Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Láska! Muž daroval snoubence játra, aby si ji mohl přivést k oltáři

Co více může pár spojit, než je transplantace?
16. února 2016 | 06:00

Jestli jste někdy měli pocit, že svatební slib je jen tak pár vět plácnutých do větru, aby se u toho oltáře jen tak mlčky nestálo, mladý pár vás vyvede z omylu. Prohlášení, ve kterém si slibují lásku na věky věků a v nemoci i ve zdraví, nabylo na důležitosti ve chvíli, kdy snoubenec daroval játra své nastávající.

Paul Jones dokázal své nastávající svou naprostou oddanost za každé situace ještě dříve, než jí navlékl snubní prsten. Protože Clare Beams trpěla chorobou, která jí neodvratně poškozovala játra, rozhodl se, že podstoupí transplantaci, aby jí ulehčil  její životní boj. V dětství totiž prodělala onemocnění jater, které pak mělo vliv na jejich funkci.

Kéž by šlo přenést bolest

Paul ani na chvíli neváhal a ihned nabídl, že svá játra poskytne své nastávající.
Autor: Profimedia.cz

"Chtěl jsem jí dopřát kvalitní život. Bylo pro mne trápení odvážet ji každé dva až tři měsíce do nemocnice s infekcí a jen tomu přihlížet. Když se tedy namanula příležitost, neváhal jsem," vypráví o svém rozhodnutí statečný snoubenec. Její nemoc prožíval skutečně vážně. Často opakoval, že kdyby mohl veškerou bolest, kterou Clare snáší, přenést na sebe, hned by to udělal. 

Clare měla štěstí, Paul byl její životní trefa hned dvakrát. Byl jak ideálním partnerem, tak i ideálním dárcem. Před operací byl samozřejmě nervózní ze všech možných komplikací, které mohly nastat, ale naštěstí nenastaly. "Jsem rád, že jsem to podstoupil. Když vidím Clare, jak je nyní šťastná a veselá a užívá si opět života, stálo mi to za to. Bylo to dobré rozhodnutí," usmívá se muž. 

Nemoc ji upoutala na vozík

Od té doby, co podstoupila transplantaci, je Clare plná energie.
Autor: Profimedia.cz

Clare měla zdravotní problémy už v dětství, ale později se její stav obrátil ještě více k horšímu. Strašlivé nevolnosti a zvracení byly na denním pořádku. Později jí začaly vypadávat vlasy a byla tak slabá, že musela používat invalidní vozík, jinak nebyla schopna ani sama chodit. 

"Mé stavy se začaly zhoršovat někdy v době, kdy jsem potkala Paula. Najednou jsem nebyla schopna se infekcí pořádně zbavit. Došlo to tak daleko, že jsem měla cirhózu jater a přestala mi fungovat," vypráví Clare. Selhání jater ji natolik vyčerpalo, že neměla energii vůbec na nic. 

Valentýn na operačním sále

Teď, rok po operaci, se zdá být vše naprosto v pořádku.
Autor: Profimedia.cz

Letos na Valentýna to byl přesně rok, co oba dva leželi v nemocnici a čekali na ten okamžik. "Strašně moc jsem se bála, nejen o sebe, ale i o Paula," vzpomíná. Od té doby, co její nastávající udělal ono obrovské gesto, je všechno mnohem lepší. Clare se cítí mnohem svěžejší, najednou má na všechno dostatek sil a najednou neví, co to je bolest. 

"Cítila jsem se trochu provinile, že mu vlastně způsobuji problémy a také bolest, ale jsem mu neskutečně vděčna a navždy už budu," svěřuje se.

O více osudech si můžete přečíst v rubrice Příběhy.