Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žena má půlku obličeje znetvořenou: Sebevědomí jí dodává homosexuální syn

19. července 2016 | 06:00

Pohled do zrcadla Joanne Tronconi dnes bolí. Polovinu obličeje jí totiž překrývá kožní nemoc, která se nazývá naevus flammeus. Vždycky tomu ale tak nebylo, do čtyřiceti let měla na tváři pouze mateřské znaménko. Nyní se jí s porouchaným sebevědomím snaží pomoct její syn, který vždy znaménko zamaskuje make-upem. 

Jestli se někde rozdávalo sebevědomí, pak rodina Tronconi u toho rozhodně chyběla. Zatímco maminka Joanne se občas stydí i vyjít ven kvůli kožní chorobě, její syn Matthew se dlouhou dobu nemohl smířit s tím, že je homosexuál. A cesta, kterou se vydal, aby se srovnal sám se sebou, je trochu kuriózní. Nicméně oba mají štěstí, že mají sebe navzájem, a tak se podporují.

V mládí byste ji nepoznali

Joanne se svým manželem
Autor: profimedia.cz
Joanne se narodila s malým červeným znaménkem, které jí ale do čtyřiceti let nedělalo žádné problémy. Až v tomto věku se začalo rozrůstat a projevilo se jako naevus flammeus, kterému se česky říká oheň. Projevuje se právě červenými fleky na pokožce, které se během let mohou zvětšovat, zmenšovat, mohou měnit barvu. Joanne se oheň kromě toho, že se začal zabarvovat, také zvětšoval, a navíc jí kvůli tomu začala tvář otékat.  

V důsledku toho má teď jedenašedesátiletá žena asymetrickou tvář. "Mnoho lidí na mě zírá a mají poznámky. Přitom je to ale jen o úhlu pohledu," říká. Přitom drží v ruce svou svatební fotografii, na které byste téměř nepoznali, že jde o jednu a tu samou ženu. To všechno pozoruje její syn, který se jí snaží pomoct tak, že ji sám líčí, aby "vadu na kráse" zamaskoval. 

Oporu má v synovi
Matthew jako své alter ego Clawdeena
Autor: profimedia.cz

Sám je totiž hodně citlivý a ví, jaké to je necítit se ve své kůži. Už od svých jedenácti let věděl, že je homosexuál, ale nemohl se s tím smířit. V pubertě se proto pokusil spáchat sebevraždu, což se mu naštěstí nepodařilo. Skončil v psychiatrické léčebně. Tam se naučil se stavy úzkosti a s depresí alespoň trochu pracovat. 

Jeho stav se ale skutečně zlepšil až ve chvíli, kdy našel svého současného partnera a vymyslel si své alter ego: Clawdeenu. Převléká se za ženu a líčí se, to vše nahrává na svůj YouTube kanál – a dodává mu to tolik ztraceného sebevědomí. "Vím, že lidé říkají, že make-up je povrchní, že důležité je, co se skrývá vevnitř. Ale je přece super, když to pomáhá tolika lidem," říká. 

A možná i právě proto se tolik stará a pečuje o svou maminku, které se skrze make-up snaží dodat ztracené sebevědomí. 

Video se připravuje ...
Podívejte se, jak se Joanne líčí! • VIDEO: youtube.com