Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Test balzámů na rty: Jaký je na zimu nejlepší?

2. listopadu 2017 | 06:00

Balzám na rty je neocenitelným pomocníkem v létě i v zimě. Jaký si ale vybrat? Z drogerie, z lékárny, přírodní, nebo tónovaný? Tento test vám napoví.

Balzámy na rty používáme celoročně, ale s postupujícím podzimem a blížící se zimou jejich spotřeba stoupá! V redakci jsme poctivě testovaly balzámy tónované, které dodají rtům i barvu, balzámy s čistě přírodním složením i ty klasické. Který z nich se stane zachráncem vašich rtů v podzimních plískanicích?

Zvláčňující balzám na rty Dermacol, 79,90 Kč

Zvláčňující balzám na rty s extra ochranou Dermacol, 79,90 Kč. Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.dermacol.cz nebo v síti drogerií

Díky výtažkům z jojobového oleje rty krásně promastí a zvláční, a vy se tak můžete rozloučit se suchou pusou, která není příjemná a často je bolestivá. Rty zůstaly několik hodin díky ochranné vrstvě krásně hydratované a hebké, přestože jsem na ně nanesla rtěnku, která celkem vysušuje.

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Baby Lips Valentine, Maybelline, 80 Kč

Balzám na rty Baby Lips Valentine, Maybelline, odstín 16 chocolate lips, 79,90 Kč.Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

Balzám je tónovaný lehce do hnědo-béžova se spoustou třpytek, které na rtech vypadají moc hezky. Je to skoro, jako bych použila lesk na rty, ale s výhodou toho, že se mi nevysušují rty. Balzám nosím s sebou v taštičce asi dva měsíce a během té doby jsem ani jednou neměla rozpraskané rty. Funguje!

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Med Repair, Labello, 63 Kč

Balzám na rty Med Repair, Labello, 62,90 Kč. Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

Labello Med Repair je hutnější variantou těch klasických verzí. Je mastnější, a když ho nanesete na rty, vytvoří  na nich takovou ochrannou vrstvičku – jednoduše cítíte, že jste pro své rty něco udělala. Je bezbarvý a rtům dodá jen jemný lesk. Podle mě bude skvělý na zimních dovolených, kdy rty potřebují extra ochranu a péči.

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Lip Aktiv, Eucerin, 99 Kč

Balzám na rty Lip Aktiv, Eucerin, 99 Kč. Koupíteč v síti lékáren.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren

Tahle tyčinka na rty je skvělá. Je bez parabenů a parfemace, takže je vhodná úplně pro každého. Je určena lidem, kteří mají citlivé rty, zanechává je krásně vláčné. Pokud máte hodně suché a rozpraskané rty, dá vám je brzy do kupy!

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Karité, Yves Rocher, 49 Kč

Balzám na rty Karité, Yves Rocher, 49 Kč. Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v prodejnách

Balzámy od Yves Rocher jsou přírodní a s různými ovocnými příchutěmi. Vůně není nijak vtíravá, je velmi příjemná. A tak je to se všemi balzámy od této značky. Rty krásně zvláční a balzámy z červeného ovoce zastoupí i lehkou rtěnku.

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Repair, Lavera, 89 Kč

Balzám na rty Repair, Lavera, 89 Kč. Koupíte na www.organictime.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.organictime.cz

Klasika s inovovaným složením. Bála jsem se, aby snad balzám neměl nějakou příchuť, to ale naštěstí nemá – ani chuť, ani vůni. Mám suché rty, balzám jim udělal dobře. Vzhledem k přírodnímu bio složení jsem ho s klidem používala i u dětí.

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty se včelím voskem Fikkerts, 110 Kč

Balzám na rty se včelím voskem, Fikkerts, 110 Kč. Koupíte na www.demdaco.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.demdaco.cz

Balzám svůj účel plní - rty dokonale promastí, ale lehce štípe. Nevím, co v něm je za štiplavou složku, protože na balení je pouze napsáno, že je čistě přírodní, se včelím voskem a není testován na zvířatech. Voní trochu jako kafr nebo mentol a setkala jsem se s tím už u balzámů Blistex. Pro mě je tato ingredience v balzámu nepříjemná. Každopádně funguje.

