Kam s dětmi o víkendu? Stavění z lega, věda v iQLANDII a potravinová sbírka

V iQLANDII uvidíte i humanoidního robota Thespian
Foto: Archiv
Sdílej na facebooku
10. listopadu  2017 
 11:24

Ačkoli už je docela zima, víkendových akcí, na které se můžete vypravit s celou rodinou, rozhodně neubylo. Skoro by se dalo říct, že je to naopak. Můžete do science centra, na akce se stavěním města z kostek, stejně jako můžete dětem ukázat, jak vypadá pomoc druhým v nouzi. 

Chcete dětem ukázat, jak vypadá dobrý skutek? Tuhle sobotu můžete! Uskuteční se totiž Národní potravinová sbírka – v celkem 750 prodejnách několika řetězců. Každý může pomoci nákupem potravin a drogistického zboží lidem v nouzi. Potraviny putují například matkám samoživitelkám, lidem v azylových domech, seniorům a dalším potřebným. Sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost. Více informací najdete na webu Potravinové sbírky.

Liberecká iQLANDIA se v období od 7. do 11. listopadu zapojila do největšího vědeckého festivalu v Česku – Týdne vědy a techniky, který tam tuto sobotu vrcholí. Nenechte si ujít badatelský svátek, čekají vás Zábavná science show plná explozí, ohňů a kouře, nanoworkshop a také řada originálních přednášek. 

Máte děti, které jsou na podobné show ještě malé? Naším tipem je expozice Malá věda v plzeňské Techmanii. Ideální je pro děti od dvou tří let věku. Ty se v ní pomocí hry seznamují s akustikou, optikou, nakloněnou rovinou nebo třeba kladkou.

VIDEO: Malá věda – expozice Techmanie pro nejmenší:

Expozice je pojatá jako cestování časem. V minulosti malí návštěvníci mohou zkusit přejít řeku po úzkém laně, zaveslovat si, projít strašidelným hradem nebo ho dobýt, najít bílou paní či dostavět hradní zdi. Část o budoucnosti je zaměřená na umění. Děti si tu zahrají na harfu s neviditelnými strunami a další tradiční i netradiční hudební nástroje, vyzkoušejí si malování všemožnými způsoby a pokochají se pohledem do obřích kaleidoskopů. Největším lákadlem je velká skluzavka.

Milují vaše děti kostky, stavebnice a budování všeho druhu? Pak by je mohla bavit akce Lego® Build the Change v pražské galerii DOX.  Je určena především dětem od 6 let. V čem je jiná? Staví se na určité téma. Cílem je dát dětem hlas a motivovat je k vyjádření názoru. Tradičně se staví na nějaké téma, ke kterému se běžně vyjadřují pouze dospělí. Tentokrát dostanou děti za úkol postavit z kostiček Lego to, jak by si představovaly své město, nebo to, co by na něm rády změnily. S mladšími dětmi můžete strávit čas v herním koutku plném kostek Lego® a Duplo®.

Všechny tři dny jsou rozděleny do několika časových bloků, do kterých je nutné se registrovat prostřednictvím goout.cz. Akce se koná v termínu 11.–13. 11. v pražském centru DOX. Více na webu akce.

Na sobotu připadá svátek svatého Martina a vy si v Praze můžete užít svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry. Jaká budou vína letošního ročníku? To napoví tradiční svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry v botanické zahradě. Návštěvníci ochutnají jak vína svatomartinská, tak mladá vína od českých i moravských vinařů. Tentokrát nebude chybět ani hudební doprovod. Vinice sv. Kláry se pro návštěvníky uzavře v 17 hodin. První svatomartinské víno ročníku 2017 zájemci ochutnají tradičně přesně v 11 hodin.

Uměleckoprůmyslové muzeum vás zve do svých prostor

Na příští týden se chystá také jedna lahůdka – znovuotevření pražského Uměleckoprůmyslového muzea po rekonstrukci, přičemž od 15. do 17. listopadu bude otevřeno zdarma. Můžete se těšit na otevření první výstavy Director´s Choice – Výběr ze sbírek. Bylo možné připravit ji ze sbírek muzea po převzetí budovy v květnu tohoto roku. Více na webu muzea.

Zároveň se muzeum otevře v období od 15. listopadu do 17. prosince i netypickým aktivitám. Pod zastřešujícím názvem UPkemp to budou přednášky, promítání, čtení a křty nových knih či módní přehlídka Vyšší odborné školy oděvního návrhářství.

O víkendu se muzeum otevře rodinám a nabídne divadelní představení či tvořivé workshopy pro děti. Nebude chybět ranní cvičení jógy přímo v sálech muzea. Smyslem UPkempu je nabídnout návštěvníkům každý den vedle výstavy i nějakou jinou aktivitu, a tím je s prostory muzea, kam se před rekonstrukcí veřejnost nedostala, seznámit. 

A ještě jeden umělecký tip, tentokrát na výstavu oblíbené malířky a ilustrátorky Daisy Mrázkové, které budou patřit listopad, prosinec a leden 2018 v Galerii Villa Pellé v pražských Dejvicích. Výstava, která nese název podle jednoho z nejznámějších titulů této přední české výtvarnice Co by se stalo, kdyby…, nabídne nejen ilustrace, ale i méně známou volnou tvorbu. 

Více na: https://www.maminka.cz/clanek/kam-o-vikendu-s-detmi-i-bez-nich-na-nakupy-s-maminkou-cannafest-nebo-na-lego-akci

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku