Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viera Husáková: Intelektuálka na Hradě, která tragicky zahynula

29. prosince 2017 | 06:00

Druhá manželka posledního normalizačního československého prezidenta Gustáva Husáka byla inteligentní a vzdělaná. Jako první dáma se na veřejnosti ale moc neukazovala. I nadále žila v Bratislavě, kde se živila jako redaktorka a překladatelka, odmítala ochranku a žila obyčejný život. S manželem se vídala jen o víkendech.

Viera Husáková se narodila v roce 1923 v Bratislavě jako Čáslavská v české rodině. Matka byla doma, otec byl inspektor státních lesů, takže si špatně nežili. Viera dostala to nejlepší, co mohla, dokonce i francouzskou chůvu! Vystudovala gymnázium a potom právnickou fakultu. Uměla dobře psát, takže se místo právničiny rozhodla věnovat se novinařině.

Byla prý okouzlující intelektuálka, ráda chodila do kaváren, tancovat a obklopovala se lidmi s levicovými názory. Přitahoval ji Sovětský svaz, který byl v nejrůznějších dobových prokomunistických článcích vychvalován. Poprvé se vdala poměrně brzo za právníka Jozefa Millera, který byl ale především stranický funkcionář. Spolu měli dvě děti, Vladimíra a Alexandru.

S Husákem se seznámila jako vdaná paní

S manželem se účastnila Slovenského národního povstání, byla v centru dění. A tam se i poprvé seznámila s Husákem. V té době taky vstoupila do strany. Od roku 1945 pracovala v rozhlase v Košicích, byla redaktorkou Národní obrody a v roce 1948 nastoupila do bratislavské Pravdy. Později pracovala ve Slovence, kde publikovala sentimentální reportáže. Ty byly její parketou a mezi čtenáři byly oblíbené.

Koho volit v prezidentských volbách 2018? Poradíme vám ZDE >>>

Ještě než se rozvedla, začala chodit s Husákem, který byl také ještě ženatý. Jeho první žena Magda se ale zamilovala do herce a jejich manželství se nedalo zachránit. Husák Magdu považoval za lásku svého života, přesto ji nenáviděl. Dokonce ani po její předčasné smrti jí neodpustil. 

Viera se Gustávovi líbila, zajímala se o politiku, což bylo pro Husáka ideální, protože měla pochopení. Pomáhala mu také, pokud jde o kulturní přehled, tam byl naprosto mimo. Viera Gustu obdivovala a podporovala jeho reformní politiku.

První dámou se stala díky Brežněvovi

Obdivovala ho tak moc, že v šedesátých letech přerušila mnohá přátelství s lidmi, kteří byli "politicky nevhodní". Od sentimentálních reportáží o dětech přešla k propagandistickým článkům. Viera jednoduše sloužila režimu, stejně jako její manžel. Vedle toho překládala z němčiny a francouzštiny a mezi jejími překlady byly lehčí žánry i skutečné literární perly.

Preference kandidátů i výsledky prezidentských voleb 2018 najdete ZDE >>>

V roce 1975 se Husák stal prezidentem a došlo k zajímavé situaci. Přestože spolu žili deset let, manželé nebyli. První dáma, která nebyla manželkou prezidenta. Ke svatbě je pak vlastně „dotlačil“ Brežněv. Když Vieru uviděl, líbila se mu a Husákovi řekl, že by si ji měl vzít. Husák se nebránil, ostatně přitahovaly ho ženy, které byly inteligentní.

I když byla první dáma, stála stranou

I když i nadále žila v Bratislavě, byla příkladnou první dámou. Byla oddaná, uměla cizí jazyky, byla skvělá diplomatka a hlavně věřila komunistickým myšlenkám. Přesto ji Husák držel stranou. V tehdejší době jen málokdo věděl, kdo je jeho manželka. S manželem se vídala o víkendu, kdy za ním přijela do Prahy a kdy přijímala návštěvy na Hradě a reprezentovala.

Vše o kandidátech na prezidenta 2018 se dočtete ZDE >>>

Mnohem později se svěřila, že Husák byl chladný, a když ji v neděli dopravil z letiště před bratislavský byt, ani nevystoupil z auta, nerozloučil se. Viera pravděpodobně tohle manželské odcizení nesla těžce.

Když v říjnu 1977 havaroval vrtulník, na jehož palubě Viera cestovala se zlomenou rukou, teprve tehdy se spousta lidí dozvěděla, že byl Husák ženatý. Tragédii zavinil pilot, který ignoroval špatné povětrnostní podmínky a při přistávacím manévru havaroval. Vieře bylo 54 let. To, že byla skutečně jeho velkou oporou, zjistil Husák až po její smrti. Nezbylo mu nic než politika a komunistická víra.

Vše o osudech prvních dam naleznete ZDE >>>

V jakých autech jezdili čeští prezidenti? Prohlédněte si je ve fotogalerii ZDE >>>

Autor: aši