Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stařenku drží při životě panenka. Věří, že je živá

Video se připravuje ...
Stařenku drží při životě panenka. Věří, že je živá
VIDEO: Caters
14. listopadu 2017 | 06:00

Čtyřiadevadesátiletá Jessie Ball trpí demencí. Nemoc u ní lékaři diagnostikovali před pěti lety a kvůli neustále se zhoršujícímu stavu musí žít v domově se speciální péčí. Její rodina si myslela, že veškerá radost z jejího života zmizí. Pak ale její dcera přišla s dárkem, který Jessie přece jenom vykouzlil úsměv na tváři. 

Celá rodina byla stavem své matky a babičky zdrcena. Skoro vůbec se neusmívala a jediná věc, která Jessie zajímala, bylo to, kdy může z domova důchodců odejít. Její nejstarší dcera Sandra se rozhodla, že svou matku potěší dárkem. V charitativním obchodě jí proto koupila panenku. "Pokaždé když maminku navštívíme, tak má panenku u sebe. Pojmenovala ji Gizzy. Předtím se maminka moc neusmívala, ale teď, když má u sebe Gizzy, tak se na ni usmívá často," vypráví Sandra. 

Když Jessie před pěti lety diagnostikovali demenci, bylo to pro ni i její rodinu opravdu těžké. Její stav se velmi rychle zhoršoval. "Začala dělat zvláštní věci. Procházela se na zahradě uprostřed noci, otáčela ledničku, stěhovala zahradní nábytek. Bylo to pro nás opravdu těžké," vypráví Sandra. Přestože chtěla Jessie z domova důchodců odejít, zdá se, že se díky své panně usadila a našla svůj klid. Jessie svou Gizzy také krmí a občas jí také zpívá. 

Přestože její nemoc pokročila do takového stadia, kdy nepoznává své děti, stále si uvědomuje, že jsou rodina, a ráda jim o Gizzy vypráví. Po zveřejnění videa se Sandra setkala také s kritikou. Domnívá se ale, že zatímco video ukazuje drsnou realitu, může být zároveň také inspirací pro někoho, kdo zná někoho se stejnou nemocí.

U lidí, kteří trpí demencí, se panenky občas stávají součástí léčebných plánů. Měly by jim připomínat radostné vzpomínky na jejich malé děti. Schopnost komunikovat s panenkou může pak zlepšit komunikační schopnosti pacienta. "Matčina nemoc naši rodinu zasáhla velice tvrdě. Jsme rádi, že jí úsměv na tváři dokázala vykouzlit obyčejná panenka," dodává Sandra. 

Autor: Aneta Pařízková