Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Irena Svobodová: Statečná první dáma, která založila SOS vesničky

25. prosince 2017 | 06:00

Stejně jako její manžel, i ona se vymykala. Svoboda byl první prezident, který nebyl politikem, ale vojákem. A ona jako manželka generála věděla, jak těžký je vojenský život. Byla to ale po dlouhé době konečně první dáma, která si tenhle titul zasloužila. Chytrá, čestná, spravedlivá, dochvilná. Podle historiků s ní na Hrad přišel nový vítr.

Irena přišla na svět v roce 1901 v Cvrčovicích u Kroměříže. Na rozdíl od svých dělnických předchůdkyň pocházela z bohaté rodiny. Otec byl mlynář, měli i pilu a nouzí netrpěli. Už od malička měla autoritu, byla nejstarší z šesti dětí a velmi často se o své sourozence musela starat.

V jakých autech jezdili čeští prezidenti? Prohlédněte si je ve fotogalerii ZDE >>>

Chodila do klášterní školy, ale pomáhala i na poli. Jejich život se dost lišil od jiných rodin na venkově. Rodina se vyžívala v technických vymoženostech, sami si vyráběli elektřinu a žili i bohatým kulturním životem. To vše samozřejmě Irenu ovlivnilo. Zejména láska k hudbě vydržela Ireně po celý život.

Na manželovi se domluvila s kamarádkou

Když jí bylo dvaadvacet, poznala se na plese s kapitánem československé armády. Ona tam dorazila se sestrou, on s kamarádem. Po celý večer společně tančili a teprve po konci plesu se kamarádi domluvili, se kterou z dívek začne kdo chodit. Ireně připadl Ludvík. Jejich známost byla krátká, po půlroce už ji požádal o ruku. Nebylo divu, Irena byla hezká a pracovitá. On byl o pět let starší.

Ludvík byl už ve dvacátých letech perspektivní důstojník armády a dostal nabídku odjet do Podkarpatské Rusi. Pokud byli vojáci ženatí, dostali příplatek. I proto asi Svoboda požádal tak rychle Irenu o ruku. Svatba se konala v červnu 1923 a hned po ní odjeli na Podkarpatskou Rus, tam pak žili osm let.

Koho volit v prezidentských volbách? Poradíme vám ZDE >>>

I když na tohle období později vzpomínali jako na jedno z nejkrásnějších, podmínky, v nichž žili, nebyly ideální. V roce 1924 se jim narodil syn Miroslav, to už bydleli v Užhorodu, o další rok později přišla na svět dcera Zoe.

Byla skromná a milující

Mnohokrát v jejich společném životě byl Svoboda převelen a Irena ho věrně následovala. Ve svých vzpomínkách později říkala, že být manželkou vojáka znamená přizpůsobit se povinnostem a rizikům povolání svého muže. Nikdy si nestěžovala, statečně snášela všechna utrpení.

Preference kandidátů i výsledky prezidentských voleb 2018 najdete ZDE >>>

Lidé měli Irenu rádi, byla velmi tolerantní, nikdy nerozlišovala lidi podle původu či vzdělání nebo národnosti. Nevadilo jí, že se dcera kamarádí s dětmi z chudých rodin, a nikdy jí nic nezakazovala. V roce 1933 se přestěhovali do Hranic na Moravě. V roce 1939, když byla rozpuštěna československá armáda, odešel Svoboda za hranice bojovat proti nacistům. Irena zůstala doma sama, ovšem aktivně spolupracovala s odbojovou organizací.

Syn i matka skončili v koncentráku

V roce 1941 dokonce skrývala ve svém bytě čtyři parašutisty. Dva později zajali a jeden z vyslýchaných ji po mučení prozradil. Ireně se podařilo i s dětmi utéct na Třebíčsko. Bohužel syn Mirek cítil povinnost k ostatním členům ilegální sítě. Opustil úkryt a padl gestapu přímo do rány. Zatčen byl v listopadu 1941 a jednali s ním velmi krutě. Nic ale neprozradil. Skončil v koncentračním táboře v Mauthausenu, a protože nebyl plnoletý, nemohl být odsouzen k trestu smrti. V březnu 1942 ale zemřel, když ho při pokusu o útěk zastřelili. Nebylo mu ještě osmnáct let.

Více o kandidátech na prezidenta 2018 se dočtete ZDE >>>

Až do konce války se Irena a její dcera skrývaly. Teprve v roce 1945 se znova setkala s manželem. Bylo to emotivní shledání, kdy se Ludvík dozvěděl o smrti syna a Irena zase o smrti své matky, která zemřela také v koncentračním táboře. Svoboda se stal ministrem národní obrany v poválečné vládě a přestěhovali se do Prahy.

Pomohli jim až sovětští generálové

Špatným dnům však nebyl konec. Už v dubnu 1950 byl Svoboda odvolán z funkce a vystřídal ho Alexej Čepička. Irena moc dobře tušila, že tím to neskončí. Manželky komunistických funkcionářů se na ni dívaly spatra a Gottwald jednou prohlásil, že Svobodu nezachrání ani jeho zásluhy. V listopadu 1952 už byl zatčen. Irena jeho zatčení považovala za obrovskou křivdu.

Měla odvahu a byla zvyklá bojovat. Šla za Zápotockým a přímo se ho zeptala, jak je možné, že se zbavují lidí, kteří tolik pro Československo udělali. Zápotocký jako člen sekretariátu ÚV KSČ jí ale nepomohl. Byli to nakonec sovětští generálové. Teprve když se za Svobodu přimluvili, ho pustili.

Jak si vyřídit voličský průkaz na poslednní chvíli se dočtete ZDE >>>

Manželé se přestěhovali z Prahy do Hroznatína a jejich život vypadal spíše jako azyl. Pomáhali při budování družstva, svůj osud nesli sice těžce, ale statečně. Ke změně došlo v roce 1954, kdy se po Svobodovi začal pídit Chruščov. Povolali ho tedy zpět do Prahy a stal se náčelníkem Gottwaldovy vojenské akademie v Hranicích. Byl i poslancem parlamentu a jezdil na přednášky.

První dáma, která reprezentovala

Když Svobodu v roce 1968 nominovali na prezidenta, bylo to pro oba překvapení. Svoboda už byl ve výslužbě, staral se o vnučku. Velmi prý váhal a byla to jeho žena Irena, která mu řekla, že to vzít musí. Irena se stala první dámou, která skutečně reprezentovala. Účastnila se společenského života a stála u zrodu SOS vesniček pro děti bez domova, které fungují dodnes.

Hrad považovala za kulturněhistorickou památku, která si zaslouží úcty. Nechala opravit starý historický nábytek a vrátila ho na původní místo, lánskou zahradu zpřístupnila veřejnosti. Byla šetřivá a také velmi oblíbená. Vše řešila v klidu, a i když toho v životě hodně prožila, byla vřelá a měla smysl pro humor.

Vše o osudech prvních dam Česka se dočtete ZDE >>>

Ráda četla, vařila, pracovala na zahrádce. V srpnu 1968 podporovala manžela a byla na něj hrdá. Netajila se kritickými názory na normalizaci. Od roku 1973 už nebyl Svoboda kvůli zdravotnímu stavu schopen vykonávat funkci, v roce 1975 ho vystřídal Husák. Zemřel o čtyři roky později a Irena ho přežila jen o deset měsíců.

Autor: aši