Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Retro fotografie: Podívejte se, co se v minulém století nosilo na horách

7. ledna 2024 | 06:00

Oblečení z těch nejkvalitnějších materiálů, ve kterých vydržíte lyžovat celý den a ani na chvíli neucítíte chlad. A když chumelí o sto šest, za hodinu rozhodně nejste promočení. Oddávat se zimním radovánkám je dnes prostě skutečně pohodlné. Dříve tomu ale tak rozhodně nebylo. Jak se lyžovalo v první polovině dvacátého století? 

Móda na prvním místě

Dlouhé sukně, huňaté šátky obvázané kolem těla, později oteplovačky a šponovky. Napříč dvacátým stoletím se lyžovalo zkrátka ve všem možném. Na úplném počátku, kdy dámám přišlo naprosto normální lyžovat v suknicích, to rozhodně nebylo o sportování.

Lyže, nebo také ski, jak se jim říkalo, sloužily jako dopravní prostředek, protože dostat se na horách z bodu A do bodu B rozhodně nebylo tak jednoduché jako dnes. A v neposlední řadě: některá setkání na lyžích byla o jakési prestiži, alespoň v určitých sociálních vrstvách. U mužů byly zase samozřejmostí klobouky, motýlky a vzhledná šála.

Šusťákové fenomény

V druhé polovině dvacátého století tato móda pomalu začala být vytlačována šusťákovým oblečením, šponovkami a v osmdesátých letech bylo největší frajeřinou jezdit na sjezdovkách v džínách. Ono totiž bylo velkou frajeřinou být v džínách kdekoliv. 

Podívejte se na retro fotografie z hor z minulého století a zavzpomínejte, v čem jste lyžovali vy! Jaký byl váš nejoblíbenější outfit? 

Autor: Marie Šilhová, Prostě fenomén