Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krátce po svatbě zjistila, že má demenci. Nezbývá jí víc než 10 let života!

Fotografie
20. září 2017 | 06:00

Pohádka se šťastným koncem nečeká na teprve jednatřicetiletou Becky z Velké Británie. Krátce po svatbě jí lékaři diagnostikovali frontotemporální demenci. Nemoc, která postihuje čelní oblast mozku a výrazně ovlivňuje chování a řeč člověka. 

Becky se živila jako instruktor lyžování. Ke svým klientům byla vždy vstřícná a přátelská. Ve volném čase se věnovala fotografování a chystala se do Nepálu pomáhat sirotkům. "Vždycky jsem na Becky byla pyšná. Byla jako blonďatá bomba. Byla neuvěřitelně krásná a pořád je," vypráví její sestra Sophie.

Becky se těšila na svatbu se svým přítelem Lucou. Čím víc se ale den D blížil, tím víc se chování Becky měnilo. Začala být posedlá cvičením a zanedbávala své klienty. Její přátelé a rodina si nejdříve mysleli, že se jedná o předsvatební stres, ale její chování se stále zhoršovalo. "Zpočátku se bránila, ale nakonec jsem Becky přesvědčila, aby si zašla na vyšetření," vzpomíná její sestra.

Lékaři Becky diagnostikovali frontotemporální demenci. Je jedním z nejmladších případů, se kterými se doposud setkali. Tato nemoc je v její rodině dědičná. Její strýc i bratranec této chorobě podlehli v brzkém věku. Její stav se rychle zhoršil, a tak je Becky v péči lékařů. Neustále opakuje stejné příběhy dokola a onemocnění pomalu ovlivňuje její schopnost komunikovat. Podle lékařů jí nezbývá víc než 10 let života.

Její rodina je však neustále po jejím boku. "Zajímá nás, co se jí odehrává v hlavě. Jen doufám, že je ve svém vlastním malém světě šťastná," dodává její sestra. Přestože to Becky nemůže pomoct, snaží se její rodina získat finanční prostředky pro výzkum této choroby. "V současné době neexistuje žádná léčba. Potřebujeme to co nejdřív změnit," říká Sophie.

Rodina Becky si je vědoma, že jí samotné to už nepomůže, ale ví, že by Becky chtěla, aby se pokusili tuto chorobu zastavit, a pomoct tak dalším rodinám, které se potýkají se stejným problémem.

 

Autor: Aneta Pařízková