Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh: Bojím se svého syna. A to je mu teprve deset let!

Malachi vypadá jako anděl. Kvůli jeho onemocnění se ho však jeho okolí bojí
7. května 2016 | 06:00

Marie Ralphová miluje svého syna Malachiho nadevše. Mluví o jeho laskavosti a andělské tváři. Kvůli nevyléčitelné nemoci má však jejich vztah také temnou stranu. Ve chvílích, kdy se synova nemoc projeví záchvaty vzteku a agrese, se ho vlastní máma bojí. Výjimkou nejsou ani chvíle, kdy ji napadne. Přesto se Marie nechce jeho výchovy vzdát.

Záchvaty zuřivosti, hlasité projevy, napadání okolí. I takové mohou být projevy onemocnění zvaného Touretteův syndrom. Nemoc se nedá léčit, dají se jen tlumit příznaky. V mírnější fázi onemocnění jsou to tiky, které se dají ovládat vůlí. To ale v nemocném hromadí stres, který po nahromadění vyústí ve výbuch vzteku a zuřivosti.

Záchvaty zakouší doslova na vlastním těle také maminka desetiletého syna Malachiho Ralpha. Záchvaty se neodehrávají jen za zavřenými dveřmi jejich domu. Často se Malachiho zmocní i na veřejnosti. "Pak si vyslechnu spoustu řečí o nevychovaných a zlobivých dětem i o tom, jak jsem neschopný rodič," říká Marie. Spousta lidí má totiž názor hotový dříve, než zjistí, o co vlastně jde. Jeden muž dokonce Malachiho uhodil do tváře.

Reakce okolí ale nejsou to, co by Marii znepokojovalo, na to se dá zvyknout. Mnohem horší je to, že jak její syn roste, jeho záchvaty se stávají hůře zvladatelnými. "Je větší, je silnější a čím dál tím více se bojím, že mi opravdu ublíží."

skutečný příběh
Autor: Twitter / Marie Ralph
Onemocnění se začalo projevovat ve třech letech, když Malachi začal chodit do školky. "Začal bouchat ostatní děti. Mluvil v celých větách, ale sociální dovednosti měl nulové. A postupně se to zhoršovalo." Trvalo nicméně nějakou dobu, než lékaři stanovili diagnózu: Touretteův syndrom.

Malachiho chování je postupem času intenzívnější a hůře zvladatelné. Do školy nechodí, protože nezvládal neútočit na spolužáky. Žije v izolaci 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Marie se časem kvůli Malachimu rozešla i se svým partnerem. Obětovala svému synovi vše, přesto i ona se stává terčem jeho útoků. Ví, že za všechno může nemoc. "Trápí mě to a trápí to i jeho. Když viděl modřiny, které mi způsobil, řekl mi, že si přeje, aby byl mrtvý."

Nemocí malého Malachiho trpí celá rodina - Marie musí hlídat i svého mladšího syna, aby mu bratr neublížil. Přesto neuvažuje o tom, že by ho dala někam do ústavu. Zatím to zvládá, i když jí to stojí spoustu sil. "Zatratila jsem partnera, ztratila jsem přátele. Ale je to můj syn a nikdy se ho nevzdám."

Autor: is
Diskuse ke článku
.
Související články