Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čtenářka Katka: Ukrutných bolestí hlavy mě zbavilo kreslení!

24. května 2017 | 06:00

Většina z nás se na lékaře obrací s každým zdravotním problémem. Někdy ale místo medicíny pomůže něco, co by vás normálně nenapadlo. A právě tak se uzdravila naše čtenářka Katka.

Pracuji v bance a mám celkem velkou zodpovědnost. Od rána do večera musím dělat rozhodnutí, která mohou ovlivnit životy spousty lidí. Dlouhou řadu let mě sužovaly urputné bolesti hlavy. Když říkám urputné, myslím tím, že byly opravdu nesnesitelné. Občas se mi chtělo zvracet, někdy i omdlít, přestávala jsem vidět, nemohla jsem spát, byla jsem podrážděná, vyčerpaná. Na nic jsem nebyla schopná se soustředit, nic mě nebavilo, nemohla jsem číst, dívat se na televizi, o sexu vůbec nemluvím. Už jsem byla zoufalá.

Obrátila jsem se na praktickou lékařku, která byla velice zodpovědná a poslala mě na všechna dostupná vyšetření. Magnetická rezonance, CT, rentgen, neurologická vyšetření, vyšetření očního pozadí, EEG – nic. Všechno bylo v pořádku, jenže hlava mi třeštila pořád stejně a já byla na konci sil.

Zázračné uzdravení

Na třídním srazu gymnázia jsem potkala spolužačku, která vystudovala psychologii
a začala se věnovat alternativnějším metodám, jak pomoct lidem. Když jsem se jí svěřila, že mám skoro nepřetržitě pocit pukající hlavy, začala se mě vyptávat. Jestli jsem ve stresu, co mě trápí, jestli se něčeho bojím, jak spím a jak jím. Poslouchala mé odpovědi a čím dál víc se mračila. Nakonec sáhla do kabelky, vytáhla adresář a opsala mi z něj telefonní číslo se jménem.

Nevěřila jsem vlastním očím – kontakt na kurzy kreslení? Nicméně jsem si řekla – proč ne? Spojila jsem se s lektorkou, na kterou mi spolužačka dala kontakt, a přihlásila se do kurzu. Už za pár dní jsem nevěřila vlastním očím. Lektorka nám vysvětlila, že v běžném životě používáme hlavně levou hemisféru mozku. V ní jsou umístěna centra logiky, systémy přesvědčení, strach, zkušenosti. Pravá hemisféra, kde sídlí tvořivost a intuice, je využívaná podstatně méně.

V okamžiku, kdy jsem přestala myslet výhradně logicky a opustila zaběhnuté systémy, začala jsem se osvobozovat a ze dne na den se mi ulevovalo. Už za tři dny byl ze mě jiný člověk. Hlava přestala bolest, kreslila jsem moc hezké obrázky, a to všechno jen díky tomu, že jsem uvolnila pravou mozkovou hemisféru. Vim, že to možná zní jako nesmysl, ale je to čistá pravda.

Všechno jde, když se chce

Když jsem začala s kreslením, nevěřila jsem, že by mohlo vyřešit mé vleklé bolesti. Čím déle se mu věnuji, tím lépe se cítím. Bolesti hlavy, které mě dováděly k šílenství, pominuly. Stačilo jen nastartovat to, co jsem nechala svým stylem života spát. Bez operace, medikací, terapií. Pomohly obyčejné pastelky!

Čtenářka Katka, foto: ilustrační

Jak vidí lidé trpící migrénou? Podívejte se:

Video se připravuje ...
Jak vidí lidé postižení migrénou? • VIDEO: youtube.com

Autor: red