Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stanislav (29) má nevyléčitelnou nemoc! Užívejte si rodiny, řekli mu lékaři

Stanislav Vajda má rakovinu lymfatických žláz.
6. října 2016 | 06:00

Devětadvacetiletý Stanislav má rodinu, tři děti a nedávno odešel z armády. Pokud ho neznáte, tak na první pohled byste neřekli, že je tu něco v nepořádku. Důvodem, proč musel Stanislav opustit práci, která ho bavila, je nevyléčitelná nemoc. 

Snad jen nepatrná únava, napadne člověka, když se podívá na Stanislava Vajdu. Přitom ale za jeho pohledem se toho skrývá mnohem více – hlavně bolesti, která jde ale ruku v ruce se sílou a odhodláním užít si každou vteřinu života. Devětadvacetiletý otec tří dětí totiž trpí rakovinou lymfatických uzlin. 

Z cukráře vojákem

Původem vyučený cukrář Stanislav měl pocit, že by v životě měl dělat něco, pro co ho budou jeho děti obdivovat a vážit si ho. Aby na něj byly pyšné. Proto se před pěti lety rozhodl, společně se svým bratrem, že se dá do armády. A v ní by určitě byl i dnes, kdyby si nemusel vyslechnout bolestivou diagnózu. 

Stanislav je bývalý voják.
Autor: Lukáš Petr Tesař

Před rokem mu lékař oznámil, že trpí rakovinou lymfatických uzlin. "Nejvíc mi na tom vadí, že se mi změnil celý můj život. Z fyzické stránky i z té psychické, jak vzhledově, tak i postojově," svěřuje se Stanislav. Po celou dobu ho nad vodou drželi manželka, jeho tři děti, přátelé z armády. 

Sám by rád pomáhal

Ačkoliv to nebylo nic příjemného, ta nejzásadnější rána ještě přišla. Po roce léčby mu oznámili, že nemoc je nevyléčitelná. "Řekli mi, že už si mám užívat rodiny, než přijde ten můj odchod," s těžkostí říká. Proto z armády odešel úplně, aby se jí mohl naplno věnovat. "Profese vojáka mé zdraví negativně neovlivnila, naopak díky výcviku snesu o mnoho více psychické bolesti,” tvrdí Stanislav.

Video se připravuje ...
Stanislav Vajda by jednou rád sám pomáhal ostatním. • VIDEO: youtube.com

Proto také – pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí – by se jednou rád v budoucnu sám věnoval pomoci druhým, ideálně třeba někde v nemocnici. “Mám co vracet. Když onemocníte, trpíte hlavně tím, kolik lidí, s nimiž jste trávil časy dobré, se na vás vykašle a rychle zapomene. Ale radujete se z toho, kolik lidí vás naopak podpoří a pomůže vám. Třeba kluci z útvaru okamžitě udělali sbírku a v začátku léčby nám výrazně pomohli,” přemýšlí nahlas Stanislav.

Srdcerváči
Letošní Srdcerváči.
Autor: Lukáš Petr Tesař

A sám se rozhodl pomáhat tak, že se stal jedním ze srdcerváčů v projektu Srdcerváči. Ten zaštiťuje Nadační fond pro podporu zaměstnávání lidí se zdravotním postižením. Lidé mohou přispět tak, že si koupí některý z předmětů z katalogu, v němž se nacházejí nejen originální předměty s logem, ale třeba i podepsaná hokejka Martina Zaťoviče.

Peníze, které lidé za pořízení zážitků v srdcerváčském katalogu uhradí, putují do grantového řízení a budou v lednu 2017 rozděleny mezi organizace, které zaměstnávají více než padesát procent lidí se zdravotním postižením, a především mezi handicapované, kteří se rozhodli vzít osud do svých rukou a začít podnikat.