Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z uprchlického tábora královnou krásy: Muslimská modelka boří hranice

Video se připravuje ...
VIDEO: Youtube
18. září 2017 | 10:39

Je jí teprve devatenáct let, dětství strávila v uprchlickém táboře a nyní se může pochlubit kontraktem s modelingovou agenturou. Poznejte Halimu Aden, která se před rokem stala královnou krásy v americké Minnesotě a hidžáb (šátek, kterým si muslimské ženy zahalují vlasy) vskutku nepovažuje za nic mimořádného. 

Halima Aden (19) se narodila v uprchlickém táboře. Když jí bylo sedm let, získali její rodiče i ona americké občanství. A tím příběh devatenáctileté krásky v hidžábu teprve začíná.

„Nemám nejmenší důvod myslet si, že proti mně lidé něco mají. Ničeho jsem si nevšimla,“ tvrdí modelka, která jeden z hlavních atributů muslimských žen považuje za součást své osobnosti. Neodkládá ho ani během módních přehlídek, což podle všeho nevadilo pořadatelům minnesotské soutěže krásy, v níž před necelým rokem zvítězila.

Ostatně ji nedávno oslovila i populární značka, aby se stala tváří jejich sportovní verze hidžábu a pózovala pro ně v burkinách. „Je to úplně normální holka, která se chce smát, bavit se, baví ji modeling,“ uvedla v médiích agentka, které s ní spolupracuje.

„Chci jít příkladem všem mladým dívkám, které se za hidžáb stydí,“ tvrdí Halima. Přesto má somálsko-americká kráska jiný sen, než je ten o přehlídkových molech. „Chtěla bych se vrátit do uprchlického tábora Kakuma, kde jsem jako malá žila, a pracovat tam s dětmi,“ přiznala v jednom z rozhovorů pro televizi BBC.