Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žena trpí vzácným onemocněním, které ji přivádí do trapných situací!

24. května 2016 | 06:00

Po většinu doby je Leanne Lyon (42) normální žena, kterou byste na ulici přehlédli. Jenže pak – zničehonic – se jí v mozku cosi sepne a začne se na veřejnosti svlékat, aniž by si to uvědomovala. Trpí totiž vzácným mozkovým onemocněním. 

Scénka, která může být zajímavá pro okolí, ale pro Leanne Lyon rozhodně ne. Dvaačtyřicetiletá matka totiž trpí onemocněním mozku: nezhoubný nádor jí způsobuje až pětkrát denně záchvaty. Ty mohou trvat až půl hodiny. Během této doby o sobě Leanne vůbec neví. Co se dělo, slyší pak jen z vyprávění. Některé chvíle jsou pak skutečně ostudné. Občas se stane, že se začne na ulici svlékat. 

Problémy od dětství
Leanne v sedmnácti letech podstoupila operaci.
Autor: Profimedia.cz

Všechno to začalo už v dětství. Narodila se se vzácným nezhoubným nádorem na mozku, který ale ničemu nevadil. Nicméně s přibývajícím věkem lékaři usoudili, že by bylo lepší se ho zbavit, a tak jí v sedmnácti ložisko odstranili, a to společně s kouskem mozku. Jenže nemoc se vrátila a spolu s ní přišly i nepříjemné stavy a záchvaty.

Během nich o sobě Leanne vůbec neví, což jí dost zásadně ztěžuje život. Tento stav je podobný třeba náměsíčnosti. Kromě toho, že je ohroženo její bezpečí, se tak často dostává do trapných situací. Nedokáže ovlivňovat své chování. Stává se tak běžně, že se třeba probere někde na neznámém místě, kam dojela autobusem, protože během záchvatu nevystoupila, kde měla, nebo se třeba uprostřed obchodu svlékne. 

Mají ji za blázna

"Je to strašně ostudné, lidé kolem mě nevědí, že jsem nemocná. Jen na mě koukají jako na bláznivou ženskou," stěžuje si Leanne. Kromě trapných situací také velmi bojuje s tím, že nemůže být svým dětem plnohodnotnou mámou. Velkou oporou je jí manžel, který zastává péči o jejich devítiletého syna a šestiletou dceru. Sám na to ale nestačí, a tak mají k ruce ještě chůvu. 

Leanne může zachránit akorát nákladná operace.
Autor: profimedia.cz

Samozřejmě se nesvléká při každém záchvatu, do těchto ostudných situací se dostává většinou tak dvakrát do měsíce. "Abych byla upřímná, divím se, že mne ještě nezatkla policie za exhibicionismus," říká s trochou nadsázky Leanne Lyon. Podotýká, že je ráda, že nejde o život ohrožující nádor, ale bohužel i tak jí to zásadně zhoršuje kvalitu života. Nechodí nikam večer ven s kamarádkami, protože se bojí, že by se mohl objevit záchvat. 

Spása čeká v Americe

Navíc je pro ni velmi těžké udržet si práci. Svými stavy totiž děsí kolegy, což byl nejednou důvod, proč musela odejít. Pokud jde s dětmi ven do parku, musí s ní jít ještě někdo, kdo by je všechny ohlídal, kdyby se opět objevil záchvat. 

Jedinou nadějí na lepší život je speciální operace, která se však provádí pouze ve Spojených státech amerických. Leanne by na ni potřebovala 100 000 liber. 

Autor: red