Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejstarší instruktorka jógy slaví 100 let! Podívejte se, co dokáže se svým tělem

13. srpna 2018 | 11:34

Tao Porchon-Lynch se ve svých třiadevadesáti letech zapsala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší učitelka jógy na světě. Dnes, o sedm let později, dokazuje, že věk je pouhé číslo, a její vitalitu by jí mohlo závidět mnoho mladších ročníků.

Tao Porchon-Lynch propadla józe už v roce 1926, kdy jí bylo pouhých osm let. Samotnou by ji nenapadlo, na jak dlouho se stane jóga její vášní. A jak k této zálibě přišla? Když se se svou tetou jako malá dívenka procházela na pláži, narazily na skupinku cvičících chlapců, ti upoutali její pozornost. V ten okamžik se Tao rozhodla s jógou začít. Rodina ji v tomto novém koníčku ale příliš nepodporovala. Tao si ale nedala říct a během let józe naprosto propadla. 

Dnes jí je sto let a jógu pravidelně vyučuje. Každé ráno vstává v pět hodin, aby mohla se svými studenty cvičit. Za její kondicí nestojí pouze pravidelný pohyb, ale pozor si dává i na to, co jí. Je veganka a její jídelníček je velmi striktní. „Myslím si, že je mi pořád dvacet let, a rozhodně nemám v plánu začít stárnout," říká Tao. Vedle jógy se ještě aktivně věnuje také závodnímu tanci.

Jogínce, která se dříve živila jako baletka a modelka, v pohybu nezabránily ani tři operace kyčelního kloubu. Sama Tao tvrdí, že jí její koníček pomáhá nejen s tělesnou kondicí, ale také s psychickou stabilitou. „Jóga a tanec jsou věci, které ve mně žijí a pomáhají mi čelit světu. Jógu budu učit, dokud budu moci dýchat, a pak mě odnese s sebou na mou příští planetu," dodává Tao.

Autor: Aneta Valešová