Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mathilde Belgická: Jako jedna z pouhých sedmi žen může papeže navštívit v bílé

Video se připravuje ...
Mathilde Belgická: Královna s modrou krví a vlastní pralinkou
VIDEO: BPŽ/Karel V. Dlabač
22. května 2018 | 06:00

Mezi evropskými princeznami a královnami má zvláštní postavení. Na rozdíl od většiny z nich má totiž modrou krev. Pochází z rodiny hraběte a polské komtesy. Vedle toho ji neprovázejí žádné skandály a mezi poddanými je velmi oblíbená. A ještě jedna zajímavost stojí za zmínku. Je vůbec první královnou Belgičanů belgického původu!

Mathilde se narodila v roce 1973 v Bruselu a vystudovala psychologii. Její otec hrabě Patrick vykonával krajské funkce ve Valonsku i Vlámsku, matka Anna Marie Komorowska je zase vzdáleně spřízněná s bývalým polským prezidentem.

Mathilde se s princem Philippem seznámila v roce 1996, pravděpodobně na tenisovém utkání. Nic bližšího o jejich seznámení není známo. Za tři roky se konala svatba, na kterou bylo pozváno 1500 hostů. Na rozdíl od jiných princů neměl Philippe s požehnáním od královských rodičů problémy. Mathilde byla totiž šlechtična, navíc slušná a chytrá dívka, kterou neprovázely žádné skandály.

Belgie přivítala Mathilde do královské rodiny s nadšením. Byla krásná, mladá, měla charizma. Mnozí jejich svatbu přirovnávali ke svatbě prince Charlese s lady Dianou v roce 1981. Popularitu si Mathilde vysloužila i tím, že byla vychována v obou kulturách – vlámské i valonské. Její původ uspokojil rozvášněné komunity a uklidnil veřejné mínění.

Sňatek proběhl ve třech jazycích – ve francouzštině, vlámštině a němčině. Mathilde všechny tyhle jazyky ovládá, navíc mluví anglicky a italsky. Na rozdíl od nevýrazného manžela Philippa je Mathilde považována za sebejistou a rozhodnou. Navíc si skvěle rozumí s médii a pořád se usmívá. Po svatbě dostala od belgické čokoládové firmy dárek – pralinku s iniciálou M.

V roce 2013 abdikoval belgický král a trůn předal synovi Philippovi. Mathilde se stala královnou, navíc historicky vůbec první, která se narodila v Belgii. S manželem mají čtyři děti, nejstarší Elisabeth je od roku 2013 následnicí trůnu.

Od chvíle, kdy se stala součástí královské rodiny, se věnuje královským povinnostem. Každý rok se účastní Světového ekonomického fóra v Davosu a je čestnou členkou UNICEF. Ve volném čase ráda čte, poslouchá moderní i klasickou hudbu, hraje na klavír. Je taky velká fanynka sportu a výborně hraje tenis. Ráda se obléká a je považována za jednu z nejlépe oblékaných žen na světě. Snad i proto jí říkají "královna elegance".

A ještě jedna zajímavost se k ní pojí. Souvisí s audiencí u papeže. Katolická církev totiž přikazuje, že ženy, které se mají s papežem setkat, musí být zahalené do černé barvy. Existuje ovšem výjimka pro „právo nosit bílou“, díky které může sedm žen na světě obléct při návštěvě papeže bílý oděv. Mathilde je jednou z nich.

Více o evropských princeznách se dozvíte na webu Blesku pro ženy ZDE

 

 

 

Autor: aši