Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jako dítě přežila dvakrát rakovinu. Dnes pomáhá na stejném místě ostatním

Video se připravuje ...
Jako dítě přežila rakovinu. Dnes pomáhá ostatním onkologicky nemocným dětem
VIDEO: ABC News
29. října 2017 | 06:00

Porazit rakovinu není žádný med. Své o tom ví teprve čtyřiadvacetiletá Montana Brown. Vzácná forma rakoviny pojivové tkáně se u ní objevila již v dětství. Osud ale stál na její straně a nemoc zvládla porazit. A to hned dvakrát. 

První šok přišel, když byly Montaně teprve dva roky. Už v tak útlém věku musela podstoupit chemoterapie, které naštěstí pomohly, a ona tak mohla pokračovat v normálním a šťastném dětství. Život ji však podrobil ještě jedné zkoušce, a to když se Montaně vrátila nemoc zpátky. Tentokrát v patnácti letech. 

Také tentokrát byla přízeň osudu nakloněna na její stranu. Prodělala další chemoterapie, a přestože to byl náročný boj, nemoc opět úspěšně porazila. Oporou jí byly nemocniční sestry, které se pro ni staly zároveň inspirací. "Sestry na klinice byly nesmírně milující, pečující a soucitné. Jejich péče a láska mi opravdu pomohly. Proto jsem se nakonec stala jednou z nich," vypráví Montana. 

Už v mládí si přála, aby jednou mohla vystudovat zdravotní školu, a stát se tak sestrou na dětské onkologii. Chtěla předat své zkušenosti dál a pomáhat druhým. Věřila, že její zkušenosti s touto nemocí mohou vytvořit empatickou vazbu s jinými dětmi, které potkal stejný osud jako kdysi Montanu. "Opravdu jsem se chtěla stát někým, kdo může říct: Já vím, co cítíš. Vím, jaké to je," říká Montana.

Dnes pracuje jako sestra na dětské onkologii a žije svůj sen. "Nikdy bych neřekla, že budu pracovat na místě, kde se o mě před lety starali. Je to bláznivé a úžasné zároveň. Jsem nadšená, že můžu pracovat zrovna tady," dodává ke svému příběhu dívka. 

Autor: Aneta Pařízková