Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

To není panenka! Tříletá holčička váží pouze osm kilogramů!

7. dubna 2016 | 06:00

Také jste chtěla jako malá mít doma panenku na hraní, která bude vypadat co nejvíce jako malé dítě? Lynne Lewendon se to splnilo. I když v tomto případě to byl tak trochu danajský dar. Její dcera Rebecca totiž trpí růstovou poruchou, a tak ve třech letech měří jen 80 cm a váží jen necelých deset kilogramů. 

Rebecca Lewendon je živoucí Malenka, i když uvnitř ní bije lví srdce. Tříletá holčička totiž ve svých třech letech měří jen 80 centimetrů a váhu má stejnou jako roční dítě. To jí ovšem nebrání v tom, aby si užívala života stejně jako kterékoliv jiné dítě v jejím věku. I když je to v tom velkém světě občas o trochu těžší. 

Jako panenka!
Když se Rebecca narodila, měla jen 1 300 gramů.
Autor: Profimedia.cz

První náznaky toho, že bude asi trochu jiná, se objevily v těhotenství. Její matce Lynne lékaři řekli, že plod v děloze je menší, než je obvyklé. A tak byla Rebecca pečlivě sledována. "Nedalo se s tím nic dělat. Po několika týdnech mi lékaři řekli, že miminko přestalo růst úplně," vypráví sedmatřicetiletá Lynne. 

Když se v lednu 2013 Rebecca narodila pomocí císařského řezu, vážila jen 1300 gramů. "Když mi ji poprvé dali do ruky, nemohla jsem popadnout dech. Byla jak panenka!" vzpomíná maminka. Pro ni byla v tu chvíli naprosto dokonalá. Když ji pak přinesli domů, její starší sourozenci z ní byli nadšeni a pečovali o ni s tou největší láskou a něhou. "Doufali jsme ale, že ten deficit brzy dožene," vypráví Lynne. 

Ojedinělá růstová porucha

Rodiče dlouho čekali, že se třeba její srůst ještě srovná.
Autor: Profimedia.cz
Brzy se ukázalo, že to tak jednoduché nebude, protože podle genetických testů trpí Rebecca ojedinělou růstovou poruchou, která postihne jedno dítě z padesáti tisíc. I když se to může zdát roztomilé, lidé s touto poruchou mají problémy. Jejich hlava je totiž proporčně mnohem větší než zbytek těla a ruce jsou zase kratší. Pro tělo je tedy náročné udržet hlavu, která je těžší.

I z toho důvodu se jako batole nikdy neplazila a začala rovnou chodit. Podle lékařů nebude holčička nikdy vyšší než 140 centimetrů. Což ovšem neznamená, že by nemohla žít normální život. Což potvrdila i tím, když v roce a půl propadla vášni jménem balet. Náročné cvičení ji sice unavuje více než jiné děti, ale protože je to malý dříč, všechno zvládá, byť potřebuje častěji odpočinek. 

Rebecca vypadá skutečně jako panenka.
Autor: Profimedia.cz

Malá tělem, velká duchem

Kromě baletu má ale i další koníčky – se svými staršími sourozenci chodí na bojové umění. "Jsme na ni neskutečně hrdí. I když je malá vzrůstem, je velká duchem," pyšní se maminka. "I když sice nemůže běhat tak rychle jako ostatní její vrstevníci a musí častěji odpočívat, neomezuje ji to v dělání toho, co ji baví," usmívá se.

Více životních osudů si můžete přečíst v rubrice Příběhy.