně pro mastnou pleť se sklony k akné. Na pupínky trpím celý život. S věkem se to samozřejmě zlepšuje, ale úplně čistou porcelánovou pleť zkrátka nemám. I když je tento přípravek určený pro mladé dívky, protože redukuje maz, čas od času ho použiju. Hodí se mi ve dnech před menstruací, kdy se mi pleť vždycky zhorší, a úžasně osvěžující je také ve vedru. Krásně pleť osvěží, zklidní, a navíc i dočistí. Co mě ale uchvátilo nejvíc, je jeho vůně – v tomto duchu by se mi líbil i parfém!

Známka jako ve škole: 1

Přípravky na čištění pleti za nejvýhodnější ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...