Známka jako ve škole: 2

 

Balzám na rty Everon, Weleda, 129 Kč

Balzám na rty Everon, Weleda, 129 Kč. Koupíte na www.weleda.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.weleda.cz

Asi bych nutně nemusela dávat za tyčinku na rty více než stovku, ale tahle za to stojí. Už kvůli tomu, že neobsahuje žádné syntetické konzervanty, barviva, parfemaci ani látky na bázi minerálních olejů vyráběných z ropy. Mohla by být mastnější, ale to už je na osobní preferenci každého z nás.

Známka jako ve škole: 1

 

Balzám na rty Kate, Rimmel, 129 Kč

Balzám na rty Kate, Rimmel, 129 Kč. Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

Tyčinka na rty, která vypadá jako rtěnka. Má béžovou barvu, ale při použití je zcela transparentní. Balzám je velmi mastný a na rtech příjemný, ale moc dlouho nevydrží a citlivě reaguje na teplotu. Během týdne jsem měla půl tyčinky pryč a nakonec se ulomila.

Známka jako ve škole: 3

Balzám na rty Vanilka, Balmi, 139 Kč

Balzám na rty Vanilka, Balmi, 139 Kč. Koupíte na www.vivantis.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.vivantis.cz

Velice originální balení, které vypadá skvěle v každé kabelce. Je výborný, praktický, jednoduše se nanáší díky vytvarovanému hrotu. Jediné, co nevím, je to, jak se bude nanášet, až dojdu k bodu, kdy už bude vypotřebována horní část. Pak se možná bude muset balzám nanášet pomocí prstu.  

Známka jako ve škole: 2

Pečující balzám na rty, Labellino, 139 Kč

Pečující balzám na rty Fresh Mint, Labellino, 139 Kč. Koupíte v síti drogerií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

Osobně dávám přednost ovocným balzámům, nejsem příliš velký fanda mentolových příchutí. Přesto mě tento balzám oslovil. Rty po něm nejsou vysušené a je poměrně příjemný. Navíc je v roztomilém balení.

Známka jako ve škole: 2

Balzám na rty Lip Repair, Eucerin, 169 Kč

Balzám na rty Lip Repair, Eucerin, 169 Kč. Koupíte v síti dorgerií.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren

Ttento balzám je opravdu extrémně mastný, konzistencí připomíná med. Na rtech proto zůstane velmi dlouho a při běžném používání asi budete mít pocit, že je až příliš mastný. Na opravdu zatěžované popraskané rty je zjevně úplně dokonalý. Na mě to bylo příliš mastnoty.

Známka jako ve škole: 1-

Balzám na rty Atoderm, Bioderma, 198 Kč

Balzám na rty Atoderm, Bioderma, 198 Kč. Koupíte v síti lékáren.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren

Klasický balzám na rty v tubě. Velmi dobře se roztírá a přitom kůže zůstane poměrně dlouho hydratovaná, i když je konzistence velmi řídká. Otestováno i na mé malé dceři, která má extrémně suché rty. Často ji balzámy pálí na kůži. Tento, který je určen i pro atopiky a osoby s citlivou kůží, nedělal sebeměnší problém.

Známka jako ve škole: 1

Brusinkový zázračný kelímek Oriflame, 199 Kč

Brusinkový zázračný kelímek, Oriflame, 199 Kč. Koupíte na www.oriflame.com.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.oriflame.cz

Malá krabička v dokonalém růžovém provedení byla pro mě v 90. letech symbolem nástupu kapitalismu do kosmetických taštiček českých žen. Mé hodnocení je tak navždy lehce neobjektivní, je ale třeba říci, že inovovaná řada s brusinkovou vůní mě lehce zklamala. Voní opravdu až moc, a když si balzám nanesete na rty, čili pod nos, budete mít pocit, jako byste vypila tu nejsladší, ale umělohmotnou limonádu. Přitom jako balzám funguje poměrně dobře.

Známka jako ve škole: 2

Balzám na rty s včelím voskem, BioAroma, 175 Kč

Balzám na rty s včelím voskem, pomerančem a skořicí, BioAroma, 175 Kč. Koupíte na www.bioaromakosmetika.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.bioaromakosmetika.cz.

Díky obsahu esenciálních olejů nádherně, ale jemně voní. Konzistence je tužší, při dotyku s pokožkou ale rychle povoluje. Dobře se proto nanáší a rychle vpíjí. Stačí ho použít jen malé množství. Rty skvěle vyživuje a poměrně dlouho na nich zanechává jemný ochranný film. Popraskané rty během chvilky zklidní a účinně je regeneruje. Cena rozhodně odpovídá kvalitě. Z praktického hlediska bych ale ocenila spíše balení v tyčince.

