Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nasadila vlastní život, aby pomohla při požáru nemocnice. Stihla jen zavolat domů, aby se rozloučila

17. listopadu 2018 | 06:00

Šílené požáry v Kalifornii zmařily už mnoho životů. Lidé přicházejí o domy, auta i členy rodiny a navzájem si pomáhají. Zdravotní sestřička Tamara nasadila vlastní krk, aby z hořící nemocnice dostala co nejvíce pacientů! Málem při tom zemřela.

Tamara Ferguson (42) je zdravotní sestrou v kalifornské nemocnici, tráví tam většinu svého času. Pomáhá jako porodní asistentka a stará se o nemocné pacienty. V den, kdy se lesní požár v Kalifornii rozšířil i do nemocnice, kde pracuje, měla zrovna službu. Když oheň spatřila, začala pacienty rychle odvádět do bezpečí. Nemocnice byla plná nemocných lidí a maminek novorozenců. Přesun do bezpečí proto trval déle, než se očekávalo, a personál i s pacienty se během pár minut ocitl v hořícím pekle. 

Hasiči se oheň snažili uhasit, byl ale moc silný a bohužel na to sami nestačili. Vyděšená Tamy věděla, že tohle nepřežije. Ona i její kolegové sháněli telefony a volali domů, aby se rozloučili se svými rodinami. Tamara volala nejdříve svým dětem. "Všechny vás miluji, nezapomeňte na to!" Sestřička byla stoprocentně přesvědčená, že se z budovy živá nedostane. Volala i svému manželovi, ten jí vzal telefon až na několikátý pokus. "Zlato, já tady zemřu," tvrdila vystrašená Tamara. 

Její manžel ale tohle prohlášení odmítal a dodal jí sílu. Tamara začala poslouchat pokyny hasičů a spolu s kolegy dělala všechno pro to, aby se z toho zatraceného pekla všichni dostali. Po delší době, kdy všem uvnitř už docházely síly, se to povedlo. Z budovy, která byla kompletně v plamenech, utekli všichni. Tamara i její rodina byly štěstím bez sebe! Na strach ale nebyl čas a vyčerpaná Tamara začala okamžitě pomáhat mamince po císařském řezu, kterou měla na starosti. 

"Byla to hrůza! Všude kolem nás byly plameny, spálená auta i silnice, zničené domovy a rodinné majetky. Nemohla jsem uvěřit, že jsem naživu," vypráví Tamara. Byl to doopravdy rozsáhlý požár, který vzal mnoha lidem všechno, co celý život budovali. Většina je ale vděčná za své životy, které visely na vlásku. Lidé, kteří ztratili své domovy, si navzájem pomáhají a Tamara se jim prostřednictvím svého profilu na Facebooku snaží ukázat, kam mohou přijít, pokud přišli o střechu nad hlavou. 

Autor: Adéla Ondroušková