Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rodiče strávili šestnáct dnů s mrtvým miminkem. Smutné, nebo šílené?

3. února 2017 | 09:31

Pro mnohé je nepředstavitelné už jen to, že by na pohřbu blízké osoby byla otevřená rakev. Těžko říct, jak se asi museli cítit Charlotte a Attila Szakacsovi, když měli doma šestnáct dnů mrtvou dceru, které byly teprve čtyři týdny. 

Evelyn se narodila 13. prosince, avšak dlouhý život jí sudičky do vínku nedaly. To ale rodiče i lékaři věděli už ve dvacátém týdnu těhotenství, kdy z testů vyšlo najevo, že holčička přijde na svět s chromozomální abnormalitou. Její mozek nebyl dostatečně vyvinut, byl zcela hladký, dýchací cesty příliš úzké, stejně jako srdeční aorta. 

Charlotte a Attila Szakacsovi žili se svou mrtvou holčičkou ještě dalších 16 dní, až do jejího pohřbu.
Autor: profimedia.cz

Rodiče si svou malou vymodlenou holčičku neužívali příliš dlouho. Evelyn zemřela po čtyřech týdnech, 10. ledna. Byla příliš slabá, než aby byla schopna sama dýchat, a tak jakmile ji odpojili od respirátoru, už se nenadechla. V tu chvíli ji v náručí držela Charlotte a obě holčičky objímal Attila. 

Studená postýlka

V nemocnici pak rodičům povolili, aby s dcerou zůstali až do pohřbu, který se měl konat 26. ledna. Tedy šestnáct dnů od smrti Evelyn. K tomu účelu jim zajistili postýlku s chlazením, aby tělo bylo v konstantní teplotě. Zároveň jim povolili, aby s holčičkou chodili ven na procházky. Nakonec si mohli dceru vzít na čtyři dny domů. Když byli venku s kočárkem, lidé se jich samozřejmě na dceru ptali. Vždy říkali, že jen tvrdě spí. 

"Vím, že se to pro spoustu lidí může zdát divné, ale potřebovali jsme strávit trochu rodinného času s naší holčičkou a ještě ji pomazlit," vysvětluje své pohnutky jedenadvacetiletá Charlotte. Myslí si, že právě toto jí pomohlo smířit se s její smrtí a vnímat to lépe, než kdyby ji nechala zemřít samotnou v nemocnici, napojenou na přístroje, a nemohla se s ní tak pořádně rozloučit. 

Ačkoliv si o tom můžeme myslet cokoliv, nesluší se pro nás mladé rodiče soudit. Každopádně tohoto činu by byl schopen asi málokdo. 

Autor: red