Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívka se vzácným syndromem vypadá v patnácti jako devadesátiletá stařenka

21. ledna 2016 | 06:00

Děti, které se narodí s Hutchinson-Gilfordovým syndromem, se zpravidla nedožijí více než třinácti let. Tato choroba totiž způsobuje předčasné stárnutí a rozvoj stařeckého vzhledu, a tak bohužel tyto děti často ani nedočkají puberty. Magali Gonzalez Sierra ale nedávno oslavila své patnácté narozeniny. I když vypadá spíš na devadesát. 

Magali má ráda módu, zejména růžové oblečení, tanec, hudbu, kosmetiku. Prostě stejně jako každá jiná patnáctiletá holka. Ale na první pohled vidíte, že něco není v pořádku. Nevypadá totiž jako klasická puberťačka, spíše jako vlastní babička. 

Malý zázrak

Trpí totiž Hutchinson-Gilfordovým syndromem, který zásadně urychluje stárnutí buněk. U dětí se projevuje většinou kolem druhého roku života a většinou se nedožijí více než třinácti let. Proto je vlastně malý zázrak, že Magali před pár dny oslavila patnácté narozeniny. A protože pochází z Kolumbie, nebyla to jen tak ledajaká oslava. V Jižní Americe se totiž u příležitosti patnáctých narozenin pořádá quinceanera. 

Lékaři nepředpokládali, že se Magali vůbec patnáctých narozenin dožije.
Autor: Profimedia

Touto událostí se oslavuje konec dívčina dětství a její přerod v ženu. Pro Magali to byla dvojnásobná oslava. Nikdo z jejího okolí nepředpokládal, že by se tohoto zlomového okamžiku v životě každé mladé dívky mohla dožít. Přestože musí denně brát mnoho léků a nemůže chodit, oslavu si náležitě užila. 

Připravovali je na konec

Rodiče ji oblékli jako princeznu, a to se vším všudy, s krásnými šaty, dlouhými loknami a korunkou. Na oslavu přišla spousta jejích přátel a členové rodiny a nikdo rozhodně nepopře, že v tu chvíli byla Magali jednou z nejšťastnějších dívek při své quinceaneře.

Vloni na podzim to s ní totiž vypadalo skutečně vážně, když ji sanitkou odváželi se zástavou dýchání. V bezvědomí byla dvacet minut a lékaři už rodiče začali připravovat na její konec. 

Magali během loňského roku prodělala tři mozkové příhody.
Autor: Profimedia
Anamnéza starého člověka

Po dlouhých minutách se ale probrala a všem spadl kámen ze srdce. Ale jen na chvíli, její rodiče totiž vědí, že ten nezvratný konec může přijít každým dalším dnem. Jen za loňský rok prodělala tři mozkové příhody, má vysoký tlak, cukrovku a ochrnutou levou paži. Takové zdravotní problémy by si rozhodně nepřál žádný starý člověk, natož pak patnáctiletá holka. 

Hutchinson-Gilfordovým syndromem trpí jeden z osmi milionů lidí a lékaři na něj zatím nemají lék. Jediné, co mohou, je zmírnit příznaky, ale i tak lze bohužel předpokládat, že se nemocný nedožije více než třinácti let. Objevují se u něj totiž nemoci spojené se stářím, jako jsou například osteoporóza, vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo rakovina.