Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Studentka (19) málem zemřela! Důvodem byla infekce způsobená použitím menstruačního tamponu!

27. října 2016 | 06:00

Dnes devatenáctiletá studentka Katrina Shelton před třemi lety málem zemřela kvůli menstruačnímu tamponu. Několik hodin poté, co si ho zavedla, dostala otravu – rozjel se u ní syndrom toxického šoku. Jde o vzácné, ale život ohrožující onemocnění. V posledních týdnech o svém zážitku začala mluvit, aby varovala i ostatní dívky. V naprosté většině případů však platí, že užívání tamponu nepředstavuje riziko. 

Katrina byla ten den ve škole, přestože se cítila trochu rozladěná, protože měla menstruaci. Po několika hodinách se jí udělalo špatně, tak zavolala matce, která pro ni do školy přijela. Doma si dívka lehla a zbytek dne prospala. Ráno se cítila o trošku lépe, tak šla opět do školy. Jenže po několika hodinách cítila intenzivní únavu a začala zvracet. Matka pro ni hned přijela a okamžitě odjeli k lékaři. „Myslel si, že mám jen chřipku, tak mě poslal zase domů,“ vzpomíná studentka.

Katrina na JIP bojovala o život.
Autor: Instagram

Jenže symptomy pokračovaly i následující den a její stav se radikálně zhoršil. „Probudila jsem se a nemohla pohnout pravou stranou těla. Nezvedla jsem ruce ani nohy, prostě nic. Začala jsem strašně křičet,“ vzpomíná dívka. Její matka, fotografka Jennifer, ji našla zhroucenou na zemi v koupelně. Katrina si vůbec nepamatuje, jak se dostala do auta, kterým ji matka odvezla do nemocnice. Tam rodině lékaři sdělili, že je dcera vážně nemocná a že se bojí nejhoršího.

Její krevní tlak byl velmi nízký, životně důležité orgány přestávaly pracovat. Rodiče Katrina seděli u její postele a sledovali, jak lékaři bojují o její život. Bylo to pro ně děsivé, zvláště když jim doktoři nedávali velké naděje ohledně přežití jejich dcery. Naštěstí se jejich prognózy nevyplnily a podařilo se jim stabilizovat krevní tlak. Pak Katrin přemístili na JIP, kde strávila dva nekonečně dlouhé dny.

Ovšem důvod, proč se to stalo, lékaři stále neznali. Teprve další den, když byla Katrina mimo ohrožení života, se dozvěděla, že šlo o syndrom toxického šoku, což je mimořádně vzácné, ale smrtelně nebezpečné onemocnění, které se objevuje u žen, mužů i dětí. Způsobuje ho bakterie stafylokok, případně streptokok, pokud se dostane do krevního oběhu a začne produkovat jedovaté látky. Nemoc se může rozšířit i z ran a zánětů na kůži. 

„Už nikdy nebudu používat tampony. I když samozřejmě vím, že jsou na nich varovné štítky, prostě vás to nenapadne a říkáte si, že vás se to netýká,“ říká dnes devatenáctiletá studentka. Katrina měla štěstí, brzo se zotavila a za pouhé čtyři dny mohla opustit nemocnici. „Dnes nemám žádné následky. Jen dodržuji doporučení lékařů, abych se vyvarovala používání tamponů. Tak to dělám. Nechci už zažít nic podobného, byla to strašná zkušenost,“ říká Katrina.

Riziko syndromu toxického šoku při používání tamponů (označuje se také jako TSS) není vysoké, ale stoupá, pokud se tampon nemění dost často. Proto se nedoporučuje používat ho například přes noc. V Česku se ročně objeví do deseti případů. Menšina z nich v souvislosti s tampony, zhruba desetina postižených umírá. Lékaři odhadují, že na lehčí formy nemoci se většinou nepřijde a příznaky zase odezní. 

Autor: aši