Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Takto se cítí ženy! Proti sexuálnímu násilí bojují sedačkou s penisem

Video se připravuje ...
Mexiko proti sexuálnímu obtěžování: sedačka s penisem je pouze pro muže
VIDEO: youtube.com/watch?v=C6THwRu846M
23. května 2017 | 08:00

Proti tomu, čím prochází řada mexických žen, je sezení na mužském těle s penisem vlastně pohoda. Tak nějak by se dalo ve stručnosti charakterizovat poslání kampaně, která poukazuje na to, že v Mexiku je sexuální harašení a každodenní obtěžování žen nadále tolerováno. A že je potřeba začít s tím něco dělat!

Mexico City je v současné době městem s nejvyšším procentem sexuálního násilí, páchaného na ženách. A přestože se úřady snaží tento problém řešit, výsledky stále nejsou vidět. Devět z deseti žen se podle statistik stalo alespoň jednou v životě obětí sexuálního násilí a obtěžování ze strany mužů čelilo až 65 procent Mexičanek.

Nová kampaň tedy představila sedačku v metru, která je přesným odlitkem mužského těla a nad níž je nápis Pouze pro muže. Kromě nepohodlného posezení na ztopořeném údu mohou muži v rámci kampaně pocítit, jaké to je, když na ně někdo civí. Na nástupištích jsou totiž instalované kamery, které zabírají jejích pozadí a promítají je na monitory umístěné na peronech.

Podle britské BBC je ale sedačka ponižující, sexistická a trapná. Přitom právě Mexico City patří mezi metropole s nejvyšší mírou sexuálního násilí páchaného na ženách a kampaň podpořila i Organizace spojených národů v rámci konference Bezpečnější města.

Jen v dopravních prostředcích se ženy dennodenně setkávají s projevy, které nezřídkakdy končí i ejakulátem na jejich oblečení. Podle řady Mexičanek jde o skvělou kampaň právě proto, že je poprvé zaměřena na muže, ne na ženy.

Mexické hlavní město zavedlo v uplynulých letech řadu opatření, aby zamezilo nevhodnému chování vůči ženám, včetně oddělených vagonů v metru či separovaných částí autobusů. Zda bude právě tato kampaň úspěšná, ale ukáže až čas.

Jak se vám kampaň líbí? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Mexiko proti sexuálnímu obtěžování: sedačka s penisem je pouze pro muže • VIDEO: youtube.com/watch?v=C6THwRu846M

Autor: lch