Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chtěla jsem se zabít, vypráví vousatá žena: Zachránil ji sikhismus, který zakazuje holení

5. dubna 2016 | 06:00

Minulý týden prozradila zpěvačka Adele, že po porodu syna Angela se musí potýkat s takovým – spíše mužským – problémem. Má v sobě totiž nadbytek testosteronu, který způsobuje nadměrný růst ochlupení. Bohužel i v místech, kde je to pánskou záležitostí. Stejný problém ale řeší více žen. 

V dnešním světě, kde se klade takový důraz na ženskou krásu, jsou vousy pro holku snad tou nejhorší věcí, která ji může potkat. Své o tom ví třeba i třiadvacetiletá Harnaam Kaur. Když se jí ochlupení na tvářích začalo v jedenácti letech objevovat, snažila se handicapu zbavit, a tak se začala holit. Žena totiž trpí syndromem polycystických ovarií, který způsobuje nadměrnou produkci hormonů. 

Chtěla se zabít

Harnaam Kaur se objevily vousy už v jedenácti letech.
Autor: Profimedia.cz
Ochlupení se mladé ženě začalo objevovat nepříliš lichotivě na místech, jako jsou tvář, hrudník a záda. V první chvíli se rozhodla toho zbavit, a tak používala všemožné kosmetické vychytávky, které by jí pomohly. Bylo to ale pro ni psychicky velmi náročné, a dokonce se jednou dostala do fáze, kdy chtěla skoncovat nejen s ochlupením, ale i se svým životem. Už už držela v ruce hrst léků, které by jí od problémů pomohly. Nakonec si to rozmyslela. 

"Chtěla jsem se zabít, nedalo se to vydržet. Nakonec jsem ale nad svým životem zvítězila a uvědomila si, že ho mám plně ve své moci, což nemusí nutně znamenat smrt," svěřila se v rozhovoru v talk show This Morning. Nakonec se naučila s tím žít a svůj život povznesla na vyšší, náboženskou rovinu. Do svého života vpustila náboženství sikhismus, které zakazuje holení.

Život se strništěm a bez dětí

Podobné obtíže celý život trápí i Sarah Taylor. "Mít jako žena vousy je velmi obtížné. Je ale dobře, že nyní Adele vyšla ven s touto tematikou," vypráví. Strniště jí začalo růst v osmnácti letech, což velmi ovlivnilo její život. Stejně jako Harnaam, i Sarah trpí syndromem polycystických ovarií. 

Sarah Taylor má oporu ve svém snoubenci.
Autor: profimedia.cz

Ze začátku se objevilo pouze pár chlupů, ale s postupujícím věkem problém eskaloval. "Mí přátelé mi byli neskutečnou oporou, ale když jsem pak šla po ulici, cítila jsem v zádech ty pohledy," vypráví. Sarah má milujícího snoubence, který je velmi tolerantní a psychicky ji neuvěřitelně podporuje. Protože kromě toho, že se musí čtyřiadvacetiletá žena nyní smířit se svým vzhledem, s největší pravděpodobností nebude moct ani nikdy otěhotnět.

Začala se holit, ale tím růst chlupů akorát podpořila. Nyní přemýšlí nad laserovou operací. "Obávám se ale, že to bude velmi nákladné. Mám pocit, že jsem napůl žena, napůl muž," svěřuje se. Nakonec se rozhodla pro tento "přirozený" vzhled, ale stále se s tím pokouší smířit. 

Stejný osud, jaký potkal i Adele

Stejný osud, jaký potkal zpěvačku Adele, potkal i Mariam Bitmart. Po narození syna tělo začalo produkovat více testosteronu, než je u žen běžné. Zpočátku si dala velmi záležet a přebytečné chlupy si trhala. Jenže protože rostly velmi rychle, její kůže dostávala pořádně zabrat. 

Mariam Bitmart píše o svém problému blog.
Autor: Profimedia.cz
Po nějaké době vypadala, jako kdyby někde upadla na bradu, jak ji měla červenou. Snažila se podstoupit i různé kosmetické zákroky, ale nic nepomohlo. Nakonec se rozhodla jít před světem s pravdou ven a o svém údělu "vousaté ženy" nyní píše blog, aby se s tím srovnala.

Co je syndrom polycystických ovarií? 

Syndrom polycystických ovarií postihuje většinou ženy v reprodukčním věku. Bohužel žena přestává ovulovat, menstruace postupně vymizí. Kromě toho se také začnou objevovat chloupky na místech, kde jsou pro ženu nelichotivé – jako jsou právě obličej nebo hruď. Za všechno může hormonální nerovnováha, kdy se k moci dostávají testosteron, estrogen a luteinizační hormon. 

Více o zdravotních problémech se dočtete v našem Domácím lékaři, zdravotní problémy spojené s lidskými osudy pak najdete v rubrice Příběhy

Autor: maš