Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skutečné peklo na zemi: Neuvěříte, co se děje na klinice "léčící" homosexualitu!

13. listopadu 2017 | 12:00

I v Čechách se lidem, které přitahují osoby stejného pohlaví, nedostává stejných práv, jako heterosexuálům. To co se ale děje v zemích, jako je například Ekvádor, je opravdovým peklem na zemi. Lidé zavření v místní klinice, která má za účel "léčit" homosexualitu, zažívají šikanu a týrání. Zavření těchto klinik je však téměř nemožné.

Stále se najdou lidé, kteří považují homosexualitu za něco nenormálního. V Ekvádoru dokonce existuje klinika, která se snaží tyto lidi na přání rodičů "převychovat". Snímky odtamtud přinesla fotografka Paola Paredes, která se před lety přiznala ke své sexuální orientaci. Její rodina však měla větší pochopení než ty ostatní, které posílají své děti do této kliniky.

„Ta představa, že bych mohla být zavřená na jedné z těchto klinik, mě neopouštěla po několik let. Hluboko uvnitř jsem věděla, že s tím musím něco udělat,“ řekla v rozhovoru pro Huck magazine Paola. Mladá fotografka strávila dlouhé měsíce posloucháním příběhů od bývalých pacientů a nakonec se na jednu z klinik vydala sama, přičemž její rodiče předstírali potenciální zákazníky.



„Abych se přiznala, tak jsem byla úplně vyděšená, strašně jsem se potila a třásla celou tu dobu. Byly i případy, kdy lidé po přijetí do těchto klinik prostě zmizeli. Součástí léčby je bití, odpírání jídla, polévání ledovou vodou, svazování a nucení do modliteb.“ Navenek se kliniky tváří jako léčebny pro alkoholiky a drogově závislé, ale za poplatek od rodičů přebírají homosexuály, těhotné teenagerky, a dokonce i prostitutky.


Paola Paredes nechtěla bývalé pacienty vystavovat stresu při rekonstrukcích jejich vyprávění, a tak na focení raději najala zkušené herce. Jenže i ti prý končili po práci pravidelně v slzách.

„Když jsem s tím začala, hnala mě dopředu touha ty kliniky zavřít. Teď už je mi jasné, že to bylo úplně naivní. Po dlouhém bádání a rozhovorech s aktivisty, celými organizacemi a právníky mi došlo, že zavření těch míst je takřka nemožné. Jsou jako mafie, obrovská síť kontaktů a spousta korupce. Jedinou věcí, kterou můžeme udělat, je vzdělávat lidi, učit je pochopení a toleranci,“ říká Paola Paredes.

Další zajímavé fotogalerie najdete zde na webu Reflex.cz  >>>

Autor: Martin Mrázek - Reflex.cz
Video se připravuje ...