Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Milují se, ale musí se rozvést! Potřebují zaplatit zdravotní péči pro svou postiženou dceru

14. července 2018 | 06:00

Jake a Maria Grey z Texasu ve Spojených státech žijí ve šťastném manželství. Vychovávají spolu dvě dcery, ale právě kvůli jedné z nich se budou muset nejspíš rozvést. Šestiletá Brighton se totiž narodila se vzácnou genetickou poruchou. Rozvod je jediný způsob, jak se jejich dcera může kvalifikovat do státního programu, který pomáhá s léčebnými náklady.

Jake a Maria se vzali před devíti lety na pláži na Floridě. Mají spolu dvě dcery: dvouletou Fairen a šestiletou Brighton. Brighton osud do cesty připletl velkou překážku. Narodila se totiž se vzácnou genetickou poruchou zvanou Wolfův-Hirschhornův syndrom. Přestože má už šest let, vývojově je stále ještě novorozenec a potřebuje neustálou péči. „Nikdy nebude moct být sama. Neustále musí být někdo s ní,“ říká její matka.

Aby své dceři dopřáli potřebnou péči, přihlásili se do státního programu Medicaid, který pomáhá lidem s omezeným příjmem s léčebnými náklady. Ročně si Jake vydělá okolo čtyřiceti tisíc dolarů. Průměrný roční plat se v Americe pohybuje okolo 44 500 dolarů. „Platíme si zdravotní pojištění, ale ročně utratíme patnáct tisíc dolarů za potřebné lékařské služby. Udělali jsme všechno pro to, abychom to zvládli. Teď ale nevíme, co máme dělat,“ říká válečný veterán.

Proto pár zvažuje rozvod. Tak by se Maria stala nezaměstnanou matkou a kvalifikovala by se do programu. Oba si myslí, že to je jediný způsob, jak mohou dostat potřebnou pomoc pro svou dceru. „Nehledáme charitu, nechceme peníze ani dary. Přejeme si, aby nám stát poskytl výhody, které potřebujeme,“ říkají.

Rodiče se chystají veřejně bojovat, aby pomohli zvýšit povědomí o tomto problému, a povzbudili tak ostatní, kteří se nacházejí v podobné situaci. Udělají vše, co je potřeba, aby pomohli své dceři. „Je to čistá a krásná duše. Jsme šťastní, že ji máme, a budeme za ni bojovat,“ dodává Maria.

Autor: Aneta Valešová