Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak vybrat kulmu, žehličku nebo fén, aby neničily vlasy?

4. ledna 2018 | 06:00

Na trhu je spousta vychytávek, které vytvoří kudrliny nebo vykouzlí objem. Podle čeho je vybírat a na co se který přístroj hodí? Poradíme!

Také patříte k těm, které si vlasy rády upravují dohladka, nebo naopak do oslnivých vln? Každodenní úprava vlasy nepochybně zatěžuje a následně ničí. Proto se vyplatí investovat do ochranných produktů, které vlasy chrání před teplem, a také do výživných masek a olejíčků.

Pokud si neumíte každodenní žehlení vlasů odpustit, potřebná péče je nutnost! Na trhu seženete spoustu pomocníků pro krásné vlasy. Co k čemu slouží a po kterém sáhnout, když máte nepoddajné husté vlasy, nebo naopak jemné?

Fén

Výkonný fén pro extrarychlé vysoušení Silence Premium Care, Rowenta, 2499 Kč. Více informací najdete na www.rowenta.cz.
Autor: archiv firem
Vedle toho, že vám rychle vysuší vlasy, je super i na tvarování účesu. Použít ho můžete na suché i vlhké vlasy.

Jak ho vybírat?

Pokud máte husté vlasy, pořiďte si přístroj, který má příkon kolem 2000 wattů. Rychleji vlasy vysušíte. Ohlídejte si, aby měl fén nastavitelnou teplotu (rychlost bývá samozřejmostí). Nebudete si tak ničit vlasy moc horkým vzduchem.

Máte vlasy se sklonem ke krepatění? Pak sáhněte po přístroji s iontovou nebo keramicko-turmalínovou technologií. Obě podporují vyhlazení vlasů. Jestliže potřebujete vlasy zvlnit, sáhněte po přístroji s difuzérem.

Žehlička

Žehlička s kašmírovým kreatinem pro lesklé vlasy Liss&Curl Premium Care, Rowenta, 2799 Kč. Více informací najdete na www.rowenta.cz.
Autor: archiv firem
Narovnává vlnité a neposlušné vlasy, ale dají se s její pomocí vytvořit vlny i kudrliny.

Jak si ji vybrat?

U žehliček na vlasy jde nejvíc o materiál. Nejčastěji se vyrábějí keramické žehličky, které se hodí pro jemné vlasy, protože jsou velmi šetrné. Titanové se rychle nahřívají, ale měly by je používat jen ženy s hustými a pevnými vlasy. Nejuniverzálnější je kombinace titanu a keramiky. Nevýhodou je ale vyšší cena těchto žehliček.

V potaz musíte brát i velikost plochy žehličky. Širší se hodí pro narovnání hustých a kudrnatých vlasů, užší ke tvarování loken a vytváření objemu. Vlasová žehlička by měla mít i regulátor teploty. Skvělé jsou ty, které produkují infračervené teplo. To je totiž k vlasům šetrnější.

Jak si správně žehlit vlasy, abyste si je neničila? Podívejte se na video!

Video se připravuje ...
Jak si správně a šetrně žehlit vlasy? • VIDEO: Adam Balažovič

Vyrovnávací kartáč

Vyrovnávací kartáč HSB100E, BaByliss, 1590 Kč. Více informací na www.babyliss.cz.
Autor: archiv firem
Jde vlastně o kombinaci kartáče a žehličky. Je skvělý na denní použití pro ženy se zvlněnými vlasy, které je chtějí mít úplně rovné.

Jak si ho vybrat?

Na trhu jich zatím není tak velké množství, takže výběr máte zúžený. Přesto by měl mít nastavitelnou teplotu a keramický povrch.

Krepovačka

Vytvoříte díky ní různé typy vln. S minikrepovačkou, kterou použijete těsně u hlavy, navíc dosáhnete velkého objemu, který drží!

Minikrepovačka na vlasy, 329 Kč. Koupíte na www.bezvavlasy.cz.
Autor: archiv firem

Jak ji vybírat?

Důležité jsou tvar i počet takzvaných záhybů. Vybírejte podle toho, jakého zvlnění chcete dosáhnout. Zvažte i plochu krepovacích kleští. Pro jemné vlasy a zvětšení objemu jsou ideální minikrepovačky s malou plochou, husté a dlouhé vlasy vyžadují plochu širokou. Spousta z nás volí multikrepovací kleště s vyměnitelnou plochou. Problém bývá, že často nejsou tak kvalitní, jako když si je pořídíte zvlášť.

Jak minikrepovačku používat, na to se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
Účes podle Beyoncé: Jak dosáhnout objemu i bez příčesku? • VIDEO: Adam Balažovič

Kulma

Loknovačka na dlouhé vlasy C1300, BaByliss, 3390 Kč. Více informací najdete na www.babyliss.cz.
Autor: archiv firem
Vytvoříte si s ní vlnitý účes.

Jak ji vybírat?

I v tomhle případě je zásadní povrch. Keramické se hodí pro všechny typy vlasů, turmalínové pro jemné vlasy a titanové pro husté a silné. V nabídce jsou klasické klešťové kulmy, které vytvářejí pravidelné lokny, jejich nevýhodou je, že mívají nepřirozený tvar vln. Lepší jsou kónické kulmy, které zase ale vyžadují cvik při používání. Dražší, ale o to pohodlnější jsou pak automatické kulmy.

Důležitý je i průměr kulmy. Užší hlavice se hodí pro krátké vlasy a drobné lokny, širší je skvělá pro měkké a přirozené vlny, hlavice nad 38 mm je výborná pro vytvoření plážových vln.  

Další tipy na pomocníky pro krásnější vlasy najdete ve fotogalerii!

 

Autor: Majka Dvořáková, luh
Video se připravuje ...