Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tříletou holčičku poslali domů zemřít! Nakonec se transplantace dočkala!

3. ledna 2017 | 06:00

Vánoce v roce 2015 nebyly pro rodinu Sophie Maxwell ty z nejšťastnějších. Tříletá holčička totiž musela být zapsána na registr žadatelů o transplantaci srdce. Vadu měla už od narození a v jednu chvíli lékaři ani nepředpokládali, že by to mohla přežít. Letos ale dostala celá rodina nejkrásnější vánoční dárek. 

Kerryane Maxwell věděla, že její dcera bude mít zdravotní problémy, ještě dříve, než se vůbec narodila. Podle screeningu ve dvacátém týdnu lékaři odhalili srdeční vadu a čtyřicetileté ženě doporučili, že by bylo možná lepší těhotenství přerušit. Levá strana srdce se totiž nevyvíjela tak, jak by měla, což silně ovlivňovalo krevní oběh.

Sophii odhalili srdeční vadu ještě před narozením.
Autor: Profimedia.cz

Jenže nastávající matka o přerušení těhotenství nechtěla ani slyšet. "Byla jsem zničená, když mi lékaři řekli, že je tu určitá pravděpodobnost, že by se dítě nemuselo dožít ani porodu," vzpomíná na špatné zprávy Kerryane Maxwell. Vždy toužila po holčičce a doma v tu dobu měla už dva syny. A právě proto se rozhodla to risknout a dítě donosit. 

Smutné Vánoce

Sophie se narodila 20. srpna 2013 a už pět dnů poté, co přišla na svět, musela podstoupit první z mnoha operací srdce. Další pak přišly během prvního roku jejího života. I přesto se ale její stav stále zhoršoval. Vše pak vygradovalo v prosinci 2015. "Měli jsme krásné Vánoce, byli jsme doma s rodinou, v pohodě, užívali si sami sebe. Když najednou večer jsme museli Sophii zavolat sanitku. Stalo se to všechno tak rychle," vypráví její maminka. 

Sophie totiž celá otekla a pokožka jí zfialověla. V nemocnici jí řekli, že v nohou holčičky necítí žádný pulz. Nedostatek kyslíku v těle způsoboval, že jí začaly selhávat orgány. V tu chvíli lékaři řekli, že jedinou šancí na její uzdravení je transplantace srdce. A tak byla na Vánoce malá Sophie zapsána na čekací listinu. V nemocnici pak strávila další dva měsíce, než ji propustili do domácí péče.

Zázrak na poslední chvíli

Vloni před Vánoci podstoupila transplantaci srdce, což jí zachránilo život.
Autor: Profimedia.cz
Bylo to pro ni náročné. Kvůli srdeční vadě nemohla pořádně chodit, protože jí to činilo velkou námahu a po pár metrech se vždy zadýchala. Kromě toho její zdravotní stav jí ovlivňoval i její mentální vývoj, mluvit se učila až mnohem později než ostatní děti. 

V září loňského roku se její stav drasticky zhoršil a opět musela být převezena do nemocnice. Tam měla zůstat až do té doby, než najdou vhodného dárce. Dříve než se tak stalo, lékaři rodině nabídli, zda by nechtěli raději přerušit léčbu a vzít si Sophii domů, aby si poslední chvilky mohli užít v klidu domova. 

I tam ji ale rodiče nechali napojenou na dýchací ventilátor, nechtěli se ještě vzdát. A dobře udělali. Pár týdnů poté totiž volali z nemocnice, že se našel dárce. Ještě před Vánoci pak dcera podstoupila operaci a svátky sice rodina prožila v nemocnici, ale s vědomím, že Sophiin stav se stále zlepšuje a vše vypadá na šťastný konec. "Před operací byla pořád taková namodralá, ale teď má krásnou přirozenou růžovou barvu," směje se její maminka.