Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Přišel o rodinu a sám málem nepřežil. Neuvěřitelně mu pomohl pes!

Video se připravuje ...
VIDEO: facebook.com/intermoutaintherapyanimals
30. června 2018 | 06:00

O tom, že pes je nejlepší a nejvěrnější přítel člověka, není pochyb. Zároveň tito zvířecí mazlíčci dokáží také pomoct lidem, kteří trpí nějakou nemocí nebo zraněním. Důkazem je šestiletý Caleb, který se díky svému chlupatému kamarádovi dokázal znovu postavit na nohy. 

V pouhých čtyřech letech byl Caleb součástí velké dopravní nehody, při které zemřela jeho matka a dva sourozenci. Samotný chlapec byl na tom opravdu špatně a lékaři mu nedávali příliš mnoho nadějí. Utrpěl četné zlomeniny a poranění mozku a hrozilo mu, že nemusí vůbec přežít a pokud ano, tak už nikdy nebude takový, jaký byl dřív.

Změna k lepšímu ale přišla, když ke Calebovi přiřadili zlatého retrievera Colonela. Chlapec začal na zvíře postupně reagovat, hladil si ho a snažil se ho také obejmout. Colonel vedle něj trpělivě seděl a nechal chlapce, aby si s ním hrál. Pokaždé, když se pes objevil v jeho přítomnosti, chlapec se pokusil udělat nějaký krok navíc.

Postupem času si Calebův otec začal všímat, že se do očí jeho syna vrací radost. Chlapec se častěji usmíval a reagoval na okolí. V přítomnosti Colonela byl šťastný a uvolněný a dělal pokroky. "Jakmile vejde Colonel do místnosti, všichni zapomínáme, že jsme v nemocnici a soustředíme se pouze na hru," říká.

Dnes je na tom Caleb podstatně lépe než na začátku. Chodí do školy a dosahuje skvělých výsledků. Zdravotní omezení v jeho životě budou mít sice vždy své místo, ale díky mnoha operacím, odborné péči a hlavně pomoci svého psího kamaráda dnes může vést takový život jako většina jeho vrstevníků.

Autor: Aneta Valešová