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Softlips, 169 Kč

Balzám na rty Softlips, 169 Kč. Koupíte na www.fann.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.fann.cz

Potom, co si svět získal kulatý balzám Eos, se na trhu objevila spousta produktů s podobným designem. A toto je jeden z nich. Balení je praktické a nemusíte do balzámu sahat rukou, což je rozhodně plus. Krásně voní po kokosu a rty zvláčňuje a hydratuje, aniž by lepil nebo příliš mastil. Ovšem podobnou službu vám udělá i balzám za polovinu ceny. Jen nebude mít ten roztomilý design.

Známka jako ve škole: 2

Balzám na rty Acute, Eucerin, 239 Kč

Balzám na rty Acute, Eucerin, 239 Kč. Koupíte v síti lékáren.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren

Eucerin Acute okamžitě po nanesení hydratuje a uleví popraskaným rtům. Snadno se aplikuje, roztírá, je bezbarvý a není parfemovaný. Ideální i ve chvílích, kdy potřebujete rty léčit, nikoli zkrášlovat. A ještě jedno plus musím vyzdvihnout. Je v tubičce, takže se ani v teple nerozteče. Dobře se aplikuje a roztírá. 

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Whipstick, Lush, 245 Kč

Balzám na rty Whipstick, Lush, 245 Kč. Koupíte na www.lush.com nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na cz.lush.com

Ať už se jedná o výživná másla, včelí vosk nebo med, dohromady tato směs v balzámu LUSH tvoří všechno, co vaše rty potřebují. Sladkou tečku tomu dodává čokoládová příchuť, díky které máte pocit, že ji jíte celý den. Na někoho ta sladká chuť může být trošku moc, já jsem ale byla spokojená.

Známka jako ve škole: 1

Balzám na rty Lipglam, 299 Kč

Balzám na rty Lipglam, 299 Kč. Koupíte na www.fann.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.fann.cz.

Stoprocentně přírodní gel na rty má malé praktické balení. Je extrémně hustý, což není úplně příjemné, na rtech má ale vydržet až 8 hodin, což samozřejmě v podstatě nikdo nemůže ověřit, protože při jídle se smaže. Pro problematické rty bude jistě záchranou, ale pro ty běžné je prostě příliš hutný. Plus je, že voní velmi decentně. Cena kolem 300 korun je podle mě zbytečně vysoká.

Známka jako ve škole: 2

Zkrášlovací balzám a maska na rty Erborian, 499 Kč

Zkrášlovací balzám/ maska na rty Erborian Camellia for Lips, 499 Kč. Koupíte na www.marionnaud.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.marionnaud.cz

Jde o masku na rty, kterou ale samozřejmě můžete používat jako klasický balzám. Oceníte ji především v případě, kdy trpíte vysušenými, do krve praskajícími rty. Působí skutečně hojivě, už druhý den po použití byly rty vyhlazené a viditelně vyživené. Balzám má opravdu hutnou konzistenci, přesto nelepí, a navíc se dobře vpíjí. Nemá žádnou vůni ani chuť. Trochu mi vadí balení v kelímku a nanášení prstem, pokud totiž máte delší nehty, zůstává vám balzám za nimi. Vzhledem k vyšší ceně ho teď používám už jen dvakrát týdně jako masku.

Známka jako ve škole: 1

Balzám s bambuckým máslem Sparitual, 639 Kč

Balzám na rty s bambuckým máslem, Sparitual, 639 Kč. Koupíte na www.sparitula.eu.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.sparitual.eu

Balení má tvar klasického jeleního loje, jak ho známe z dětství. Tlustá tyčinka, která promastí nejen rty, ale i jejich okolí. Maličko mě zklamalo, že balení není moc sexy. Co se mi ale opravdu líbilo, je vůně. Jemná, kořeněná, ale decentní.  Jenom mám pocit, že balení o hmotnosti 12 g mi vydrží tak 10 let. Asi by mi stačilo něco menšího a levnějšího. Koupit si balzám za 600 korun je přece jen trochu moc. Minus tedy dávám jen za vysokou cenu.

Známka jako ve škole: 2

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...