Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Novozélandská premiérka je těhotná! Proč zůstane ve funkci i po porodu a jak pomáhá charitě?

23. února 2018 | 06:00

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern v lednu na svém instagramovém profilu oznámila, že čeká prvního potomka. Díky svému těhotenství navíc výrazně pomohla charitě, a to aniž by se o to přímo zasloužila. 

Novozélanďané měli z novinky velkou radost. Někteří se dokonce rozhodli premiérce poslat dárky pro jejího budoucího potomka. Mezi nimi byla také Heather McCracken, která chtěla oblíbenou političku potěšit pleteným oblečkem pro budoucí miminko. Nakonec se však rozhodla, že pomůže lidem, kteří to potřebují mnohem víc. "Z té zprávy jsem prostě měla radost, inspirovala mě něco vytvořit. Záhy mě ale napadlo, že by to spíš ocenily děti, které to více potřebují," řekla pro britský zpravodajský web BBC Heather McCracken.

Svůj nápad se ale rozhodla šířit dál. Díky sociální síti Twitter a s pomocí hashtagu #knitforjacinda se o jejím dobrém skutku dozvěděli také ostatní uživatelé, kteří se k Heather přidali. Jejich počet začal každým dnem narůstat. Na webových stránkách pak našli tipy na to, jaké oblečení a v které velikosti je nejvíce potřeba. O kampani se navíc dozvěděli také politici a například novozélandská poslankyně Deborah Russell přispěla vlastní upletenou čepicí. 

Všechny pletené oblečky míří do nemocnice Middlemore v novozélandském Aucklandu prostřednictvím nadace Wool Programme. Tato charita pomáhá malým dětem s dýchacími potížemi. Zima a přeplněné prostory nemocnice jejich zdraví moc neprospívají, a tak pro ně personál shání teplé oblečení. 

Doma zůstane partner

Premiérka navíc překvapila oznámením, že chce po porodu dál vykonávat svou funkci. Od roku 1990 bude tak Jacinda Ardern první premiérkou, která ve své funkci přivede na svět potomka. Dítě se má narodit v červnu a do práce se chce Jacinda vrátit po šestinedělí. O dítě se bude starat její partner – televizní moderátor Clarke Gayford.

Autor: Aneta Pařízková