Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dívka se narodila bez vaginy. Čekám na toho pravého, říká

23. března 2018 | 06:00

Když osmnáctiletá dívka pořád nedostávala svou první menstruaci, nejdříve si myslela, že prostě patří k „opozdilcům“. Časem se ale začala obávat o své zdraví. Doktoři jí po vyšetření sdělili šokující zprávu. Narodila se bez vaginy, a proto nikdy nebude moci odnosit dítě.

Osmnáctiletá Rebekah Knightová netrpělivě čekala, kdy se jí dostaví její první menstruace stejně tak, jako už se dostavila dávno jejím spolužačkám. Její zdravotní kondice jí začala vrtat hlavou, a tak se svěřila své mámě, která ji objednala na gynekologické vyšetření.

Při běžném vyšetření ovšem lékaři zjistili šokující věc. Dívka se narodila se vzácným onemocněním. Mayerův–Rokitanskyho–Kusterův–Hauserův (MKRH) syndrom je vrozená vada dívek a žen, kterým se nevyvinou děloha, pochva a vejcovody. „Jak si asi dokážete představit, byla jsem velmi vyděšená a v šoku. Nemohla jsem uvěřit tomu, že se to stalo právě mně,“ svěřuje se dnes pětadvacetiletá Rebekah.

 

„Byl to nepopsatelný šok! Byla jsem tou zprávou skutečně zděšená. Později ten šok umocnil fakt, že nikdy nebudu moci odnosit dítě,“ říká Rebekah. Přestože nejdříve protrpěla skutečný šok, s odstupem času se jí podařilo sebrat veškeré síly a naučit se se svou nemocí žít. 

Rebekah podstoupila chirurgickou operaci, protože při vyšetření lékaři navíc zjistili, že dívce chybí jedna ledvina. Zároveň také podstoupila chirurgický zákrok, při kterém byl vytvarován vaginální otvor. Po operaci musela na lůžku strávit dvanáct dní, a měla proto spoustu času o své situaci přemýšlet. 

„Rozhodla jsem se, že mi moje zdraví nezabrání v tom, stát se matkou a vést normální a spokojený život,“ říká odhodlaně Rebekah. „Mám ještě další možnosti, jako jsou například náhradní matka nebo adopce.“ Přestože zatím nemá partnera, se kterým by rodinu plánovala, v budoucnu si děti přeje mít.

„Se vztahy si zatím nelámu hlavu. Věřím, že existuje někdo, kdo mě bude milovat za to, jaká jsem, a přenese se přes moje zdravotní problémy,“ říká Rebekah. O svém příběhu dokonce napsala knihu, která se jmenuje The Girl With No…“ (v překladu „Dívka bez…").

Autor: red