Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chlapeček se narodil ve 23. týdnu a nevěřili, že přežije: Brzy oslaví druhé narozeniny!

16. března 2016 | 06:00

Jmenuje se jako komiksová postavička – Superman. A jeho síla není o nic menší. Kalel (což je rodné jméno Supermana) totiž přišel na svět ve 23. týdnu a nikdo nevěřil, že toto předčasně narozené miminko vůbec přežije. Za pár týdnů oslaví druhé narozeniny.

Když jela Kaye do nemocnice, bála se nejhoršího. Tam jí lékaři řekli, že šance, že její plod přežije, je tak padesát na padesát. Po porodu bylo novorozeně ihned napojeno na přístroje, protože nebylo schopno ani samo dýchat. Prognózy se zhoršovaly, a tak lékaři řekli jeho otci Stewartovi, aby začali pomalu přemýšlet nad tím, že chlapečka od přístrojů odpojí, protože šance na přežití a normální vývoj jsou takřka nulové. 

V dubnu budou Kalelovi dva roky.
Autor: profimedia.cz

Zkusili tedy odstranit dýchací trubici a nasadili mu masku, skrze kterou dýchal. I když to nikdo nečekal, Kalel se vzepřel všem očekáváním lékařů a začal dýchat sám. Brzy ukázal, že má se svým životem ještě velké plány, a tak i jeho váha se začala pomalu zvyšovat. V nemocnici strávil 122 dnů, než ho lékaři propustili domů. Lékaři ale varovali rodiče, že by možná v budoucnu mohl potřebovat umělý přívod kyslíku. 

Malý hrdina

Byť se stále občas potýká s určitými zdravotními potížemi, roste jako z vody a brzy oslaví své druhé narozeniny. "Nebyla jsem věřící, ale nyní už jsem," svěřuje se Kaye Latham, maminka tohoto malého Supermana.

Více šťastných příběhů najdete v rubrice Příběhy.