Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sourozenecká láska! Nemocné sestře po obrně věnovala svůj hlas, aby mohla mluvit s rodinou

Video se připravuje ...
Sestře s mozkovou obrnou věnovala svůj hlas
VIDEO: BuzzFeed
20. února 2018 | 06:00

Sestra devítileté Erin – Maeve – má mozkovou obrnu a ke komunikaci s rodinou používá mluvicí zařízení. Všichni si ale uvědomili, že hlas v tomto přístroji nezní jako hlas osmiletého dítěte. Malá Erin se proto rozhodla, že své sestře – s pomocí společnosti VocaliD – propůjčí svůj hlas. 

Osmiletá Maeve se narodila s mozkovou obrnou, která jí neumožňuje přirozeně komunikovat. S ostatními lidmi proto mluvila s pomocí mluvicího zařízení Talker. Tato zařízení ale neposkytují člověku personalizovaný hlas, což se holčiččině rodině moc nelíbilo. Hlas z přístroje totiž neodpovídal hlasu osmileté holčičky, a proto se celá rodina rozhodla, že malé Maeve s pomocí společnosti VocaliD přizpůsobí hlas jejímu věku.

Její starší sestra Erin si moc přála, aby mohla Maeve věnovat svůj hlas. Ve zvukovém studiu proto namluvila několik slov a vět, zároveň se použily také zvuky Maeve. Speciální software pak tato slova se zvuky zkombinoval, a vytvořil tak unikátní hlas pro Maeve. 

"Výroba" nového hlasu trvala zhruba deset měsíců. Celá rodina, a hlavně Maeve, se moc těšila, až uslyší její nový hlas. "Dnes je velký den. Dlouho jsme na tento okamžik čekali. Maeve konečně dostane svůj hlas," říká její matka. Když rodina poprvé uslyšela dětský hlas Maeve, byli všichni nadšení. Díky své sestře Erin konečně Maeve zní jako osmiletá holčička. 

Autor: Aneta Pařízková