Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zákeřná nemoc nedala Sebastiankovi šanci na život: Žil jen 10 měsíců

27. března 2018 | 06:00

Příchod miminka je vždy plný očekávání. Mladou maminku Sabinu ale potkala ta nejhorší noční můra. Její syn se narodil s velmi vzácným syndromem, který je s životem běžného člověka téměř neslučitelný. Přesto celá rodina a tým lékařů bojovaly za jeho život, který v únoru 2018 bohužel vyhasl.

Sabina Hoduláková (19) otěhotněla se svým přítelem Petrem již v sedmnácti letech. Přestože bylo její těhotenství v tak nízkém věku nečekané, postavili se k této zodpovědnosti čelem a miminko si nechali. Postupem času se oba na svého syna těšili a podstoupili veškerá těhotenská vyšetření, která byla potřebná. Vypadalo to, že je vše v pořádku, a nikdo žádné komplikace nečekal. Bohužel v osmém měsíci těhotenství lékaři zjistili, že chlapeček nebude zdravý. 

V dubnu minulého roku se Sabině a Petrovi narodil syn Sebastian. Těsně po porodu viděl malého pouze partner, který Sabině řekl, že jejich syn bohužel není v pořádku. S touto větou začaly i nepředstavitelné starosti pro oba rodiče. 

Lékaři zjistili, že dítě má rozštěpenou fontanelu v hlavičce. Aby se mu lépe dýchalo, provedli lékaři tracheotomii. Později zjistili, že Sebastian trpí vzácným vrozeným Shprintzen-Goldbergovým syndromem. Byl jediným v republice a lékaři si s jeho diagnózou nevěděli příliš rady. Někteří mu šanci na život nedávali vůbec, někteří naopak doufali v zázrak.

Celá rodina doufala, že Sebastianek bude žít dál, a neopouštěla je naděje. Snažili se mu jeho život co nejvíce zpříjemnit. Když mu bylo šest měsíců, mohli si ho rodiče vzít domů, a oslavit tak své první Vánoce. 

Na konci ledna se ale stav dítěte rapidně zhoršil. Sabina jej musela dokonce resuscitovat, a přestože se jí podařilo chlapečka zachránit, byl dalších pár dnů v bezvědomí. 4. února 2018 Sebastian zemřel. Přestože to bylo pro Sabinu opravdu těžké, snažila se mít po celou dobu jeho života úsměv na tváři, a předávat mu tak pozitivní energii. Přes všechno trápení byla šťastná maminka.

Nyní se snaží pomáhat ostatním matkám s dětmi, které trpí nějakou vrozenou vadou či onemocněním, a především se spolu se svým partnerem snaží smířit s osudem, který je potkal. 

Autor: Adéla Ondroušková