Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sedmnáct let byli zasnoubeni. Žena pak dva dny po svatbě zemřela

15. prosince 2016 | 06:00

Kdejaká žena by si přála procházet svatebním špalírem se svým milovaným mužem. Claire-Rose Smith na to čekala sedmnáct let. Tak dlouho byla zasnoubená s Gregory Smithem. K oltáři přijela na kolečkovém křesle. Jejich manželství bohužel trvalo pouze dva dny. 

"Byli jsme zasnoubeni sedmnáct let, mnohokrát jsme přemýšleli nad svatbou, ale nikdy to nezměnilo nic na vztahu, který jsme měli," říká Gregory Smith, který má se svou ženou Claire-Rose Smith dvě děti. Přiznává, že asi hlavním důvodem, proč tento krok tak dlouho odkládali, byly náklady, které by na svatbu museli vynaložit. 

Claire a Gregory, když byla zdravá.
Autor: profimedia.cz

Claire-Rose trpěla dva roky rakovinou prsu a poslední týdny trávila v hospicu. Všichni věděli, že její stav není příliš dobrý, a tak jejího dlouholetého partnera napadlo, že jí konečně splní její sen a vezme si ji. V neděli se jí o plánu zmínil, ona souhlasila, a tak začalo velké zařizování. Netrvalo to ani týden a ve čtvrtek si konečně řekli své ano. 

V hospicu jako v hotelu

Protože na tom nebyla Claire-Rose zrovna dobře, celá akce se uskutečnila v hospicu, kde žena ležela. Bylo neuvěřitelné, jak během čtyř dnů dokázali sehnat všechny propriety pro svatbu potřebné. Obvolali všechny známé a kamarády, aby přišli. Samozřejmě že všichni Gregorymu pomáhali. "Byla to skvělá týmová práce," říká. 

Claire, Gregory a jejich dcera
Autor: Profimedia.cz

Zatímco on sháněl svatební prstýnky, maminka ženy sháněla pro svou dceru svatební šaty. Za družičku jí šla sedmiletá dcera a za družbu pak jejich šestnáctiletý syn. "Takto alespoň budou na maminku vzpomínat v jejích svatebních šatech," vysvětluje Gregory. Ačkoliv se svatba konala v hospicu, nikoho by ani nenapadlo, co je to vlastně za místo. Podařilo se jim to tak krásně vyzdobit, že prostory připomínaly spíše hotel. 

Solidarita cizích lidí

Stejně tak málokdo v tu chvíli věřil, že je na tom Claire-Rose tak špatně. Vypadala dokonale. Bohužel manželství netrvalo dlouho. Dva dny po svatbě žena podlehla nemoci. Tento silný příběh ale zasáhl spousty lidí, kteří od té doby posílají dary pro hospic, kde strávila poslední týdny života. Stejně tak se Gregorymu a jeho dětem dostává podpory i od cizích lidí, kteří mu nabízejí pomoc, a to nejen finanční, ale i třeba právní při potřebných úkonech se smrtí spojených.