Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Modelka postupně přišla o obě nohy. Můžou za to tampony!

29. ledna 2018 | 06:00

Lauren Wasser onemocněla vzácnou chorobou, kterou lékaři spojují s nošením vaginálních tamponů. Jediným řešením, jak ji zachránit život, byla amputace nohou. Neuvěřitelně silná žena však neztrácí sílu a věří, že i taková tragédie má svůj důvod!

Modelka Lauren Wasser přišla o pravou nohu v roce 2004 brzy poté, co jí v nemocnici diagnostikovali syndrom toxického šoku. Chorobu způsobují bakterie, které po těle roznášejí toxické látky a postupně ho celé infikují. Tyto toxiny jsou schopné svého hostitele dokonce i zabít. Lauren tedy měla velké štěstí, že tuto životu nebezpečnou nemoc přežila.

 

Lauren původně navštívila nemocnici v domnění, že trpí chřipkou a silnými migrénami. Tyto symptomy ale jen předcházely tomu, co mělo přijít. Lauren následně protrpěla několik infarktů a lékaři ji raději uvedli do umělého spánku. Po několika týdnech se probudila s nesnesitelným pálením nohy. O pravou končetinu musela přijít. 

S amputací druhé nohy byla Lauren smířená. Postupem času totiž kvůli prodělanému syndromu toxického šoku přicházela o prsty na levé noze a amputace celé končetiny byla jen otázkou času. Nevěděla ale, kolik ho zbývá. V roce 2005 se svěřila časopisu Cosmopolitan, že s amputací počítá až někdy kolem svých padesátin.

 

Před několika týdny ale uveřejnila fotografii, kdy se svěřila, že bude lepší podstoupit operaci dříve než příliš pozdě. Letos jí tak lékaři museli odstranit i druhou nohu. Do nemocnice ji přišla navštívit Amy Purdy, známá paraolympijská snowboarderka, aby Lauren povzbudila a podpořila do dalších dnů. „Děkuji, že jsi mi ukázala, že všechno dobré mě v životě teprve čeká,“ poděkovala kamarádce za podporu. „Cítím se dobře, a jsem připravená na další životní epizodu."

Autor: Rebeka Stoklasová