Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragický život Alfieho skončil pět dní po odpojení od přístrojů!

Video se připravuje ...
VIDEO: Youtube
26. dubna 2018 | 06:00

Celý svět sledoval kauzu ani ne dvouletého chlapečka Alfieho Evanse z Liverpoolu, který trpěl nevyléčitelnou chorobou, kterou lékaři nedokázali plně diagnostikovat. Jeho životní funkce udržovaly přístroje, ale soud rozhodl, že jej lékaři mají odpojit. Alfie Evans zemřel v sobotu ráno. 

 

 

 

Alfieho Evanse v pondělí na základě soudního příkazu, ale proti vůli rodičů v liverpoolské nemocnici Alder Hey odpojili od přístrojů, které ho udržovaly naživu. Zázrakem ovšem stále žije, ale už během středy několikrát zkolaboval a rodiče mu museli dávat umělé dýchání. Objevila se také fotka, kde matka drží chlapečka v náručí, zatímco on dýchá sám. Rodiče tvrdí, že mu lékaři přesto odmítali dát výživu, případně kyslík. 

Rodiče Tom Evans a Kate James se nechtějí vzdát boje o synův život. Upínají se na možnost transportu Alfieho do Itálie, kde by se o něj postarali. Italská ministerská rada totiž potvrdila, že Alfiemu udělí italské občanství, aby o něj mohlo být v zemi postaráno. Soud ovšem povolil, aby britská nemocnice propustila chlapce do domácího ošetřování, ale zamítl možnost transportu do Itálie. Rodiče se okamžitě obrátili k odvolacímu soudu, jeho jednání však bylo odročeno. Jak to tedy s pacientem dopadne, není jasné.

Ve středu ráno se Alfieho otec objevil v televizi s prohlášením. „Alfie stále žije a bojuje ze všech sil. Tak, jak se k němu chovají tady v nemocnici, by se nechovali ani ke zvířeti. Nejeví žádné známky toho, že by trpěl bolestmi, a ani se nedostavila žádná dechová zástava.“ Rodiče mluví o tom, že lékaři napomáhají vraždě, ti se odvolávají na rozhodnutí soudu, podle nějž je chlapcův život utrpením. 

V několika měsících věku se jeho vývoj zastavil, začaly se objevovat různé záchvaty a nakonec mimo jiné kvůli opakovaným plicním infekcím skončil na přístrojích. Syndrom mitochondriálního vyčerpání vždycky znamená poškození svalů i mozku, kterým se nedostává energie. 

Po rozhodnutí Nejvyššího soudu odpojili lékaři Alfieho od přístrojů v pondělí. Chlapec ale dál žil. Za malého Alfieho se přimlouval také papež František, který se setkal s jeho otcem. Itálie chlapci udělila také italské občanství, aby mohl být do země převezen kvůli další léčbě. To však soud odmítl. V sobtou ráno Alfie Evans zemřel.  Jeho otec smutnou zprávu oznámil na sociální sítí Facebook. "Můj gladiátor odložil svůj štít a získal křídla. Mé srdce je zlomené," uvedl.