Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Můj muž nudně jen vypadá, říká Eva Drahošová. Jaká by byla jako první dáma?

15. ledna 2018 | 06:00

Manželka prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše je o dva roky mladší než on. Jsou spolu přes čtyřicet let a vždy podrželi jeden druhého. I když nebyla dvakrát nadšená, že se její manžel rozhodl kandidovat, a dokonce to chvíli považovala za dobrý vtip, nakonec ho podporovala po celou dobu kampaně. Jaká je paní Eva a jaká by z ní byla první dáma?

Eva Drahošová se narodila v srpnu 1951 v Praze. Vystudovala střední knihovnickou školu a pak pracovala v několika knihovnách. V roce 2010 odešla do důchodu a věnovala se babičkovské roli.

S manželem Jiřím, který je o dva roky starší, se seznámila na maturitním plese knihovnické školy, kam Eva po studiích zašla. Jiří studoval Vysokou školu chemicko-technologickou, ona již pracovala. Zpočátku ji nijak zvlášť nenadchl, takže se zpočátku lehce oťukávali. První rande měli v Národní galerii, což nebylo zrovna běžné. Dva roky spolu chodili a v roce 1974 se vzali.

Oba toužili po rodině, na kterou si ale museli pět let počkat. Jak Eva v několika rozhovorech prozradila, narození dětí byl nejhezčí okamžik jejich života. Dcera Radka se narodila v roce 1979, o dva roky později pak dcera Lenka. Dnes už se manželé Drahošovi radují i ze dvou vnuků.

Jak dopadne druhé kolo prezidentských voleb 2018? Kdo má větší šanci vyhrát? Dočtete se ZDE >>>

Eva Drahošová působí zdrženlivě, občas je nejistá ve vyjadřování, ale zároveň z ní vyzařují pohoda a optimismus. Je upřímná, nevykrucuje se a je podle slov těch, kdo jí jsou nablízku, taková „lidská“. Na otázku, zda by vůbec chtěla být první dámou, odpovídá: „V životě by mě nenapadlo, že by manžel o tuhle funkci vůbec stál. Ale jsme spolu 43 let, vždy jsme stáli při sobě, takže pokud vyhraje, samozřejmě první dámou budu!“

Jaká by mohla Eva Drahošová jako první dáma být? Pokud platí to, co prohlásila v jednom z rozhovorů, pak se máme na co těšit – v dobrém slova smyslu. Jejím vzorem je totiž Olga Havlová, kterou velice obdivuje. „Nejsem sice Olga Havlová, ale tak nějak bych si představovala roli první dámy – tak, jak ji vykonávala ona. Líbila se mi, protože byla skromná, na nic si nehrála, byla přirozená a měla blízko k charitě,“ vyjmenovává klady někdejší první dámy Olgy.

Na veřejnosti vystupovala Eva Drahošová po celou dobu předvolební kampaně svého muže po jeho boku. A přiznává, že manželův vstup do prezidentské bitvy změnil jejich život. Zároveň tuší, že pokud její muž porazí Miloše Zemana, ještě není všem změnám konec. To, že k těmto změnám patří i změna šatníku, považuje za automatické.

Během cest po republice si ujasnila, že pokud by její manžel zvítězil, své aktivity by nasměrovala k charitě, zejména k seniorům a handicapovaným. A jak jinak by paní Eva „zasahovala“ do státnických rozhodnutí? Upřímně tvrdí, že kdyby měl manžel nějaké manýry, usměrnila by ho. Ovšem jinak by se mu do vládnutí a politiky nepletla. „Myslím, že první dáma má trochu jinou roli, a určitě bych mu neradila, má poradce a svou hlavu,“ říká.

Spoustu věcí zatím neřeší, protože ještě první dámou není. Nicméně už teď ví, že by si těžko zvykala na bodyguardy, a neumí si představit, že by chodila nakupovat s ochrankou za zády. 

Eva i Jiří vypadají velmi seriózně, což je taky věc, kterou případnému budoucímu prezidentovi vyčítají – sucharství a málo emocí. Jistě, ve srovnání s „mistrem bonmotů“ Zemanem to tak zkrátka vypadá, ovšem jak paní Eva říká, její muž není ani trošku nudný, jen tak vypadá. V soukromí je podle ní nejen slušný, ale i je s ním legrace. Oba milují Járu Cimrmana a doma používají velmi často citace z jeho her.

Volný čas tráví manželé nejraději u Kamýku nad Vltavou, kde si před třiceti lety částečně vlastníma rukama postavili chatku. Je to prý jejich oblíbené místo, kam se možná v budoucnu už tak často nedostanou. Za dva týdny už budeme vědět, která ze dvou dam se stane tou první. Bude-li jí Eva Drahošová, pak ji čeká ještě větší ztráta soukromí, ovšem taky role, na kterou se sice nepřipravovala, ale ve které může jako první dáma skutečně zazářit, podobně jako Olga Havlová.

Jak lidé vzpomínali na první dámu Olgu Havlovou 27. ledna 2017? Přesně o rok později budeme vědět, kdo bude naší novou první dámou:

Video se připravuje ...
21 let od smrti Olgy Havlové: Při vzpomínce jí ženy zpívaly českou hymnu • VIDEO: redakce Blesk

Autor: aši