Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kateřina Kejmarová trpí hidradenitidou! Po celém těle má hnisavé boláky

22. listopadu 2017 | 06:00

Od svých dvaceti let trpí Kateřina chronickou zánětlivou nemocí kůže zvanou hidradenitida. O nemoci, kterou by za normálních okolností nikomu neukázala, se rozhodla promluvit díky spolupráci s návrhářkou Evou Vontorovou. Ta Kateřině ušila speciální šaty. Chce, aby se o nemoci dozvědělo co nejvíce lidí. 

Nemoc se projevuje hnisavými otevřenými boláky v podpaží, pod prsy a na vnitřní straně stehen. Tyto puchýře nepříjemně zapáchají. Přestože se Kateřina myje několikrát denně, ji tato skutečnost v přítomnosti ostatních znepokojuje a celkově omezuje v běžném životě. Na otevřené rány nemůže aplikovat žádný deodorant. "Možná to mé okolí necítí, ale já to prostě vnímám," dodává Kateřina. 

Jako u jiných nemocí, tak i v případě hidradenitidy může být spouštěčem stres. Mezi další faktory, které se mohou na vzniku této nepříjemné nemoci podílet, patří dědičnost, kouření nebo nadváha. Přestože v době prvních příznaků prožívala Kateřina díky novému vztahu hezké chvíle, začala nejspíš splácet krutou daň z předešlého problémového vztahu. Ani v dětství a během dospívání to neměla jednoduché. Kvůli nadváze byla často terčem šikany a na její psychice se také podepsal necitlivý přístup některých příbuzných.  

Onemocnění je málo známé veřejnosti, ale také lékařům. Pacienti, kteří se rozhodnou s nepříjemnou kožní chorobou bojovat, se správnou diagnózu dozvídají zhruba po osmi letech od doby, co navštívili poprvé lékaře. Kateřina měla štěstí, že se svou diagnózu dozvěděla "už" po čtyřech letech. Musela však navštívit několik lékařů, kteří si s její nemocí nevěděli rady. Domnívali se, že se jedná o akné nebo alergickou reakci. 

Štěstí se na Kateřinu usmálo ve chvíli, kdy se setkala s docentkou Monikou Arenbergerovou, která se na hidradenitidu specializuje. Přestože se nemoc nedá zcela vyléčit, dá se s pomocí antibiotik její průběh zmírnit. Důležité však je, aby pacient začal s léčbou včas. "Nejdříve odezní velké bolesti, které tvorbu boláků provázejí. Pacienti kvůli nim nemohou pořádně ležet, sedět, oblékat si přiléhavé věci, cvičit. Když se hidradenitida neléčí, její průběh se zhoršuje a může dojít k poškození hlubších struktur v postižených místech," vysvětluje paní docentka Arenbergerová.

Vedle užívání antibiotik má za sebou Kateřina také dva chirurgické zákroky, díky kterým se odstranilo několik hnisajících ložisek. V nejbližší době podstoupí také biologickou léčbu. Přestože jí je její onemocnění velice nepříjemné, její nadhled a pozitivní přístup ji přiměly k tomu, aby o své nemoci veřejně promluvila.

Také proto se spojila s návrhářkou Evou Vontorovou. Ta pro ni ušila speciální šaty. "Šaty symbolizují nemoc hned v několika rovinách. Volbou použitých materiálů, kterými jsou pravá kůže a hedvábný žoržet, dále barvami, které jsou podobné barvě kůže, a konečně také asymetriemi a motivem pruhů představujícím všudypřítomné převazy," vysvětluje módní návrhářka.

Díky nesnadné minulosti si Kateřina vytvořila silný obranný štít, který jí pomáhá brát nemoc s nadhledem. Také proto oblékla speciální šaty. Chce jimi podpořit ostatní, kteří váhají, zda mají s podobnými potížemi navštívit lékaře. "Rozhodla jsem se jít s kůží na trh, a to doslova. Šaty elegantně a vkusně ukazují to, co bych sama jinak neukázala, a umožňují mi tak promluvit o mé nemoci. Nedovolte, aby vás hidradenitida umlčela. Je na čase o ní mluvit!" dodává Kateřina. 

 

Autor: Aneta Pařízková