Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Během plavání se u ní projevila roztroušená skleróza. Chce být co nejdéle soběstačná jako bez handicapu

Kateřina Kreuzerová
25. června 2018 | 06:00

Kateřina vedla život jako všichni ostatní až do okamžiku, kdy jí byla zjištěna roztroušená skleróza. Kvůli nemoci musela omezit několik aktivit, které dříve milovala. Do Nezastavitelných se přihlásila, aby si splnila jeden ze svých snů. Přála by si elektrokolo, aby mohla zase se svým manželem jezdit.

Zhruba před osmi lety se Kateřina dozvěděla, že trpí roztroušenou sklerózou. Nemoc se projevila při plavání, když po výstupu z bazénu nemohla chodit. "Jedna noha mě nenesla, začaly mi padat chodidlo a slábnout sval na stehně," vzpomíná. Následovala magnetická rezonance, která odhalila právě tuto nemoc. 

Postupem času přestala Kateřina hýbat prsty na levé noze, špička se více oslabila a přidala se také levá ruka, u které je nyní hybnost minimální. Okolí jí chce co nejvíce pomáhat, ale podle slov její fyzioterapeutky příliš pomoci často škodí. "Ze začátku jsem se bála dělat něco víc, protože jsem věděla, že se nesmím přepínat. Teď už znám svou míru," říká Katka.

Kvůli nemoci musela i změnit práci. Dříve řešila různé projekty a dnes pracuje v administrativě. Sama říká, že změna má ale své výhody, například je více s dětmi. Věnuje se józe pro handicapované a navštěvuje fyzioterapii. "O víkendu, když jede rodina na výlet na kole, jsem sama doma, a to nechci," vypráví Kateřina.

Její život se sice podstatně změnil, ale ona na něj nezanevřela a snaží se být stále aktivní. Chtěla být co nejdéle soběstačná a zvládat vše jako bez handicapu. Na otázku, zda má nějaké životní krédo, stručně odpovídá: "Ne, život jde dál. Musíte si to zpracovat a žít co nejlépe."

Projekt Birellu Nezastavitelní již pátým rokem pomáhá lidem s handicapem vracet se zpět k aktivnímu stylu života. Speciální sportovní pomůcky díky němu získalo již 38 lidí. Zapojit se do projektu a pomoci přitom může úplně každý – po turisticky exponovaných místech Česka a Slovenska bude v létě putovat speciální Birell brána. Za každého člověka, který pod ní projede, proběhne či projde, dá Birell na účet Nezastavitelných 5 Kč.

Autor: Aneta Valešová