Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jízda na tobogánu se mu stala osudnou: Srdcerváč Honza ale plave i po ochrnutí a vyhrává!

Video se připravuje ...
Srdcerváč Jan Povýšil
VIDEO: Srdcerváči
8. září 2017 | 06:00

Život je někdy jako jízda na toboganu. A ta nemusí být jen legrace. Své o tom ví Honza Povýšil, jeden ze Srdcerváčů, kterého právě taková jízda upoutala na invalidní vozík. Přes krutost osudu proplouvá životem dál. A to doslova. 

Školní výlet do Itálie a úraz na toboganu byly pro Honzu osudným. Nehoda jej v patnácti letech upoutala na invalidní vozík. Honza trpí kvadruparézou, nemůže hýbat rukama ani nohama kvůli poranění míchy.  

Honza byl odjakživa velký sportovec. Věnoval se pozemnímu hokeji. Úraz ho přivedl k plavání, kterému se věnuje profesionálně už dvacet let. Dnes patří ke špičce českých paraplavců a je důkazem, že i přes své postižení člověk dokáže mnoho. Zúčastnil se pěti paralympiád a několika mistrovství, odkud si přivezl řadu medailí. Teď se připravuje na paralympiádu v Tokiu. 

Voda není pro Honzu důležitá pouze při trénování. Stala se tématem i v dalším, pro něj důležitém oboru, a tím je fotografie. Záběry zdravých i handicapovaných plavců z pohledu pod hladinou jej v této disciplíně proslavily. Když zrovna neplave nebo nefotí, rád čte a věnuje se normálnímu životu: přítelkyni, kočkám a přátelům. 

 

K jeho profesi i sportovní kariéře Honzu přivedla náhoda. A jak sám říká, v patnácti si nemohl moc vybírat. Náhoda Honzu přivedla také k Srdcerváčům. Svou účastí by chtěl změnit systém fungování českého paralympijského sportu. A my mu držíme palce!

Srdcerváči jsou od roku 2013 výrazným fundraisingovým a osvětovým projektem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, který veřejnosti ukazuje, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat a mnohdy stačí málo – dát jim šanci, pootevřít pomyslné dveře. 

Každý rok v září představují Srdcerváči pětici odvážných, které spojuje jedno: Jsou zdravotně postižení, ale přitom se nebojí s životem porvat a plní si své osobní i profesní sny!

Srdcerváči 2017
Autor: Srdcerváči

 

Autor: Aneta Pařízková