Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Britka se 30 let nesprchovala: Strachu z vody ji zbavila až hypnóza

Donna McMahon se strachu z vody zbavila až po třiceti dlouhých letech.
27. září 2016 | 06:00

Horká sprcha nebo napuštěná vana alespoň jednou denně, to nám připadá jako naprostá samozřejmost. Pro pětatřicetiletou Donnu McMahon z britského Liverpoolu to ale donedávna bylo naprosto nepředstavitelné. Po děsivém zážitku v dětství trpěla fobií z vody. Celých třicet let se nesprchovala!

Odpor k vodě, panika, když by si měla namočit hlavu. Šance, že si někdy zaplave v bazénu, se naprosto blížila nule. Takový byl donedávna život Donny McMahon, která trpěla fobií z vody.

Odjakživa se vyhýbala plážím i koupalištím, protože velké množství vody v ní vyvolávalo úzkost. Aby toho ale nebylo málo, nebyla schopna si ani klasicky umýt vlasy. Její hygiena tak v podstatě celých dlouhých třicet let vypadala tak, že si napustila malé množství vody do plastového lavoru a umývala se houbou.

Donna McMahon se strachu z vody zbavila až po třiceti dlouhých letech.
Autor: profimedia.cz
Vlasy si musela mýt stejným způsobem, pomalu, s pauzami a po jednotlivých sekcích, protože byla doslova paralyzována při představě, že jí voda bude stékat po hlavě i po obličeji. Umytí vlasů jí tak trvalo i déle než hodinu.

Po dlouhých třiceti letech odporu k vodě se ale najednou stal zázrak a Donna se na veřejném bazénu nejen osprchovala, ale i si zaplavala. Co se změnilo?

Stačila pouhá hodina s terapeutem Robertem Hisse. Ten v hypnóze odhalil, že Donnin příšerný strach z vody sahá až do jejího dětství, kdy jí bylo pouhých pět let. V té době byla s rodiči v aquaparku a na toboganu ji jiné dítě strčilo dolů.

Hypnotizér Robert Hisse, který Donnu zbavil fobie z vody.
Autor: profimedia.cz
"Vybavila jsem si, jak jsem se celou jízdu strašně bála. Voda mi stékala přes obličej a já myslela jen na to,  že mě na konci tatínek nestačí chytit a já se utopím," popisuje Donna děsivý zážitek, který si vybavila až díky hypnóze.

Právě to, že si tento stres znovu v myšlenkách prožila, jí  umožnilo zbavit se onoho paralyzujícího strachu, a ona se tak poprvé po třiceti letech dokázala postavit pod sprchu a užít si to, že jí voda stéká na hlavu a po těle.

"Připadá mi to, jako by se stal zázrak. Nikdy bych nevěřila, že se toho všeho zbavím za pouhou hodinu. Jsem šťastná, že konečně můžu vzít děti na pláž a do bazénu a dát jim všechno to, co mají jejich vrstevníci," směje se Donna.

Autor: red