Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vážila 30 kilogramů a byla na pokraji smrti. Dnes je kulturistkou!

6. dubna 2017 | 06:00

Před pár lety slyšeli rodiče Nicoly King zprávu, kterou si žádný z rodičů vyslechnout nechce. Totiž, že by se měli pomalu rozloučit se svou dcerou. V nejhorším období svého života vážila pouhých třicet kilogramů. Tehdy jí začaly selhávat orgány a stála jen krůček od smrti. Změna, kterou prošla, je téměř k neuvěření. 

Nicola King měla vždycky normální štíhlou postavu, ale to jí nestačilo. Její zdravá chuť k jídlu jí najednou začala připadat na obtíž a čím dál tím více se zaměřovala na to, jak vypadá. Došlo to tak daleko, že v šestnácti letech se jí do hlavy tiše vplížila myšlenka na to, že musí prostě zhubnout ještě více. Začala počítat kalorie a jejich denní příjem se snažila srazit na naprosté minimum. 

Nejedla, jen pila vodu

Vypadala skutečně jak chodící mrtvola.
Autor: profimedia.cz

Posledních šest týdnů předtím, než byla přijata do nemocnice, už dokonce nejedla nic, jen pila vodu. V nejhorším období vážila jen 30 kilogramů a začaly jí selhávat orgány v těle. Rodiče ji tedy odvezli do nemocnice, kde jí diagnostikovali poruchu příjmu potravy, anorexii. V tu chvíli už vypadala jako chodící kostra. Vedle toho, že by se podle ní mohla vyučovat anatomie, vypadaly jí skoro všechny vlasy v důsledku nedostatku živin. 

Je vlastně téměř až zázrak, že vůbec přežila. Po zahájení léčby, když jí lékaři zavedli umělou výživu, se nejprve vzpouzela a nechtěla se uzdravit. Podle svých slov se v tu dobu cítila uvnitř mrtvá, neviděla tedy důvod, proč by měla žít dál. Dvakrát se dokonce ocitla v tak zuboženém stavu, že lékaři upozorňovali rodiče, aby se s dcerou začali pomalu loučit, že její zdraví je tak zdevastované, že naděje na přežití je minimální. 

Z extrému do extrému

Nicola vyhrála svůj první titul v kulturistice.
Autor: profimedia.cz
Ale asi nad dívkou stáli všichni svatí, protože nakonec – po půlroce stráveném léčbou – se dostala na zdravou váhu a svůj boj s anorexií vyhrála. Byl to ale běh na delší trať, než je šest měsíců strávených v nemocnici. Po propuštění přemýšlela o tom, co se svým životem udělat dál. A novou závislost našla v cvičení. 

Začala chodit do posilovny. "Je to má terapie a útěk od problémů. Je to osvobozující pocit. I v tuto chvíli dostávám své tělo do extrému, ale v pozitivním a zdravém slova smyslu," říká vyléčená anorektička. Postupem času se od obyčejného cvičení dostala až ke kulturistice, které se nyní věnuje už naplno. Došlo to tak daleko, že nedávno dokonce vyhrála svůj první titul. 

Její proměna je skoro neuvěřitelná a sama Nicola nevěřila, že se jí to vůbec podaří. Dle jejích slov ale platí, že kdyby nebylo její rodiny a bodybuildingu, pravděpodobně by to nikdy nezvládla. 

 

Video se připravuje ...
Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič