Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lékaři mu řekli, že zemře: Srdcerváč Stanislav se před pár týdny uzdravil!

Video se připravuje ...
Lékaři mu řekli, že zemře: Srdcerváč Stanislav se před pár týdny uzdravil!
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
14. prosince 2016 | 13:37

Voják z povolání, který je zvyklý na pořádnou zátěž – jak fyzickou, tak psychickou. A přece jen tu největší nečekal. Rakovinu. Devětadvacetiletý otec tří dětí onemocněl rakovinou lymfatických žláz. Léčba nepomáhala, a tak mu nakonec lékaři řekli, ať si hlavně s rodinou užívá čas, který mu zbývá. 

Hlavně zabezpečit rodinu. To se, mimo jiné, honilo hlavou Srdcerváči Stanislavovi. Když mu lékaři letos na jaře řekli, že léčba nezabírá a že zřejmě dojde na nejhorší, celou cestu domů z nemocnice přemýšlel, jak to doma řekne manželce. Domluvili se, že na toto téma budou spolu hovořit pouze ten jeden den, a nikdy více. O jeho tehdy ještě beznadějném příběhu jsme psaly v říjnu.

Hlavně zabezpečit rodinu
Stanislav je bývalý voják.
Autor: Lukáš Petr Tesař

A jak mu lékaři poradili, tak udělal. Trávil doma čas s rodinou, v podstatě jinak to ani nešlo. Měl takové bolesti, že musel denně užívat morfium, na kterém se pomalu stal závislý. Důležité pro něj i přes to všechno bylo, aby se ještě dokázal postarat o svou rodinu, tedy manželku, dva syny a jednu dceru. "Strašně moc mě mrzelo, že si mě můj nejmladší syn bude pamatovat jen jako nemocného," vypráví svůj příběh. 

Stanislav, vyučený cukrář, měl potřebu dělat povolání, pro které bude obdivován, které bude mít vyšší smysl. Proto se stal vojákem. A i během nemoci věřil, že se do armády vrátí zpět. V čemž ho podporovali jeho přátelé, které si v ní získal. 

Přátelé nade vše

Přátelé pro něj, společně s rodinou, byli klíčoví během léčby. Sám klade velký důraz na to, jak velký dík jim patří za to, že mu se vším pomáhají, podporují ho. "Měl jsem koupený materiál na střechu. Kluci přijeli a udělali ji," udává jeden z mnoha příkladů, za co je jim vděčný. 

Letošní Srdcerváči.
Autor: Lukáš Petr Tesař

Jediné přání, které během své nemoci Stanislav měl, bylo přežít ještě alespoň Vánoce, aby si je ještě mohl užít s rodinou. Všechno ve svém životě měl zařízeno a připraveno, aby bylo o rodinu postaráno. Když v tom se najednou začal cítit lépe. Jako kdyby z něj spadla tíha nemoci. Když šel ke své lékařce na magnetickou rezonanci, byl překvapen. Je "čistý". Jeho tělo je osvobozeno od všech nádorů. 

Srdcerváčem může být kdokoliv

O víkendu také užil poslední dávku morfia a snaží se teď srovnat se s novými zítřky. "Uvědomil jsem si, jak je strašně důležitá psychika," vysvětluje jeden z pilířů, díky kterým se mu podařilo se uzdravit. 

Video se připravuje ...
Stanislav Vajda by jednou rád sám pomáhal ostatním. • VIDEO: youtube.com

Stanislav se stal Srdcerváčem na popud právě svých přátel z armády. Celý projekt Srdcerváči zaštiťuje Nadační fond na podporu zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Ti jsou společností ještě pořád občas tabuizováni. Přitom pod slovem "postižení" se skrývají i takové nemoci, jako jsou Crohnova choroba nebo lupénka. Tedy nemoci, nad kterými by vás zřejmě ani nenapadlo se takto pozastavovat.