Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

S oblečením a bez! Fotografka pořídila jedinečné snímky lidí v běžných situacích

16. října 2023 | 06:00

Fotografka fotí lidi u každodenních činností. Její snímky přesto nejsou běžné. Na jedné straně ukazuje rutinní denní úkony, na straně druhé její snímky porušují tabu, kterým zobrazování nahého těla ještě stále je.

Německá fotografka Sophia Vogel na svých fotografiích zachycuje muže i dívky dělající nějakou běžnou, popřípadě méně běžnou činnost. Není to ale tak banální, jak se může zdát. Poté, co je vyfotí v nainstalované pozici, požádá je, aby si svlékli veškeré oblečení, a vyfotí je znovu, tentokrát nahé.

“Chtěla bych ukázat, že být nahý by mělo být stejně tak přirozené jako být oblečený,” říká svým modelům Sophia. “Když se nad tím pořádně zamyslíte, všichni jsme pod oblečením nazí," řekla ke své sérii fotografií nazvané S a bez. 

Video se připravuje ...
Zamilovali jste se na letní dovolené? Co udělat pro to, aby láska vydržela? • VIDEO: Videohub

Nahota je dnes o něco menší tabu, než jakým byla před lety. Sledovat člověka v jeho plné kráse je ale pořád tak trochu voyeurství. “Tlak toho, že pořád jsme sexuální bytosti, je neustálý a všudypřítomný,” říká fotografka. “Každý den jsme pozorováni a souzeni pohledem druhých. Módní průmysl na nás útočí ideály krásy a neustále nás kritizuje. Stanovili jsme si nedosažitelné standardy, a proto bych se chtěla postavit těmto nemožným normám.”

Fotografka proto představuje i lidi, jejichž těla dokonale krásná a souměrná nejsou, střeží se také toho, aby její fotky neměly sexuální podtext. “Ráda ukazuji nahotu čistě estetickým způsobem bez jakéhokoliv sexuálního podtextu. Ne každá odhalená postava by měla být spojena se sexem.”

Fotografované postavy nejsou profesionální modelové ani modelky. Všichni figurující jsou obyčejní lidé sympatizující se Sophiiným postojem. Někteří z nich jsou sami umělci, jiní učitelé nebo lékaři. “Momentálně jsem bohužel v kontaktu pouze s mladými lidmi, ale ráda bych začala fotit i lidi staršího věku,” svěřuje se umělkyně se svými dalšími záměry a plány do budoucna.

Autor: red